Interviu Anca Elena Amariei: “Yoga inseamna transformare atitudinala si comportamentala” Skip to main content
Interviu Anca Elena Amariei: “Yoga inseamna transformare atitudinala si comportamentala”

Anca Elena Amariei este in curs de acreditare, ca yoga therapist, la Institutul de Terapie din Amsterdam. Lucreaza pe nevoi si afectiuni specifice, cum ar fi burnout, anxietate, atacuri de panica, probleme digestive, de respiratie. In sesiunile de grup sau private, ca instructor, se straduieste sa le inspire oamenilor o viziune diferita asupra vietii, avand yoga ca pilon. Aflati mai multe despre Anca din interviul exclusiv pe care l-a oferit pentru cititorii Yogasat.

anca amariei

Ce reprezinta yoga pentru tine?

Unul dintre profesorii mei mi-a spus la un moment dat ca “Yoga is life” si cred ca avea dreptate. Daca ne-am ghida viata dupa principiile yoga – non-violenta, recunostinta, non-atasament etc , cred ca am obtine o implinire interioara mai autentica. Pentru mine, yoga inseamna transformare atitudinala si comportamentala fata de toate aspectele existentei cotidiene: perceptia corpului, a emotiilor, a gandurilor, a relatiilor noastre personale sau profesionale.

CITESTE INTERVIU VIOLETA CIOBOTARU: “YOGA ESTE FELUL MEU DE A TRAI.”

Ce efecte a avut practica yoga asupra ta?

Pentru mine, totul a inceput la nivel fizic. Am inceput sa practic yoga ca “tratament” pentru durerile severe de cap care veneau ca raspuns al tensiunii musculare de la nivelul cervicalei. Eram totodata in pragul unui episod de burnout. Asa ca prim efect, dupa aproximativ 6 luni de practica, a fost ca mi-am recapatat postura si tonusul fizic. Am observat cum corpul raspundea din ce in ce mai bine la practica si am continuat, mai ales ca m-am si atasat foarte mult de profesoara mea de pe atunci, Jani Costache. Mai departe a devenit cu totul altceva – un instrument de constientizare, de introspectie si de acceptare a tot ceea ce insemn eu in ansamblu. Iar in faza recenta, adica ultimii 2 ani, a devenit cea mai frumoasa punte de comunicare cu oamenii pe care i-am cunoscut din postura de instructor.

good mood

 Yoga ti-a schimbat modul de viata?

Da, mi-a schimbat lentila prin care privesc lumea si m-a invatat sa fiu mai toleranta cu mine insami si cu ceilalti. Sunt un om foarte exigent si cred ca yoga a aparut la timp in viata mea, ca sa ma mai tempereze si sa imi normalizeze “ritmul”. Totodata, am inceput sa fiu mai atenta la calitatea vietii in general, de la alimentatie, pana la cum aleg sa imi petrec timpul, unde imi investesc energia si pe cine las sa imi influenteze viata.

 Cat de des practici yoga?

Practic zilnic, in forme variabile. Sunt zile in care am mare nevoie sa ma energizez, altele in care ma concentrez pe respiratie sau pe stretching pentru anumite parti ale corpului. De cand am inceput sa si predau, sa gasesc timp pentru practica mea a devenit o provocare tot mai mare. Dar treptat am inteles ca yoga poate imbraca foarte multe forme -  cred ca secretul este sa fim constienti de nevoile noastre in fiecare zi si sa ne adaptam. Uneori, o simpla stare contemplativa, care sa ne deconecteze, poate fi yoga – adica acea uniune intre planurile existentei noastre.

anca elena amariei

 Crezi ca yoga ar aduce schimbari semnificative in lume, daca ar fi inclusa in institutiile de invatamant si la locurile de munca?

Cred ca yoga are mult potential de a induce starea de relaxare, iar in general raspunsul oamenilor la relaxare este fantastic – indiferent ca ne referim la copii, adulti, seniori, angajati etc. Atunci cand suntem relaxati, devenim mai creativi, mai productivi. Exista deja si la noi cateva institutii de invatamant si companii care sunt deschise la aceasta idee de a introduce yoga / mindfulness in program(a). Eu am avut ocazia sa lucrez cu cateva dintre ele, iar raspunsul beneficiarilor a fost intotdeauna unul pozitiv. Schimbarile sunt evidente: la adulti, practicile de yoga & mindfulness pot crea acea “supapa” atat de necesara pentru a contracara blocajele la nivel fizic sau mental, iar la copii, prin aceste tehnici le putem educa rabdarea, atentia, empatia. Deci da, yoga la scoala sau la munca este un obiectiv la indeplinirea caruia mi-am propus sa lucrez si deja am cateva initiative in directia asta, pentru care imi doresc sa gasesc un sprijin cat mai mare in spatiul public si privat.

 Faci yoga sportiva sau constienta?

Sunt zile si zile, in functie de nevoile corpului si ale mintii. Insa chiar si atunci cand practica este mai degraba sportiva, ea ramane un exercitiu permanent de constientizare a senzatiilor, a respiratiei, a batailor inimii. Iar cum noi suntem diferiti in fiecare zi, la fel si revelatiile despre noi insine.  

anca amariei 4

Interviu realizat de Livia Bonarov

Photo credits: Cristian Vasile, Paul Alexandru, Good Mood Dance Studio.

 

Hatha Yoga Seva va invita la retreat in Gherdeal, in perioada 27-30 iunie 2019. Invitația este deschisa pentru toti cei care vor sa isi modifice mentalul intr-o maniera pozitiva, sa capete increderea si motivatia esentiale pentru o practica individuala constanta. Locuri limitate. Rezervari si inscrieri pe: hathayogaseva@gmail.com. Mai multe detalii aici.

 

Comenteaza cu Facebook