Cu siguranță bine cunoscuta listă de rezoluții de la începutul anului cuprindea, dacă nu o falnică pleiadă de cărți sau o estimare cutezătoare (10...1 de lecturi), un angajament clar exprimat de a citi mai mult.
Și iată-ne 5 luni mai târziu...
Pe lista mea de citite, recitite, reluate din locul în care fuseseră abandonate, huzuresc preponderent lucrări din zona psiho-sociologiei și antropologiei - o toană de început de an sau reluarea unor apucături mai vechi. Nimic mai “întâmplător”, aș zice, având în vedere ițele subtile ce leagă selecția de pe noptieră de zona de mindfulness, auto-cunoaștere, wellbeing.
Viața cotidiană ca spectacol - Erving Goffman | comunicare.ro
Cu timpul, ni se schimbă "dioptria" cu care parcurgem un text. Ochiul e mai ager, decojește mai ușor informația, absoarbe mai rapid și neșovăielnic esența. Sau poate e doar mai mercantil, în căutarea acelui “what's in it for me?”. Am surprins asta la mine recitind cartea lui Goffman, una dintre lecturile preferate în facultate a devenit sora mai “fragilă” dar totuși cu potențial.
CITESTE 5 INVATATURI ESENTIALE DIN CARTEA TIBETANA A VIETII SI A MORTII
O idee deloc nouă, pe care o regăsim și la Shakespeare - "All the world's a stage, and all the men and women merely players"- este dezvoltată într-o amplă teorie sociologică, un studiul despre interacțiunea simbolică, în perspectivă dramaturgică. Autorul pornește de la supoziția că viața este asemenea unui teatru, individul fiind nevoit să joace diverse roluri, pe diferitele scene ale cotidianului (familie, grup de prieteni, job etc.) Analiza se axează pe relația dintre performare și scenă, vizând toate elementele acesteia: un actor performează într-un cadru, care este constituit din scenă (stage) și culise (backstage); el este asistat de un public dar, în același timp, el însuși devine public pentru spectatorii săi.
Este o carte despre proiectarea și manipularea situațiilor, gradul de falsitate investit în obținerea consensului celoralți, despre "echipe de lucru" și interacțiunea simbolică dintre indivizi.
Inteligența emoțională - Daniel Goleman | Curtea veche
După decenii de venerare a IQ-ului, Goleman mută punctul de focalizare pe cea de-a doua "minte" a individului, emoționalul, și analizează modul în care acesta, împreună cu raționalul, ne modelează destinul.
Prin exemple cocludente, studii psiho-sociologice și experimente neurologice, autorul definește cele 5 abilități ale inteligenței emotionale și arată cum aceata ne determină succesul în relații, carieră și chiar starea fizică de bine. Ceea ce emerge este un mod complet nou de a defini și cataloga conceptul de "a fi inteligent".
Dacă prima oară când am citit cartea m-am afundat în definții, catalogări și scheme și m-au surprins rigurozitatea și nivelul de detaliu la care se ajunge, acum, reluând-o din perspectiva wellbeing-ului, m-am bucurat de toate referințele practice de "cum să" îți dezvolți / îmbunătățești inteligența emotională.
CITESTE HAFIZ, ORACOLUL PERSAN CARE OFERA CELE MAI BUNE SFATURI
The culture code: An Ingenious Way to Understand Why People Around the World Live and Buy as They Do - Cloteire Rapaille | Crown Business
M-a fascinat și provocat în așa măsură încât după fiecare pagină parcursă simțeam nevoia să împărtășesc cu cineva revelațiile. Pentru mine a fost o carte a AHA-urilor!
Dintr-o perspectivă antropologică, autorul abordează întrebări precum: ce ne face să acționăm, cumpărăm și chiar să iubim așa cum o facem? [este aplicată la societatea americană dar nu se rezumă la ea, în plus, realizezi cât ne este de impregnată cultura de americănisme]
Teoria conform căreia, prin socializare, individul interiorizează un sistem de coduri / valori specific culturii din care face parte, nu e una nouă în sociologie însă modul în care autorul decodifică aceste coduri culturale / arhetipuri fundamentale, începând de la sex și bani și până la sănătate / stare de bine și națiune, este uluitor. Îți dă o nouă perspectivă asupra modului în care acționăm și a motivației din spatele acțiunii, de care, de cele mai multe ori, nu suntem conștienți. Relevă cum pot fi "sparte" aceste coduri care ne direcționează pentru a dobândi o nouă înțelegere asupra a ceea ce ne mobilizează și de ce nu, o formă de eliberare de sub tirania obișnuințelor, a acțiunilor făcute mecanic, neconștient.
La cât mai multe lecturi inspirate!
Alina Moldovan
Hatha Yoga Seva va invita la retreat in Gherdeal, in perioada 27-30 iunie 2019. Invitația este deschisa pentru toti cei care vor sa isi modifice mentalul intr-o maniera pozitiva, sa capete increderea si motivatia esentiale pentru o practica individuala constanta. Locuri limitate. Rezervari si inscrieri pe: hathayogaseva@gmail.com. Mai multe detalii aici.