Un meniu de Paște delicios, vegan potrivit și pentru zile aniversare. Paște Luminat!
Citește și: Meniu ayurvedic de Paste 2018, trei feluri pentru toate cele trei dosha
Aperitiv cu conopidă, năut și semințe de dovleac
Ingrediente
- 350g flori mici de conopidă
- 1 lingură. ulei de măsline extra virgin
- sare
- cutie de năut
- 2 avocado copt
- 2 linguri suc de lămâie
- 4 felii pâine prăjite
- 2 linguri semințe de dovleac sărate și prăjite
- Sos fierbinte, pentru servire, după preferință
Mod de preparare:
Pe o foaie mare de copt, aruncați conopida cu ulei de măsline și 1/4 linguriță sare; coaceți la cuptorul încălzit la 220 grade, timp de 25 de minute împreună cu o pătrime din năut.
Amestecați avocado cu suc de lămâie și prindeți sare; răspândiți peste toate feliile pâinile. Se acoperă cu conopidă prăjită, năut și semințe de dovleac. Se servește cu o strop de sos fierbinte.
Supă afumată cu fasole neagră
Ingrediente:
2 linguri ulei de măsline extra virgin
2 morcovi medii, tocați
2 tulpini de țelină, tăiate felii
1 ceapa medie, tocată mărunt
1/4 ceașcă pasta de tomate
3 căței de usturoi, zdrobiți cu presă
1 1/2 linguriță chimen măcinat
1 linguriță boia afumată
3 ceașcă bulion de legume sau pui cu conținut scăzut de sodiu
3 cutii fasole neagră cu sodiu mai scăzut, nedrenate
1 ceașcă porumb congelat
Bucăți de avocado și frunze de coriandru, pentru servire
Mod de preparare:
Într-o tigaie de încălziți uleiul la foc mediu-mare. Se adaugă morcovi, țelina și ceapa. Gătiți 6-8 minute sau până începe să se rumenească, amestecând ocazional. Se adaugă pasta de roșii, usturoiul, chimenul și boia afumată. Gătiți, amestecând, 1-2 minute sau până când usturoiul este auriu și pasta de roșii s-a rumenit. Se amestecă 1/2 cană de bulion, răzuind orice bucăți rumenite.
Transferați conținutul tigăii într-un vas de 6 până la 8 litri cu într-o oală de gătit împreună cu fasolea, porumbul și bulionul rămas. Acoperiți și gătiți la High timp de 4 ore sau Low timp de 6 ore. Se servește cu avocado și coriandru.
Quiche vegan cu nuci, roșii uscate, spanac și ciuperci
Ingrediente.
Pentru crustă:
- 1 lingură de in măcinat + 3 linguri de apă, amestecate împreună
- 1 cană de migdale întregi, măcinate în făină
- 1 cană ovăz fără gluten sau făină de hrișcă,
- 1 lingurița pătrunjel uscat
- 1 linguriță de oregano uscat
- 100 g nuci
- 1/2 linguriță sare kosher
- 1 lingură ulei de cocos sau ulei de măsline
- 1-2,5 linguri de apă, după cum este necesar
Pentru quiche:
- 250 g tofu ferm
- 1 lingura ulei de cocos sau ulei de masline
- 1 praz sau ceapă galbenă, feliată subțire
- 3 căței de usturoi mari, tocați
- 3 cești ciuperci, feliate
- 1/2 cană ceapa verde, tocată mărunt
- 1/2 cană de frunze proaspete de busuioc, tocate mărunt
- 1/3 cană de roșii uscate, tăiate mărunt
- 1 cană baby spanac
- 2 linguri de drojdie inactivă
- 1 linguriță de oregano uscat
- 3 / 4-1 linguriță sare de mare cu bob fin
- Piper negru, după gust
- Fulgi de ardei roșu, după gust
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 180 grade C și ungeți ușor o tigaie rotundă de 25 cm. Alternativ, puteți utiliza un vas de plăcintă de sticlă de 22 cm.
Înveliți tofu clătit în câteva prosoape de ceai. Așezați câteva cărți deasupra pentru a apăsa ușor apa în timp ce pregătiți crusta.
Pentru crustă: amestecați amestecul de in și apă într-un castron mic și lăsați-l deoparte, astfel încât să se poată gelifica.
Într-un castron mare, amestecați împreună făina de migdale, făina de ovăz (sau făina de hrișcă), pătrunjelul, nucile, oregano și sarea.
Se adaugă amestecul de in și uleiul. Se amestecă până se combină în cea mai mare parte, adăugând apa rămasă până când aluatul este lipicios (aproximativ consistența aluatului pentru biscuiți). Aluatul trebuie să se lipească când îl apăsați între degete.
Fărâmițați aluatul uniform peste baza cratiței (sau vasului pentru plăcinte). Începând de la centrul tigaiei, apăsați amestecul în mod uniform în tigaie, lucrându-vă drumul spre exterior și în sus pe laturile tigaiei. Introduceți câteva găuri de furcă în aluat, astfel încât aerul să poată scăpa.
Coaceți crusta la 160 grade timp de 13-16 minute, sau până când este ușor aurie și fermă la atingere. Lăsați deoparte să se răcească în timp ce terminați de pregătit umplutura. Măriți temperatura cuptorului la 180 grade.
Pentru umplere: rupeți blocul de tofu în 4 bucăți și adăugați-l în robotul de bucătărie. Blenduiți tofu-ul până când este omogen și cremos. Dacă nu devine cremos, adăugați un strop mic de lapte de migdale pentru a-l ajuta.
Într-o tigaie, adăugați ulei și sotați prazul (sau ceapa) și usturoiul la foc mediu pentru câteva minute. Se amestecă ciupercile, se condimentează cu sare și se fierbe la foc mediu-mare până când scade apa din lăsată de ciuperci, aproximativ 10-12 minute. Se amestecă ierburile, roșiile uscate, spanacul, drojdia inactivă, oregano, sare, piper și fulgi de ardei roșu până se combină. Gătiți pana când spanacul este gata.
În cele din urmă, scoateți-l de pe foc și amestecați tofu-ul prelucrat până când se combină bine. Condimentați după gust.
Coaceți quiche, neacoperit, la 180 grade timp de 33-37 minute, până când quiche-ul este ferm la atingere. Pentru cele mai bune rezultate, răciți quiche-ul timp de 15-20 de minute pe un raft de răcire înainte de a încerca să feliați. Crusta se poate sfărâma ușor atunci când este tăiată felii calde.
Înghețată cu căpșuni și banane
Ingrediente
- 2 banane medii, feliate și congelate
- 1 cutie de lapte de nucă de cocos cu un conținut ridicat de grăsimi
- 1 cană căpșuni congelate
- 2-3 linguri sirop de arțar pur
Mod de preparar:
Adăugați banane și lapte de cocos într-un blender sau robot de bucătărie. Amestecați până se omogenizează, răzuind părțile laterale ale blenderului, după cum este necesar. Adăugați căpșunile și siropul de arțar. Amestecați până se omogenizează, răzuind din nou părțile laterale ale blenderului, după cum este necesar.
Se toarnă acest amestec într-o matriță de gheață. Asigurați-vă că lăsați aproximativ ¼ ”de spațiu în partea de sus a matriței, pentru a permite pulberilor să se extindă în congelator. Introduceți bastoane de gheață sau urmați instrucțiunile pentru matriță.
Se îngheață timp de 6-8 ore.
Scoateți din congelator. Dacă este necesar, lăsați să se dezghețe câteva minute. Opțional, rulați matrița de gheață sub un pic de apă călduță pentru a-i ajuta să se relaxeze.
Așezați matrița de gheață pe o suprafață plană și scoateți înghețata.
Bucurați-vă!