O serie de noi studii realizate în domeniu a scos la iveală un alt beneficiu al practicării meditației cu regularitate: alungă insomniile.
Insomnia este una dintre bolile secolului nostru, aceasta fiind, de cele mai multe ori, declanșată de stresul cotidian. Există și alte cauze ale insomniilor, iar dintre acestea amintim alergiile, problemele de natură endocrină precum hipertiroidismul, refluxul gastric, astmul, durerile cronice ori bolile neurologice precum Parkinson. Insomnia poate fi și un simptom al depresiei ori al anxietății.
Un studiu realizat la Universitatea din California a dovedit că meditația tratează insomniile. În cadrul studiului, persoane care suferă de depresie au fost monitorizate pe parcursul a 6 săptămâni, timp în care calitatea somnului s-a îmbunătățit considerabil.
Practicarea meditației induce relaxarea, îți permite să controlezi sistemul nervos, reduce grijile și anxietatea și echilibrează schimbările de dispoziție.
Ideal ar fi ca meditația să fie practicată cu regularitate, pentru o perioadă îndelungată, însă efectele acesteia se observă chiar și pe timpul unei practice limitate. Meditația poate fi o soluție temporară pentru tratarea tulburărilor de somn, însă recomandat ar fi să devină o practică zilnică.