Meditația are o mulțime de beneficii pentru sănătate, însă cercetătorii au descoperit că această practică are capacitatea de a mări volumul materiei cenușii. Sara Lazar, cercetător în cadrul Departamentului de Psihiatrie al Spitalului General din Massachusetts dar și asistent universitar în cadrul Școlii de Medicină Harvard, a fost unul dintre primii oameni de știință care au dovedit, prin monitorizarea cerebrală, beneficiile meditației asupra creierului.
Sara a început să practice yoga în scopul de a se recupera fizic după ce a suferit accidentări minore din cauza joggning-ului. Calmul pe care meditația i l-a indus a determinat-o pe Sara sa aprofundeze atât practica, cât și studiul acesteia.
Primul studiu condus de Sara Lazar pe această temă a descoperit că persoanele care practică meditația cu regularitate au experimentat o creștere a cantității de materie cenușie în anumite porțiuni ale creierului, însă în special în cortexul cerebral. Explicația este simplă: atunci când meditezi, îți concentrezi atenția asupra respirației și a prezentului, blocându-ți simțurile. Creșterea în volum a metriei cenușii din cortexul cerebral este asociată cu îmbunătățirea memoriei și a capacității de a lua decizii.
Cortexul iși pierde din volum pe măsură ce îmbătrânim, de aceea la bătrânețe memoria nu mai este punctul forte. Ei bine, tot un studiu condus de Sara a dovedit ca persoanele de 50 de ani care practică în mod regulat meditația au cortexul cerebral identic cu cel al persoanelor de 25 de ani.
Meditația și are capacitatea de a reduce în volum amigdala, partea din creier responsabilă cu răspunsul de tipul “luptă sau fugi”, declanșat de anxietate, frică și stres.
În ceea ce privește timpul de meditație necesar pentru ca beneficiile acesteia să se resimtă, nu au fost făcute încă studii care să clarifice acest aspect. Instructorii de yoga susțin însă că 10 minute de meditație pe zi sunt mai mult decât suficiente.