Textele clasice hinduse mentioneaza si subliniaza importanta si influenta mantrelor asupra plantelor si a animalelor. Si Ayurveda recunoaste importanta acestei practici terapeutice. S-au realizat experimente care au confirmat influenta pe care o au anumite sunete, indeosebi mantrele. Studiile au descoperit ca anumite unde sonore au efecte benefice asupra cresterii plantelor si chiar efecte terapeutice, ajutand la vindecare.
Unii invatatori buddhisti recomanda mantrele acolo unde nu exista sau nu poate exista credinta. De pilda, Zasep Rinpoche recomanda incantatia mantrelor in preajma animalelor domestice, in beneficiul acestora. Desi animalele respective nu au credinta, nu se pot concentra asupra mantrei si nici macar nu o pot intelege, mantra totusi functioneaza asupra lor.
CITESTE 5 mantre puternice si semnificatia acestora
Annual Review of Nursing Research scria “Repetitia mantrelor este o practica simpla, rapida, portabila si complementara, care poate fi folosita alternativ, adaugata tratamentelor actuale pentru PTSD (sindrom post traumatic)”. In Corsini Encyclopedia of Psichology and Behavioral Science, scrie ca cercetarile asupra mantrelor au demonstrat beneficiile psihologice ale repetitiei acestora: “niveluri scazute de tensiune, ritm cardiac diminuat, tensiune sanguina scazuta, consum diminuat de oxigen si productie sporita de unde alfa. Beneficiile rezultate in urma experimentarii a 20 de minute de meditatie le-au depasit pe acelea rezultate in urma somnului adanc, indicand puterea regeneratoare a meditatiei si preintampinarea uzurii corpului.”
Sunetul sta la baza materiei
George Leonard scria in “Silent Pulse” despre starea de vid, asemanatoare starii descrise de buddhisti, despre acel spatiu infinit de nimic, din care provine tot ce numim noi materie: “Putem observa structura perfect cristalina a fibrei musculare, unduind ca graul in adierea vantului, pulsand de multe trilioane de ori pe secunda... Cu cat ne apropiem mai mult de nucleu, el incepe sa se dizolve. Nici el nu este nimic altceva decat un camp oscilatoriu, care se dizolva, la apropiere, in sunet pur. Din ce este facut corpul? Este facut din vid si sunet.”
Jonathan Goldman, autorul cartii “The 7 secrets of sound healing”, scria: “S-a descoperit ca sunetele autocreate, precum incantarile, influenteaza emisferele stanga si dreapta ale creierului sa se sincronizeze. Astfel de incantatii mai ajuta la oxigenarea creierului, reducerea pulsului cardiac, a tensiunii arteriale si sustine crearea activitatii cerebrale calme. In plus, ascultarea anumitor incantari are mari efecte benefice.”
Sunetul poate modifica structura moleculara
“Cu certitudine, sunetul poate modifica structura moleculara”, declara Jonathon Goldman. “In anii ’60, un doctor pe nume Hans Jenny a condus experimente care au demonstrat ca sunetul poate crea forme in diferite substante, precum plasticul, lichidele si apa. El a pus aceste substante, pulberi etc, pe o suprafata metalica si apoi a folosit un oscilator de cristal, care sa creeze vibratii sonore pe suprafata respectiva. Diferitele substante au luat forme dintre cele mai organice, aratau la microscop precum organismele sau viata subacvatica. De-a dreptul uluitor.”
Lasand deoparte efectele moleculare, intreg domeniul sonochimiei este “este preocupat de intelegerea efectului ultrasunetului in formarea cavitatii acustice in lichide, de unde rezulta initierea sau dezvoltarea activitatii chimice in solutia respectiva.”
CITESTE 5 motive care te vor convinge sa incantezi o mantra
De exemplu, aceasta metoda poate fi folosita pentru distrugerea poluantilor din ape sau pentru imbunatatirea curatarii (curatare ultrasonica). Sunetul are efect profund asupra tuturor lichidelor. De aici se poate trage concluzia ca sunetul influenteaza profund si oamenii, animalele si plantele, care sunt alcatuiti in mare proportie din apa. Aceasta nu se petrece la nivel molecular, ci este rezultatul cavitatiei. “Efectele chimice ale ultrasunetului nu provin direct din interactiunea cu speciile moleculare. Dimpotriva, sonochimia si sonoluminiscenta se produc in urma cavitatiei acustice.”
Impactul mantrelor sanscrite asupra mintii noastre inconstiente a fost evidentiat si de psihanalistul Carl Gustav Jung, care era si practicant de yoga. Limba sanscrita este este foarte ritmica si, intr-o anumita masura, imita sunetele naturii. S-a dovedit in numeroase studii faptul ca sanscrita are un impact profund asupra mintii noastre. De exemplu, strigatul cufundarului sau urletul lupului evoca emotii specifice la oameni, amintiri primitive, depozitate in mintea subconstienta.
Influenta asupra apei a fost demonstrata si de experimentele lui Masaru Emoto, descrise in “The hidden messages in water” (Mesajele ascunse in apa). In functie de cuvintele care nici macar nu erau rostite, ci erau scrise pe fiecare mostra de lichid, el a putut observa la un microscop de mare putere cum moleculele apei se reorganizau, creand forme, in functie de mesajul transmis. Mesajele de iubire generau forme armonioase, minunate, iar mesajele de ura creau forme haotice.