Lauki Squash, numit si Loki, este un dovlecel sau bostanel de vara, alb in interior si verde deschis la exterior. Este considerat campion in bucataria ayurvedica. Usor de digerat, hraneste toate tesuturile organismului si actioneaza ca factor echilibrant si pacificator intre cele cinci elemente.
CITESTE RETETA VEGANA BOGATA FIER: SPANAC CU CRUTOANE SI MUGURI DE PIN
Are gust dulce si astringent, astfel incat calmeaza incalzirea excesiva, potoleste Pitta si ajuta mult ficatul supraincalzit. Spre deosebire de alte specii de dovlecei, loki nu dezechilibreaza Kapha, care are tendinta sa retina apa. La nivel mai profund si subtil, se spune ca loki sau lauki deschide inima si calmeaza emotiile.
CITESTE RETETA INDIANA: SAAG CU SPANAC SI VARZA KALE
Ayurveda recomanda consumul acestuia, mai ales de catre femeile insarcinate si in anotimpurile cu risc alergic sporit. Lauki linisteste si echilibreaza reactivitatea Amavisha, a toxinei derivata din acumularea de Ama, care este direct responsabila de reactiile alergice. Aceasta specie de dovlecel, asemanator cu zucchini, ajuta foarte mult digestia.
Preparare:
Se spala si se curata dovleceii. Se taie in cubulete. Se gatesc la aburi pana se inmoaie usor. Se topeste o lingura de ghee intr-o tigaie si se prajeste pana cand untul devine limpede si clar. Se amesteca ½ lingurita de chimion si ½ lingurita de turmeric in ghee, pana cand se elibereaza aromele. Se adauga dovlecelul gatit la abur si se soteaza in amestecul de ghee si condimente. Se serveste imediat.
Hatha Yoga Seva va invita la retreat in Gherdeal, in perioada 27-30 iunie 2019. Invitația este deschisa pentru toti cei care vor sa isi modifice mentalul intr-o maniera pozitiva, sa capete increderea si motivatia esentiale pentru o practica individuala constanta. Locuri limitate. Rezervari si inscrieri pe: hathayogaseva@gmail.com. Mai multe detalii aici.