Lahiri Mahasaya, discipol al lui Mahavatar Babaji, a fost un exemplu viu al realizării idealului yoghin, de transcendere a sinelui individual și realizarea adevărului absolut, fiind venerat ca un Yogavatar.
Citește și: mahavatar-babaji-maestrul-yoghin-fara-de-moarte
Părinții lui Paramahansa Yogananda, învățatul indian care a făcut cunoscută kriya yoga în vest, au fost discipolii lui Lahiri Mahasaya. Odată, când Yogananda era doar un prunc, mama lui l-a adus în casa guru-ului ei, care, binecuvântându-l i-a spus mamei: „Măicuță, fiul tău va fi un yoghin. Ca un motor spiritual, el va conduce multe suflete în împărăția lui Dumnezeu.”
Lahiri Mahasaya a fost contemporan cu Sri Ramakrishna Paramahamsa, cel mai mare filozof mistic indian al secolului al XIX-lea, A fost maestrul lui Swami Sri Yukteswar, care, la rândul său a fost maestrul lui Paramhansa Yogananda.
Întotdeauna blând și umil în contact cu ceilalți, în singura fotografie cunoscută a lui Lahiri, acesta apare cu ochii pe jumătate deschiși și pe jumătate închiși, arătând astfel că trăiește în același timp, atât în lumea exterioară a vieții de zi cu zi, cât și în lumea interioară a spiritului. A dus o viață exemplară, învățând oamenii o formă veche și totuși modernă de Yoga.
Una din predicțiile sale a fost: „La aproximativ cincizeci de ani după moartea mea, povestea vieții mele va fi scrisă datorită interesului profund pentru Yoga, care va apărea în Occident. Mesajul Yoga va înconjura globul și va ajuta la stabilirea sentimentului de fraternitate între oameni prin uniune, bazată pe percepția directă asupra Tatălui unic.”
Cincizeci de ani mai târziu, în America, predicția sa s-a împlinit, Paramahansa Yogananda a scris Autobiografia unui yoghin, care conține o relatare frumoasă a vieții lui Lahiri Mahasaya.
Lahiri s-a născut la 30 septembrie 1828, în satul Ghurni din Bengal, India. La vârsta de treizeci și trei de ani, în timp ce mergea într-o zi la poalele muntelui Himalaya, lângă Ranikhet, și-a întâlnit gurul, pe Mahavatar Babaji. A fost o reuniune divină a doua suflete care fuseseră împreună în multe vieți trecute. Lahiri Mahasaya a fost cuprins de o aură spirituală a realizării divine care nu avea să-l părăsească niciodată.
Mahavatar Babaji l-a inițiat în știința Kriya Yoga și l-a instruit să împărtășească tehnica sacră tuturor căutătorilor sinceri. Lahiri Mahasaya s-a întors la casa lui din Banaras pentru a îndeplini această misiune.
Fiind primul care a predat știința Kriya antică pierdută în vremurile contemporane, el este recunoscut ca o figură fundamentală în renașterea yoga începută în India modernă, în ultima parte a secolului al XIX-lea, care continuă până în zilele noastre.
El a inițiat mii de persoane, din toate religiile, în Kriya Yoga, acționând astfel împotriva sistemului de caste al epocii sale. A inițiat grădinari, poștași, regi, maharajahi, sannyasi, gospodari, dar și oameni ce aparțineau castei inferioare. A inițiat creștini și musulmani. La acea vreme, era neobișnuit ca un brahman strict să se asocieze atât de strâns cu oameni din toate castele.
În anul 1886, la 25 de ani de la inițierea sa de către Babaji, s-a retras și și-a petrecut cea mai mare parte a timpului în meditație. La 26 septembrie 1895 a intrat în Mahasamadhi în Banaras, părăsindu-și corpul fizic, dar nu fără să se înfățișeze unora dintre discipolii săi în ziua următoare, într-o formă foarte vie, mai tânără și mai radiantă, vorbind cu ei.
Lahiri Mahasaya nu a fost un sannyasin și nu a renunțat la familia sa sau la locul de muncă. Renunțarea lui a fost interioară, fiind un exemplu pentru noi. Intenția sa de a salva oamenii din lanțurile acestei lumi a fost și este foarte puternică. El este prezent și acum pentru oricine se gândește la el. Este omniscient. Este nemuritor și dăruiește nemurirea.
Ne-a lăsat câteva sfaturi de urmat:
(1) Fii umil. Fă seva, serviciul în beneficiul celorlalți Roagă-te și menține atitudinea de slujitor al tuturor.
(2) Asociază-te cu oameni morali și spirituali și investighează natura ta. Citește literatură înălțătoare spiritual.
(3) Din când în când, adunați-vă într-un loc și vorbiți despre Dumnezeu.
(4) Nu arătați lipsă de respect față de niciun nume sau vreo formă a lui Dumnezeu.
(5) La sfârșitul anului, cel puțin o dată, părăsește îndatoririle lumești și mergi la o retragere pentru o lună, o săptămână sau cel puțin trei zile și bucura-te de singurătate
Paramahansa Yogananda a scris în Autobiografia unui Yoghin: „Așa cum parfumul florilor nu poate fi suprimat, la fel și Lahiri Mahasaya, nu și-a putut ascunde gloria înnăscută. Adepții săi din toate părțile Indiei au început să caute nectarul divin al maestrului eliberat. Viața armonioasă și echilibrată a marelui guru a devenit inspirația a mii de bărbați și femei.”
Referitor la Kriya Yoga, el a spus: „Amintiți-va întotdeauna că nu sunteți ai nimănui și că nimeni nu va aparține. Reflectați că într-o zi va trebui brusc să părăsiți totul în această lume – așa că faceți cunoștință cu Dumnezeu acum. Pregătiți-vă pentru următoarea călătorie astrală a morții. Vă percepeți ca un mănunchi de carne și oase, care în cel mai bun caz este un cuib de necazuri. Meditați neîncetat, ca să vă puteți privi esența infinită, eliberată de orice formă de mizerie. Încetați să mai fiți prizonieri al trupului; folosind cheia secretă a Kriya, învățați să evadați în Spirit.”
El ne-a învățat că practica Kriya va oferi yoghinului o experiență directă a adevărului, spre deosebire de simpla învățătură teoretică a scripturilor și a spus: „Rezolvă-ți toate problemele prin meditație. Schimbați speculațiile religioase neprofitabile pentru un contact real cu Dumnezeu. Curățați-vă mintea de resturile teologice dogmatice; lăsați să intre apele proaspete, vindecătoare ale percepției directe. Acordați-vă la Îndrumarea interioară activă; Vocea Divină are răspunsul la fiecare dilemă de viață."
Surse: yssofindia.org, devotionalindia.com, mydattatreya.