Meditatia s-a dovedit, inclusiv stiintific, ca este benefica in numeroase privinte. De la nivel fizic, la nivel psihic si emotional. Dar scopul cel mai inalt al practicii meditatiei este cel spiritual. Meditatia este o practica individuala, personala, o experienta proprie, chiar daca se poate face si colectiv, in grupuri.
Un incepator poate medita chiar si cateva minute, in prima faza. Apoi, pe masura ce concentrarea sporeste, poate sta mai mult in meditatie. Pentru sustinerea concentrarii, e necesar ca si corpul sa permita practica, sa poata sta in meditatie.
CITESTE Pericolele meditatiei: are meditatia efecte secundare?
Poti medita oricand, cand ai timp liber si te poti concentra, cand te simti in stare. Faptul de a medita la aceeasi ora, in fiecare zi, iti poate crea o rutina benefica. Corpul si mintea pot deveni mai “ascultatoare” printr-o astfel de disciplina.
Nu exista o ora fixa recomandata pentru meditatie. Chiar daca anumite ore pot fi mai “speciale”, asta nu inseamna ca e musai sa meditezi atunci. Cea mai profunda meditatie nu depinde de ore, ba chiar dimpotriva. Pentru ca nu ora, nu timpul, ci persoana reprezinta cheia in meditatie. Practica este cea care conteaza cel mai mult, in sine.
3 noaptea, la utrenie, este considerata ora propice, in general, pentru meditatie. Seara, la apus, la vecernie, este o ora recomandata, de asemenea. In isihasm, se prefera miezul noptii.
CITESTE Se pot intampla lucruri ciudate cand te relaxezi
Daca meditezi dimineata, dupa trezire, starea obtinuta prin practica meditatiei te poate ajuta pe parcursul zilei. Exista sanse sporite ca aceasta stare, obtinuta interior, sa se mentina mai mult in exterior, prin rutina practicii de dimineata. Primul lucru facut dimineata isi poate pune amprenta sau poate da tonul intregii zile. Dimineata, se recomanda meditatia inainte de micul dejun.
Poti medita de fiecare data cand te simti agitat, stresat, pentru a te deconecta de la ritmul vietii exterioare, pentru a te linisti si relaxa. Se stie ca un creier relaxat gandeste mult mai limpede. Evita meditatia chiar inainte de ora de culcare, cand esti deja somnoros. Starea de oboseala iti poate afecta meditatia si poti adormi in loc sa practici. E de preferat sa meditezi macar cu o ora inainte de culcare.
Indiferent ce ora sau moment al zilei alegi sau preferi, important este sa practici. Si esential este sa intelegi rolul si rostul acestei practici. Chiar daca te poate ajuta sa ai o stare mai buna, meditatia este mult mai mult de atat si cel mai inalt scop al sau este realizarea spirituala.
*In septembrie 2019 se deschide Scoala de toamna Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.