Carmen Ivan, general manager al Prisum Int. Trading, importator de medicamente produse de firma indiană Himalaya Drug, ne spune cum a descoperit yoga, dar şi care sunt efectele pe care această practică le-a avut asupra sa.
1. Ce v-a trezit interesul pentru yoga?
Interesul pentru yoga a apărut … odată cu întâlnirea cu un bun practician și mentor. La început am avut rezerve, citisem ceva literatură ortodoxă anti-yoga dar am avut curiozitatea firească unei minți deschise, apoi am descoperit provocarea și totodată liniștea meditației, care m-a cucerit.
2. Cu ce scop ați ales să practicați yoga?
Yoga a reprezentat o căutare de sine, o întoarcere spre interiorul meu, unde (am învățat) pot găsi liniște și echilibru.
3. Care sunt efectele pe care yoga le-a avut asupra dvs?
Conștientizare și dacă aș putea, aș scrie cu litere mari, așa răsuna în mintea mea.
4. Cât de des practicați yoga?
Zilnic, dimineața îmi rezerv 15-20 min. Săptămânal mă străduiesc să merg la sală și astfel când am ocazia, mă bucur de sesiuni mai lungi :)
5. Yoga v-a schimbat modul de viață? Dacă da, în ce sens?
Modul de viață în plan fizic da, am devenit atentă la ce mănânc și, datorită exercițiilor, mă simt bine cu mine. În plan spiritual , așa cum spuneam mai devreme, conștientizare a ceea ce sunt , creație divină. Mă bucur de autocunoaștere și de sentimentul de eliberare pe care îl trăiesc de fiecare dată când practic. Dacă aș folosi un singur cuvânt aș spune: Echilibru.
4. Cum a afectat practica yoga relațiile profesionale?
În relațiile profesionale… aș putea spune că m-a ajutat să-mi înțeleg mai bine partenerii din India. M-am bucurat să împărtășim cunoștințe și practici comune . Poate că ar trebui să spun și că, nu toți cei din India practică yoga, așa cum nu toți creștinii “practică“ creștinismul.
7. Am vrea să aflăm mai multe despre misiunea Himalaya, dar și despre legăturile medicinei ayurvedice cu această companie.
Cred că poate fi util de menționat că Ayurveda vine din sanskrita, este o componentă a Atharva Veda ( cea de-a 4-a veda) și înseamnă “știința vietii”. Ayurveda este, de fapt, un tratat de medicină generală, pe bază căruia s-a dezvoltat un sistem medical practicat încă din timpuri străvechi și până în prezent, rețetele ayurvedice urmărind tratarea pacientului la nivel holistic. Aș putea completa spunând că în India, un medic de ayurveda necesită aproape 6 ani de studii pt obținerea dreptului de practică.
Cât despre Himalaya, pot spune că încă de acum 8 decenii și până în prezent, misiunea Himalaya a fost să ofere sănătate (“good health” cum spun ei în engleză), accesibilă tuturor, furnizată prin știință și tehnologie farmaceutică, împletită cu vastele cunoștințe din domeniul plantelor medicinale, specifice Indiei. De aceea noi în România, folosim sloganul “Sanatate cu ajutorul naturii !”
Azi, produsele Himalaya se distribuie în peste 90 de țări și, într-adevăr, începuturile fabricii au plecat de la folosirea rețetelor ayurvedice de către farmacistul care a fondat compania, urmașul fondatorului deținând în continuare businessul și respectând aceeași viziune, de a prezenta societății/oamenilor știința tradițională Ayurveda, într-o formă contemporană, “convertind” formulele tradiționale ayurvedice într-o gamă de produse farmaceutice dedicate sănătății și longevității.