Horia Teodor Costan este licențiat ca fizioterapeut, specializat în neurologice iar timp de 5 ani a tratat majoritar pacienți după accidente celebrare. În 2010 a hotărât să pună mai mult accentul pe prevenirea afecțiunilor, iar în 2015 s-a hotărât să activeze și în domeniul fitness-ului. După ce a participat la o tabără de detoxifiere holistică și-a dat seama că vrea să lucreze și cu grupuri de oameni, nu doar antrenamente personale. Astfel, în 2017 a urmat Yoga TTC 200 si cursul de instructor de Pilates.
Dacă la început yoga a fost doar parte din refacerea dupa antrenamentele, acum practică de 3 ori pe săptămână simțind cum yoga îl ajută să evolueze pe toate planurile.
Mai multe despre Horia în interviul oferit pentru Yogasat:
”Sunt un om obișnuit, Am norocul sa fac o meserie din pasiunile mele: oamenii și mișcarea. Practic ce predic. Nu vând bullshit.
Am avut o copilărie frumoasa, alături de părinți și un frate pe care destinul nu avea cum să îi aleagă mai bine.
Pasiunea pentru sport a început din copilărie, m-au dus ai mei la sport ca sa îmi valorifice energia într-o direcție mai puțin distrugătoare pentru obiectele din casa. A ieșit bine pana la urma :)
Formarea profesionala este în lumea medicala, sunt fizioterapeut licențiat la Carol Davila, București. Facultatea mi-a oferit o buna baza in înțelegerea funcționării organismului uman.
In 2005, ca voluntar in timpul studenției, am început sa activez in domeniul recuperării medicale. Am făcut asta cu pasiune, m-am specializat pe cazuri neurologice, tratând majoritar pacienților după accidente vasculare cerebrale.
In 2010 m-am decis sa pun accentul mai mult pe profilaxie (prevenirea afecțiunilor) așa că am urmat un master la UNEFS București. Acolo am înțeles ct de importanta este și mișcarea (sportul practicat inteligent si sănătoși) pentru starea de bine.
In 2013 am urmat cursul de instructor fitness din cadrul Fitness Scandinavia. Mergeam la sala de prin 2004, estetic aveam rezultat bun, dar doream sa învăț mai multe despre asta.
In 2015 m-am hotărât sa activez si in domeniul fitness și am început activitatea ca instructor personal la One Fitness. De acolo am avut șansa sa particip ca instructor la The Code (alături de Geo Bogdan si Mirela Mirea, mulțumesc pentru tot, sunteți tari), o tabără de detoxifiere holistica. A fost o experiență magica, in urma căreia mi-am dat seama ca vreau sa lucrez si cu grupuri de oameni, nu doar antrenamente personale.
In 2017, la Fitness Scandinavia, am urmat Yoga TTC 200 si cursul de instructor de Pilates. Nu știu exact cum si de ce am ajuns acolo, dar parca așa a fost sa fie.
Ca hobby-uri am motociclismul, snowboarding si drumețiile pe munte. Mă ajuta sa mă încarc.
O perioada din viată simt că vreau sa fiu instructor de Yoga, Pilates si Postural. Sunt in proces de continua dezvoltare. In fiecare zi am senzația ca ieri nu știam mai nimic. Yoga mă ajuta sa mă desăvârșesc ca ființă.
Yoga a început ca parte din refacerea (cool down) după un antrenament cu greutăți în sala. A devenit hobby. Apoi meserie.
În prezent este o “unealta” de nelipsit pentru bunăstarea mea, pe toate planurile. Si îmi place sa o împărtășesc celorlalți.
Prin practica yoga am evoluat pe toate planurile.
Ca și condiție fizica mi-a îmbunătățit rezistenta, forță si echilibrul, mi-a înjumătățit procentul de grăsime corporala. Diverse dureri articulare si musculare s-au vindecat.
Spiritual mă simt mai deschis fata de cei din jur, mai iertător, mai răbdător.
Mental mă maturizează.
Este un proces continuu, atât fizic cat si spiritual. Astfel, aș putea spune că yoga mi-a rafinat modul de viață
Practic yoga de 3 ori pe săptămână. Aproximativ câte 2 ore pe sesiune. Predominant asana (posturi, cele fizice nu culinare :D). Putin pranayama (respirație). Țin cont de Yama si Niyama (etica și conduita).
De câteva săptămâni, in urma unor conversații cu persoane din domeniu pe care le respect, am conștientizat importanta meditației si am început să practic. Atât la coach vestici, cat si la guru estici, văd multe tipare comune în abordarea dezvoltării personale.
Simt cu toata ființa că yoga ar aduce schimbări semnificative în lume, dacă ar fi inclusă în instituțiile de învățământ și la locurile de muncă. E nevoie doar de bun simt și responsabilitate. Fără schimbări de ordin religios.
Îi Urmăresc pe Vlad Sovarel si Denis Dochioiu. Nu se considera maeștrii, dar eu așa îi simt.
Vă aștept să ne cunoaștem. Pentru mine cea mai bună ocazie sa ne cunoaștem este să facem mișcare împreună.”