Ghid complet pentru alegerea unui instructor de yoga si meditatie Skip to main content
Ghid complet pentru alegerea unui instructor de yoga și meditație

Ce scop ai?

Interesul si curiozitatea oamenilor pentru yoga şi pentru meditaţie sunt in creştere. Aud oameni, in jur, care se gandesc sa aleagă astfel de practici, din anumite motive. Pentru a-şi tonifia corpul, din motive de sănătate, pentru a depaşi anumite perioade dificile de viaţă, pierderi, dureri, pentru o stare psihică mai bună, pentru relaţii mai bune. Pentru a avea succes, pentru job sau carieră, pentru a-şi spori concentrarea sau abilităţile de tot soiul, pentru că au auzit ca aşa inveţi să poţi face “minuni”, să-ţi schimbi viata etc. Putini, foarte putini oameni aleg yoga si meditaţia ca pe o cale asumată de evoluţie spirituală si doar in acest scop.

Pentru toate celelalte motive, oamenii merg pe unde nimeresc. Cauta soluţii să aibă o viata mai bună. Se duc la ghicitoare, la prezicătoare, la preoţi, la aşa-zişi clarvazători, citesc horoscopul, caută consilieri, psihologi, traineri care promit marea cu sarea. Cauta oameni “vestiţi” pentru puteri supranaturale, care să facă minuni in destinul lor. Pe scurt, caută solutii exterioare. Pentru probleme existenţiale care ţin de karma de destin. Pentru că nu le convin karma si destinul. Si atunci incearcă, pană la disperare, să le schimbe. Doar din pură ignoranta. Fiindcă nu stiu că destinul si karma nu pot fi schimbate, orice ai face.

Cum si ce sa aleg in viata?

De aici poate rezulta ditamai dilema: păi, ce ar trebui să fac, in cazul ăsta? Să stau cu măinile in san? Dacă totul e scris si nu pot schimba nimic? Dilema liberului arbitru a încins multe creiere, de-a lungul vremii. Am liber arbitru sau n-am? Pot sa aleg sau nu? Dacă pot, ce sa aleg? Filosofia nu ne ajută, nici religia, pare că nimic nu poate face lumina si nu poate aduce claritate in asemenea chestiuni.

CITESTE Dialog despre liber arbitru si predestinare cu un sfant. Partea I.

In hinduism, in cele mai stravechi texte spirituale, se spune ca omul este dotat cu liber arbitru, sau cel putin asa a fost, la inceput. Insa alegerile si actiunile sale au adunat atatea consecinte, incat nu mai exista liber arbitru propriu-zis azi, in viata actuala. Omul a devenit treptat sclavul propriilor alegeri si al consecintelor acestora. Si omul ignorant continua sa produca si mai multa karma, si mai multe consecinte, prin alegerile si actiunile sale.

CITESTE Ne resemnam in fata sortii sau putem depasi obstacolele destinului? Dialog cu un sfant. Partea II

Liberul arbitru a ramas mai mult de natura interioara, decat exterioara. Pentru ca interior, omul isi poate alege macar starea pe care o doreste, cu care trece, in exterior, prin tot ceea ce este deja predestinat si de neschimbat. Neintelegand aceasta, omul lupta, isi iroseste timp si energie, incercand sa schimbe in exterior ceea ce nu poate fi schimbat, in loc sa caute sa schimbe in interior modul in care se raporteaza la existenta.

Imagineaza-ti ca te deranjeaza cand e vară prea cald si iarna prea frig. Crezi ca iti va fi de folos sa incepi sa lupti cu acest disconfort? Sa te duci, sa cauti solutii, sa schimbi vremea, ca sa te simti mai bine? Ti se pare intelept sau macar rational un asemenea demers? Cam la fel este cand incerci sa lupti si sa schimbi circumstantele vietii tale.

Nu spune nimeni sa nu incerci, daca se poate. Karma si destinul ne sunt necunoscute, le aflam doar dupa ce se petrec. Asa ca este util sa incerci, sa depui efort. Insa este si mai important in ce directie iti canalizezi energia, efortul, in ce scop?

Pentru ce este necesar sa inveti

Nimeni nu poate sti decat invatand. Se spune ca nimeni nu s-a nascut invatat. Pentru orice iti doresti sa realizezi, ai nevoie de cineva care deja a invatat, are experienta solida, atat practica, cat si teoretica, si te poate ghida si pe tine. Sa incerci sa inveti de unul singur poate avea efecte neplacute sau chiar catastrofale.

Am auzit de un caz, al unui profesor de sport, care suferea de afectiuni respiratorii si s-a apucat sa invete tehnici de pranayama pe cont propriu. A citit, s-a informat si s-a apucat sa practice consecvent si sustinut. Peste cateva luni, cica omul ajunsese sa vorbeasca singur, cu stalpii de pe drum. Astfel de cazuri nu sunt de neglijat. Sa incerci singur sa sari cu parasuta, doar citind din niste carti sau tutoriale, poate deveni fatal.

CITESTE INTERVIU Val Voicu: "Majoritatea instructorilor de yoga din Romania se comporta ca niste antreprenori de ocazie..."

Ai nevoie de un profesor experimentat pentru orice iti propui sa inveti. Un profesor il alegi nu doar pentru cantitatea si calitatea cunostintelor lui, ci si pentru nivelul de absorbtie practica, pentru experienta. Insa principalul motiv dupa care te poti ghida atunci cand cauti un instructor este acela de a vedea in el un model viu. Un model de om care practica ceea ce predica. Care este capabil de tot ceea ce urmeaza sa te invete. Si care iti poate servi drept model.

Pentru ce ai nevoie de un model viu, nu de o teorie sau un tutorial

De ce ai nevoie de un model autentic? Pentru ca se stie ca fiinta umana invata cel mai repede, usor si temeinic prin mecanisme de copiere, de imitare. Neuronii oglinda ne ajuta sa copiem si sa instalam in noi modelul vazut la altii. Este mult mai greu sa instalam si sa practicam dupa teorie. Iata un exemplu: daca iti descriu acum o asana, prin cuvinte, iti va fi mult mai greu sa o practici fara sa vezi pe cineva executand-o. Degeaba ti-as spune sa ai grija la aliniere, cum sa stii daca esti aliniat daca nu te poti vedea? Si chiar daca te-ai vedea, cum sa inveti sa-ti sincronizezi corect muschii, miscarile, membrele, corpul, respiratia?

Am auzit persoane spunand ca isi doresc sa inceapa, sa invete sa practice yoga. Cum isi aleg instructorul? Cel de la colt sau de la parter este cel mai bun, mi s-a raspuns. Pentru ca e cel mai aproape. Asta e ca in pilda omului care isi cauta cheile in fata casei, fiindca acolo era un stalp iluminat si putea vedea, desi le pierduse in beci, unde era intuneric.

CITESTE Cum deosebesti un instructor de yoga adevarat de unul care doar pretinde ca e

Oamenii se justifica si se scuza mereu ca nu au timp, asa ca sunt dispusi la compromisuri uluitoare. Acestea sunt potential periculoase, implica riscuri enorme, nu numai sa nu duca la rezultatul dorit si sa nu atinga scopul propus, ci chiar sa degradeze mai mult conditia initiala, de la care s-a pornit.

Se stie ca anumiti profesori pot fi depasiti de nevoile cursantului. Se mai stie ca nu ti-ai dori sa te opereze un chirurg care n-a mai operat niciodata pe viu, ci doar a citit teoretic cum se face. Nici sa zbori cu un pilot care a invatat doar teoretic nu cred ca ai risca. Nu cred ca vrei sa risti accidentari sau alte neplaceri pe care le poti intampina spontan, alaturi de un instructor insuficient pregatit pentru a face fata situatiilor care pot interveni pe parcurs.

Verifica atent ce il recomanda pe viitorul tau instructor, ce a realizat personal, astfel incat sa fie capabil sa impartaseasca si pana la ce nivel poate raspunde nevoilor tale. Cauta mai mult decat un simplu instructor, cauta un adevarat maestru sau discipolul unui maestru autentic.

VIDEO Discernamant si educatie in practica yoga

Inca un aspect relevant este de la cine a invatat instructorul tau, la randul sau. Fiindca asta te priveste si pe tine. Conteaza mult referinta aceasta, ca sa stii la ce sa te astepti. Tinteste cat mai sus si ai grija sa mergi alaturi de oameni care tintesc cat mai sus. Se spune ca daca vrei sa fii sigur ca iti vei cumpara un Mercedes, atunci trebuie sa-ti propui sa cumperi un Ferrari.

Care sunt pasii de urmat:

  1. Scopul

Primul pas si cel mai important este sa iti stabilesti scopul pentru care iti doresti sa inveti yoga si tehnica meditatiei. Ce doresti sa obtii? Rezerva-ti timp pentru introspectie sincera, pentru a intelege mai bine ce vrei, pentru a te intelege. Orice iti doresti sa inveti implica timp si rabdare, pana la urma. Asa ca incepe cu pasi mici, dar hotarati si consecventi.

  1. Invatarea

Chiar daca ai auzit ca yoga e la moda, ca meditatie e cool, chiar daca vrei sa fii in trend, mai intai afla in ce consta ceea ce vrei sa faci. Informeaza-te asupra a ceea ce doresti sa inveti si sa incepi sa practici. Astfel vei putea sa-ti definesti si sa-ti conturezi si mai bine scopul propus, dar si sa poti alege, in cunostinta de cauza. Daca tu nu stii nimic despre yoga si despre meditatie, cum crezi ca ti-ai putea alege instructorul potrivit? Dupa ce criterii? Ale altora?

  1. Alegerea instructorului ca model

Dup ce esti informat si ai un scop bine definit si clar, cauta un instructor care intruneste calitatile pe care ai nevoie sa le dobandesti si tu. Cel mai usor iti va fi sa inveti prin acest model, imitandu-l. Dar ai grija pe cine imiti, fiindca sansele sunt sa devii la fel, intr-o masura. Alege-ti, asadar, un model demn de urmat, care sa te sprijine sa ajungi acolo unde iti doresti.

In septembrie 2019 se deschide Scoala de toamna Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

  1. Practica

Dupa ce ai ales instructorul, nu-ti face iluzii ca el poate reusi si realiza in locul tau si fara efortul tau ceea ce iti propui. Poate merge alaturi de tine, te poate sprijini, dar nu poate pasi in locul tau. Treaba lui este sa te invete, sa te ghideze si sa-ti ofere modelul unui om care poate ceea ce iti doresti sa poti si tu.

Intr-o zi, pe instructorul meu de la scoala de soferi l-a oprit o doamna sa-i povesteasca faptul ca fiica sa, instruita de dansul, plecase cu masina si, intr-o rampa, nu si-a mai amintit ce trebuia sa faca, asa ca a intrat in panica si in masina din spate. Instructorul a raspuns, razand: “Pai, trebuia sa ma sune chiar atunci, in clipa aceea, sa-i reamintesc.”

Treaba unui profesor bun nu este sa te faca sa te simti bine. Efortul nu este comod, dar este necesar pana cand antrenamentul face ca efortul sa nu mai fie perceput ca efort, ci sa devina natural si de la sine.

  1. Gata, stiu!

Fereste-te cat poti de falsa impresie ca gata, acum le stii pe toate. Smerenia este, poate, lectia cea mai grea. Precum spunea Swamiji, smerenia nu consta in a te pleca in fata cuiva, ci in a fi capabil sa recunosti bunatatea si divinitatea in ceilalti. Instructorul meu de la scoala de soferi mi-a zis, cand era sever si insista, ca o sa-l pomenesc. Ca sa invat sa execut corect o curba, m-a pus sa ma invart in jurul unui sens giratoriu o intreaga sesiune de practica, in ciuda frustrarii, neintelegerii si revoltei mele, dovedindu-mi mereu ca eram departe de a sti ce credeam ca trebuia sa fie usor. Dar a avut dreptate. Il pomenesc adesea si ii multumesc, in gand, oriunde ar fi.

Daca ti-ai ales un profesor bun, dupa ce te-ai informat, ai cautat, poate chiar ai schimbat cativa instructori, atunci fii sigur ca o sa continui sa-i multumesti si ii vei fi recunoscator toata viata.

 

 

Comenteaza cu Facebook