Ghee, cunoscut si sub denumirea de unt clarificat, este o grasime pura, folosita in bucataria indiana pe post de ulei. Acesta nu este insa folosit numai la gatit, ci face minuni si pe post de ulei de masaj sau poate fi folosit ca baza pentru unguentele ayurvedice pe baza de plante, folosite pentru tratarea afectiunilor cutanate (iritatii, eczeme, arsuri).
Ghee este usor de digerat, imbunatateste capacitatea de absorbtie a nutrientilor in organism, are efecte benefice asupra memoriei, sporeste flexibilitatea trupului si are proprietati vindecatoare pentru mai multe afectiuni.
Untul clarificat este insa contraindicat in caz de acumulari de ama, adica de toxine in organism, dar si in caz de colesterol marit.
In medicina ayurvedica, ghee este considerat sattvic si este adesea folosit pe post de ingredient in prepararea medicamentelor ayurveda, alaturi de ingrediente precum uleiul de susan sau maduva osoasa. In general, ghee este folosit pentru tratarea afectiunilor cauzate de Pitta Dosha, dar si pentru constipatie sau ulcer.
Ghee este utilizat, de asemenea, si in timpul ceremoniilor focului, ritualuri antice in India, practicate in general de comunitatile hinduse orotodoxe. Aceste ceremonii se realizeaza, de preferat, la rasarit sau la apus, si au rolul de a purifica atmosfera.
Citeste: DE CE E NECESARA DETOXIFIEREA, POTRIVIT MEDICINEI AYURVEDICE
Cum se prepara ghee
Ai nevoie de ½ kilogram de unt nesarat.
Pune untul intr-o cratita din aluminiu si asaza cratita pe foc. Lasa focul mic si fierbe untul fara sa acoperi cratita. Untul va face o spuma deasupra, apoi va emana un miros similar popcornului si va capata ulterior o nuanta aurie. Nu lasa untul nesupravegheat intrucat se poate arde.
Dupa un timp, untul va deveni transparent si galben. In momentul in care untul nu va mai bolborosi deloc, inseamna ca s-a transformat in ghee si poti opri focul.
Citeste: MEDICINA AYURVEDICA: CORIANDRUL COMBATE ALERGIILE
Strecoara untul clarificat cu ajutorul unui tifon curat si depoziteaza-l intr-o sticla pe care o poti tine intr-un loc uscat si racoros, nu la frigider.
Pentru o jumatate de kilogram de unt nu ar trebui sa iti ia mai mult de 15 minute sa obtii ghee, insa cu cat cantitatea de unt creste, cu atat creste si timpul de preparare.
* In luna februarie a anului 2018 se redeschide Scoala de Primavara Hatha Yoga SEVA atat pentru incepatori, cat si pentru avansati. Pentru inscrieri si informatii suplimentare trimiteti mail la adresa hathayogaseva@gmail.com, mentionand numele, prenumele precum si clasa la care vreti sa participati (incepatori/ avansati). Persoanele care nu au parcurs cursul pentru incepatori Hatha Yoga SEVA si vor totusi sa se inscrie la clasa de avansati, vor sustine un scurt test teoretic si practic.