Fasolea Mung este foarte apreciata si recomandată de nutritionisti, terapeuti holistici si experti ayurvedici pentru beneficiile sale asupra sanatatii. Provine din India si este foarte bogata nutritiv. In traditia ayurvedica, este recunoscuta pentru proprietatile sale terapeutice.
In medicina holistica straveche, fasolea Mung era unul dintre alimentele cele mai pretuite. Este considerata tri-doshica, adica functioneaza pentru toate tipurile de organisme atunci cand este gatita cu mirodeniile potrivite.
Ingrediente:
- 1 cană orez basmati
- 1/3 cană coriandru
- ½ cană lapte de cocos full fat
- 2 linguri Ghee sau ulei vegetal
- ¼ ghimbir proaspăt
- ½ cană fasole mung
- ¼ lingură sare minerală
- ½ lingură turmeric
- 6 cani apă
Mod de preparare:
Se spală fasolea mung și orezul separat. Fasolea se lasă la înmuiat pentru câteva ore.
Ghimbirul, laptele de cocos, coriandrul și ½ cană apă se blenduiesc bine.
Într-o cratiță mare se topește Ghee, la foc mediu și se adaugă ghimbirul, laptele de cocos și coriandrul blenduit, turmericul și sarea. Se amestecă bine și se lasă la fiert pentru câteva minute, până eliberează aromă. Peste acestea se adaugă fasolea mung, orezul și cele 6 căni de apă.
Citește și: Cum se gateste kitchari, preparat ayurvedic curativ
Se fierb pentru 5 minute după care se acoperă cu capac. Se dă focul la foc mic și se gătește timp de 25-30 de minute, până când fasolea (Dal) și orezul sunt fragede.