Pentru Evelina Rustem yoga este cea care i-a deschis poarta spre introspecție, aducându-i bucuria de a face pauze, de a trăi în tihnă și de a observa cu mai multă ușurință acele lucruri care îi fac bine.
Deoarece predă educație fizică și sport în școli, consideră că yoga ar ajuta copiii să descopere cu mai mutlă ușurință acea sclipire ce îi face speciali și ar comunica mai eficient.
Vezi aici colecția de uleiuri esențiale premium YogasatShop.ro
Mai multe despre Evelina în interviul oferit în exclusivitate pentru YogaSat:
„Deși atunci când spui yoga îți îndrepți de cele mai multe ori atenția și curiozitatea spre ceea ce reprezintă ea ca metodă, ca disciplină integrând toate componentele sale, pentru mine yoga e o stare de spirit. O stare fluidă în care observ cu detașare emoții, gânduri, trăiri iar mai apoi mă bucur de acțiunile ce se înlănțuie de la sine. Bucuria de a fi!
Yoga m-a atras încă de la început prin modul în care mă îndepărta de la ”a face” și mă apropia de ”a fi”. Tot yoga e cea care mi-a deschis o poartă spre introspecție. Se intampla acest lucru în momentul în care luasem o pauză de la rutina mea zilnică și toată agitația vieții contra-cronometru, pe vremea când plecasem din țară ca student Erasmus. Așa se face că pe lângă apropierea de natură și deschiderea spre sporturi în aer liber, Danemarca mi-a deschis ochii și pentru yoga. Chiar dacă yoga e compusă dintr-un buchet mare de ramuri, tipuri și componente mi-a plăcut dintotdeauna faptul că yoga mi-a oferit timp să mă ascult, să îmi cunosc mecanismele interioare, să observ tiparele din viața mea. Mi-a oferit curajul de a face macazul și a aduce schimbări în viața mea.
Citește și: Tipuri de Yoga
Cu siguranță yoga a adus schimbări în viața mea prin modul în care echilibrez timpul pe care îl ofer celorlalti și cel pentru mine. Mi-a adus bucuria de a face pauze, de a trăi în tihnă și de a observa cu mai multă ușurință acele lucruri care îmi fac bine, oamenii alături de care să îmi petrec timpul. Yoga a mers în paralel cu descoperirea laturii mele creative și bucuria de a petrece timp în natură.
Pandemia și perioada mai îndelungată petrecută în intimitatea casei, mi-a adus această bucurie de a practica mai mult. Ceea ce e mereu fascinant și poate că și ceilalti ar trebui să înțeleagă mai bine e faptul că yoga nu e doar pe saltea sau în posturi întortocheate. Yoga e tot timpul pe care ți-l petreci conștient. Și când faci curățenie în casă, dacă o faci cu bucurie și conștient de efectele pe care le aduce corpului și minții, tot yoga e. (Karma yoga). Așa că în ultimul an am explorat mai mult partea de mantre, respirație, meditație.
Pentru că predau și educație fizică și sport la școală cred că un contact cât mai timpuriu cu yoga aduce o creștere mai rapidă a nivelului de conștientizare. Oamenii ar reuși să-și cunoască mai bine mecanismele interioare, substratul emoțional, iar la copii lucrul acesta e foarte important. Ar descoperi cu mai mutlă ușurință acea sclipire ce îi face speciali, ar comunica mai eficient. Mereu obișnuiesc să le spun copiilor cu care lucrez la școală (-pentru care atunci când am ocazia și mediul potrivit le mai fac cunoștință cu posturi, idei, cartonașe motivaționale) că vor fi următoarea generație de profesori de yoga. Cam din aceleași considerente, yoga ar fi la fel de importantă și la locurile de muncă. Oameni împărtășind aceelași sistem de valori, învățând să se sculte pe ei, dar și pe ceilalți, având o mobilitate mai mare la schimbările vieții, s-ar adapta mai ușor la situații și provocări noi, ar colabora mai frumos.
Yoga pe care o practic și spre care îi îndrum mereu pe oamenii cu care lucrez este cea conștientă, non competitivă. Desigur, partea reprezentată de asane, posturi este importantă în dezvoltarea corpului și în creșterea încrederii în sine, însă sportul, competiția, ne îndreaptă atenția mai mult spre experior decât în interior. Dorința de a face și mai mult, și mai bine te îndepărtează de bucuria simplității. Făcând tranziția de la yoga sportivă la cea conștientă e ca atunci când după o sesiune de valuri intense, apa se calmează și devine mai limpede. Totul se întâmplă cu mai multă ușurință dar mai ales cu mai multă încântare și claritate.
Citește și: Yoga online: da sau nu? Interviu exclusiv Yogasat cu 5 instructori de marca din Romania
Sunt în mare oameni cu care am luat contact la diverse ateliere sau cursuri, sau oameni pe care I-am descoperit prin intermediul cărților. Îl amintesc pe Sadhguru prin al cărui curs, Inner Engineering am descoperit o metodă fascinantă, mereu uimitoare atât pentru corp cât și pentru minte. Îmi place Dalai Lama din aceleași considerente. Și recomand ca punct de pornire dialogurile din ”Cartea bucuriei” structurate atât de simplu, dar cu un impact nemaipomenit. O urmăresc pe Elena Brower (mulțumită Ioanei Hudiță care mi-a scos-o în cale, tot Ioana mi-a deschis prima poartă spre yoga). Cartonașele ei motivaționale se potrivesc pe orice stare de spirit, iar modul ei jucaus si relaxat de a aborda practica yoga mi-a apropiat-o mult de suflet. Carlos L.Abbate e mereu o prezenta, live sau online are puterea de a te transpune într-un mediu calm introspectiv. Și chiar dacă nu sunt din yoga: Joseph Bharat Cornell și Henry David Thoreau care împărtășesc bucuria naturii cu tot ce ne învață ea!”
Namaste!