Karma nu înseamnă doar rezultatul acțiunilor exterioare. Află despre natura subtilă a adevăratelor noastre acțiuni. samskaras.
In Yoga Sutra III.18, Patanjali ne asigura ca aducand samkaras (obiceiurile, tiparele si conditionarile) in perceptia directa, putem dobandi cunoasterea vietilor anterioare. El vorbeste despre perceptia directa, nealterata (care nu este duala, de genul placut-neplacut, bun-rau). Samskaras sunt impresiile subtile ale actiunilor noastre din trecut. Cat timp traim, continuam sa actionam, dar nu toate actiunile noastre contribuie la formarea de samskaras. Actiunile pe care le intreprindem cu deplina constienta sunt acelea care se imprima cel mai mult in mintea noastra. Cu alte cuvinte, intentia din spatele actiunii ii da putere actiunii.
Oamenii considera adesea samskaras ca fiind ceva negativ, niste tipare negative, dar obiceiurile sanatoase, precum spalatul pe dinti sau antrenamentul fizic, sunt tot samskaras. Samskaras se dezvolta, in general, ca raspuns la o situatie sau circumstanta, fie lent, intr-o perioada mai lunga, fie spontan, ca rezultat al unui singur eveniment important sau traumatic. Sa cresti intr-un mediu dur si nesigur, de exemplu, iti poate genera tiparul unei defensive agresive. Daca traiesti un singur eveniment terifiant, precum un cutremur de mari proportii sau o crima violenta, poti dobandi tipare precum frica sau neincrederea in ceilalti.
Definitia samskaras implica faptul ca tiparele pot avea un efect pozitiv, negativ sau neutru asupra ta. Obiceiul de a te trezi devreme, in fiecare dimineata, pentru a medita, va avea un efect pozitiv aproape garantat. Obiceiuri precum acela de a intrerupe oamenii sau a intarzia la munca e foarte posibil sa aiba un efect negativ. Efectul pozitiv sau negativ al obiceiului respectiv depinde de persoana si de situatie. Obiceiul cuiva de a fi retinut poate avea efect negativ, ii poate crea probleme individului respectiv deoarece nu poate fi asertiv. In cazul altcuiva, care isi ofera opinia atat de liber si voluntar incat nimeni nu mai apuca sa deschida gura, retinerea ar fi un obicei pozitiv de cultivat, iar asertivitatea ar fi tiparul negativ.
Autoanaliza, atentia si meditatia
Autoanaliza este primul pas in renuntarea la obisnuinte si tendinte care nu iti mai sunt de folos. “Samskara saksat karanat purvajati jnanam.” Prin atentie focalizata si meditatie asupra obisnuintelor si conditionarilor proprii, poti obtine cunoastere si intelegere asupra trecutului tau si descoperi cum sa schimbi tiparele care nu iti mai sunt utile, pentru a trai mai liber si mai din plin. (Yoga Sutra III.18)
Samskaras sau modurile obisnuite de a gandi si de a actiona, despre care vorbeste Patanjali in Yoga Sutra III.18, sunt acelea care iti guverneaza comportamentul cu un impact negativ. Pot fi atat de adanc inradacinate, incat nici macar nu le realizezi pe deplin impactul sau nu le consideri obiceiuri pana cand nu incepi sa practici autoanaliza. Aceasta iti serveste ca o oglinda prin care sa vezi mai bine unde te blochezi, pentru a te debloca si a merge mai departe.
În filosofia indiană și religiile indiene, samskaras sau sanskaras (sanscrită: संस्कार) sunt impresii mentale, amintiri sau amprente psihologice.