Înainte de a ne apuca de meditație e nevoie să înțelegem anumite aspecte legate de minte. Starea de hipnoză "naturală" a omului". despre Kriya Yoga, pranayama, Kundalini Yoga. Impedimentele practicantului in a atinge starea meditativa. Pericolele care ne pândesc dacă nu practicăm corect.
Atenție! Yogasat recomandă ferm practica Pranayama numai sub îndrumarea unui instructor specializat; instructorul va ghida cursantii în funcție de nivelul lor de experiența ai de relaxare; instructorul va opri practica cursantului și anumite situații potențial periculoase. De asemenea, unele afecțiuni sunt incompatibile cu aceasta practica. Sesiunile digitale nu sunt recomandate, pentru ca limitează observația și intervenția instructorului.
Semnificația cuvântului Pranayama, respirația yoghina, este data de cele doua cuvinte sanscrite: Prana = energie vitală si Ayana = a controla, așadar prin Pranayama urmărim controlul respirației și direcționarea energiei cu scopul obținerii Samadhi și a anumitor beneficii fizice.
Conform scripturii budiste **Maha-Saccaka Sutta, Majjhima Nikaya I, Buddha a apreciat practicarea Pranayama ca fiind prea dură pentru natura umană. Scriptura spune că Buddha devine foarte bolnav din cauza durerilor imense resimțite atunci când practica Pranayama. De fiecare data când Buddha a încercat în mod repetat meditația cu oprirea respirației, a experimentat un tip diferit de durere. “Buddha întreabă entitățile spirituale dacă exista o alta modalitate de a ajunge la iluminare, fără durerea acestor practici”.
Buddha recunoaște asceții ca practicanți ai retenției respirației în trecut, dar ajunge la concluzia că nu a obținut cunoștințe sau înțelepciune mai mare prin aceasta “tortura” auto-provocata. Prin urmare, scrierea consideră că acest act de Pranayama este pe nedrept inclus în practica Yoga datorită posibilității de auto-vătămare în timpul practicii.
În Yoga modernă, posturală, avertismentele cu privire la practicarea Pranayama sunt foarte rare sau lipsesc cu desăvârșire. În schimb, este considerată esențială includerea respirației în cadrul asanelor. În plus, astăzi exista o largă recunoaștere a beneficiilor practicii Pranayama, devenind noua descoperire științifică pentru sănătate.
În sălile de Yoga însă, Pranayama este privită cel mai adesea o practica care “curata și echilibrează canalele subtile ale corpului” (Singleton, 29). Din cauza popularizării Yoga contemporană pentru sănătatea fizică și mentală, avertismentele inițiale nu se aplica în industria “Yoga sportiva” aflata în continua creștere.
citeste Pericolele mai puțin cunoscute din practica Pranayama