Cele cinci rituri tibetane, secretul tineretii si al longevitatii Skip to main content
Cele cinci rituri tibetane, secretul tineretii si al longevitatii

Cele cinci rituri tibetane sunt cinci simple kryas (suite de doua sau mai multe posturi), care pot fi facute in mai putin de 20 de minute si te ajuta sa capeti viata sanatoasa si viguroasa a unui calugar tibetan. Un exemplu, in acest sens, este Dalai Lama, liderul tibetan care nu isi arata varsta si care este energic si mai rezistent decat un tanar.

Cele cinci rituri tibetane constau intr-o secventa de exercitii, numita Fantana Tineretii. Au o vechime de peste 2500 de ani. Peter Kelder a publicat o carte, in 1939, “The Eye of Revelation” (Ochiul revelatiei), in care povesteste cum intalnise un colonel de armata britanic, de la care a aflat experientele traite de acesta intr-un templu tibetan (Lamasery) si invataturile calugarilor tibetani (Lamas).

In termeni de yoga moderna, setul de cinci exercitii poate fi considerat Vinyasa Flow. Vinyasa este descrisa ca doua sau mai multe asane (posturi) executate impreuna, cu o tranzitie care le transforma intr-un fel de “dans”, asemanator miscarilor din Tai Chi.

CITESTE 10 trucuri de la călugării Shaolin pentru tinerețe fără bătrânețe

Colonelul Bradford (acesta este un pseudonim si nu numele sau real), a descris calatoria sa in Tibet, unde a intalnit lamasi care l-au invatat miscarile ritmice, menite sa contribuie la intinerire si revigorare, la o viata sanatoasa. Colonelul se spune ca a adus aceste ritualuri tibetane in vest dupa primul razboi mondial.

Beneficiile celor cinci rituri:

  • Detoxifiere
  • Echilibrarea chakrelor
  • Incetinirea procesului de imbatranire si contracararea efectelor sale
  • Somn profund
  • Memorie imbunatatita
  • Sanatate emotionala si mentala
  • Eliminarea durerilor osoase, cauzate de artrita
  • Putere si coordonare imbunatatite

Potentialul acestor exercitii este imens pentru cei care practica cel putin 10 minute, zilnic. Executate corect, adecvand respiratia si cu intentie focusata, aceste rituri tibetane pot aduce schimbari majore la nivel fizic si mental.

Precautii: incepe incet, mai ales daca nu esti bine antrenat. Consulta un medic inainte, in privinta conditiei tale de sanatate. Daca esti supraponderal sau ai fost prea sedentar o perioada lunga, nu executa exercitiile 4 si 5, pana cand nu capeti putere si rezistenta.

Fiecare exercitiu se repeta de maxim 21 de ori. Se recomanda sa nu se execute niciodata mai mult de 21 de repetitii intr-o zi, deoarece asta poate afecta negativ chakrele, creand dezechilibru in organism. Incheie repetitiile cu un numar impar, pentru alinierea chakrelor.

Aminteste-ti ca respiratia este cheia fiecarei miscari din yoga. Misca-te in timp ce respiri, inspira cand incordezi muschii si expira cand ii relaxezi. Exista variatiuni sau modificari ale fiecarei posturi, care permit fiecarei persoane sa poata executa cumva exercitiile.

cele 5 rituri tibetane

Ritul 1: Invartire

Se executa in picioare, cu bratele intinse orizontal si aliniate cu podeaua, palmele in jos. Ridici alternativ degetul aratator, de la fiecare mana, si te uiti la el, in timp ce te rotesti. Este de folos in caz ca suferi de ameteli. Incepi sa te rotesti in ce directie se simt confortabil trupul si mintea ta. Numeri rotatiile si te opresti la un numar impar, cand incepi sa ametesti sau ajungi la 21 de rotatii.

Ritul 2: Ridici si cobori capul si picioarele

Stai intins pe podea, cu fata in sus si palmele pe podea. Iti ridici capul si bagi barbia in piept. In timp ce iti ridici barbia, ridici si picioarele vertical, cu genunchii intinsi si labele picioarelor flexate, intinse in sus. Cobori incet picioarele si revii la pozitia initiala, intins pe jos. Repeti de maxim 21 de ori, sincronizand respiratia cu miscarile.

CITESTE Levitatia acustica, secretul calugarilor tibetani

Ritul 3: Din postura iepurelui in cea a camilei

Ingenuncheaza pe podea, cu degetele de la picioare indoite si fruntea in jos, catre genunchi. Arcuieste-ti spatele si trage buricul catre coloana vertebrala (Shashasana, postura iepurelui). Incet, ridica pieptul si arcuieste-te invers, pornind cu capul, in timp ce iti folosesti muschii abdominali pentru a-ti misca trupul. Pune mainile pe muschii fesieri, pastrand acolo presiune, spre a-ti reaminti sa continui sa te misti prin coloana vertebrala. Inclina capul spre spate, in timp ce continui sa deschizi pozitia corpului, prin cvadricepsi, abdomen si piept (Ustrasana, postura camilei). Inspira, revino prin miscarea pieptului in pozitia de drepti. Repeta de maxim 21 de ori.

Ritul 4: Din postura bastonului in postura planului inclinat

Asaza-te pe podea, cu picioarele intinse in fata, departate cam la distanta dintra solduri (Dandasana, postura bastonului). Palmele sunt pe podea si degetele orientate catre picioare. Baga barbia in piept, apoi lasa capul pe spate si ridica-ti corpul astfel incat genunchii sa se indoaie in timp ce bratele raman drepte. Pozitia corpului seamana cu o masa, membrele fiind picioarele mesei. O varianta este sa executi postura planului inclinat, in care genunchii raman intinsi, in timp ce ridici centrul corpului in plan inclinat. O alta varianta este sa executi postura podului. Aminteste-ti sa folosesti respiratia Ujjayi (respiratia oceanului), deoarece acest exercitiu este greu. Repeta de maxim 21 de ori sau opreste-te la un numar impar.

Ritul 5: Din postura cainelui cu fata in sus in postura cainelui cu fata in jos

Aceste doua posturi sunt asane standard, care se practica in aproape orice curs de yoga. Executa-le una dupa alta, concentrandu-te pe respiratie si aliniere. Urdhva Mukha Svanasana este postura cainelui cu fata in sus si Adho Mukha Svanasana este postura cainelui cu fata in jos. O varianta este executarea posturii catelusului cu fata in sus, adica Urdhva Mukha Svanasana cu mainile, picioarele si corpul pe podea, trecand apoi la postura copilului (Balasana). Efectul asupra coloanei vetebrale este fabulos. Repeta suita acestor doua asane sau a variantelor lor de maxim 21 de ori sau opreste-te la un numar impar.

! Daca sunteti incepator, nu practicati yoga fara indrumarea unui instructor autorizat. Unele asane si respiratii pot avea efecte nedorite.

*In septembrie 2019 se deschide Scoala de toamna Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

 

Comenteaza cu Facebook