Efectele terapeutice ale practicii (II) Skip to main content
terapia prin yoga

Acțiunile incorecte provoacă un dezechilibru, o boală la nivelul învelișului mental, Manomaya Kosha numit Adhi, care, dacă nu este remediată va aduce dezechilibre la nivelul de Pranayama Kosha care se manifestă sub forma problemelor respiratorii, digestive, etc. Netratate, creează reacții de stres provocând dezechilibre digestive și endocrine care conduc la apariția bolilor corpului fizic, denumite Vyadhi.

În tradiția hindusă, prana este descrisă ca forță vitală, datorită căreia sunt posibile diferite funcții ale organismului. Denumită și vânt, apare din amestecul raja guna cu cele 5 elemente (eter, aer, foc, apa și pământ) și are 5 funcțiuni principale:

 

Image

1.    Prana – vântul care circulă în sus (expirația), localizarea specifică fiind vârful nasului.

2.    Apana –  vântul care circulă în jos (inspirația) de la nas până la anus.

3.    Vyana – vântul care circulă prin tot corpul.

4.    Uddhana – localizat în zona gâtului. Doar în momentul morții iese din corpul fizic. Este cel care facilitează existența corpului fizic din cel subtil. În controlul său se află toate simțurile (indriyas) și antakaranam (mintea)

5.    Samana – este  vântul care ajută la procesarea a tot ce este consumat (mâncare, fluide, etc) iar enzimele obținute sunt distribuite în tot corpul fizic, hrănindu-l.

Dacă bolile apărute din stres sunt denumite Adhi, cele care apar din alte cauze, precum infecțiile sau rănile se numesc Anadhija Vyadhis, care în esență sunt de natură fizică și pot fi tratate eficient de sistemul medical modern prin medicație și intervenții chirurgicale.

Adhija Vyadhis bolile cauzate de stres, fiind multidimensionale, trebuie abordate nu doar la nivel fizic, cu tratament simptomatic, ci holistic. Doar atunci poate exista un remediu durabil la problemele noastre. Practicile yoga ajută la realizarea echilibrului la nivelul tuturor celor cinci Kosha- învelișuri, astfel încât sănătatea organismului este redobândită integral.

 Citește și: cele-5-koshas-sau-unde-se-afla-sfantul-duh-partea-doua

 Practicile pentru Annamaya Kosha includ asanele, practicile de relaxare, dieta, kriyas-urile. Cele pentru Pranayama Kosha se referă la pranayama, iar cele pentru  Manomaya Kosha sunt meditația, practicile devoționale, satsang, întâlnirile căutătorilor în cadrul cărora, prin prelegeri și consiliere sunt corectate concepțiile greșite despre scopurile fiecăruia în viață, care influențează major stilul de viață al individului.  Karma Yoga și conectarea cu natura sunt practicile care ajută o persoană să se stabilească în Anandamaya Kosha, îi aduce fericirea.

Image

ANS = Autonomic nervous system (Disfuncții la nivelul sistemului nervos vegetativ, responsabil cu coordonarea funcțiilor organelor care nu pot fi controlate voluntar)   IBS = Irritable bowel syndrome (sindromul intestinului iritabil)

Yoga se practică la modul ideal, minim 45 – 60 minute zilnic, asane, pranayama și meditație. Practica zilnică este obligatorie. Practicile fizice se efectuează numai pe stomacul gol sau la 4 ore după o masă principala sau la 2 ore după o gustare. Doar anumite asane se practică dacă suntem foarte obosiți sau în perioada menstruației, de aceea este bine sa urmăm sfaturile unui instructor de yoga pentru un program personalizat.

Practica yoga poate fi privită ca o repetiție generală pentru momentul morții. Prin cultivarea constantă a practicilor spirituale și concentrarea mentală, yoghinii se pregătesc pentru această tranziție extrem de importantă.

Există convingerea, că la dizolvarea fizică, vom deveni ceea ce mintea noastră proiectează în momentul trecerii, a lucrurilor care ne-au preocupat în viață.  

Numai atunci când vom avea starea de prezență și puterea de a contempla profund sursa existenței noastre – orice nume i-am da acestei surse – plecarea noastră din aceasta viață va fi lipsită de frică. Pentru a putea aborda moartea cu o asemenea stare de conștientizare și demnitate, trebuie mai întâi să trăim conștient și cu demnitate.

Deși este benefic să începem practica yoga de la o vârstă cât mai mică, niciodată nu este prea târziu. Dacă măcar o parte din înțelepciunea Yoga ar ajunge la cei care suferă, în special la bolnavii terminali, ei ar găsi un sens mai profund al existenței și o nouă speranță, și anume că, sufletul continuă să existe și după moartea corpului fizic.

Este important să înțelegem că yoga nu reprezintă un tratament miraculos pentru orice problemă. Beneficiile majore ale practicii apar atunci când practicantul este detașat de rezultatele practicii, este disciplinat și respectă yama și niyama.

Surse: Principles and methods in yoga therapies – study materials compiled by Yogacharya Dr. Ananda Balayogi Bhavanani

Image
Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook