Clătitele din hrisca sunt un deliciu pe care vi-l recomandam pentru zilele în care doriți să încercați ceva nou.
INGREDIENTE
Pentru clătite
150g crupe de hrișcă crude, înmuiate în multă apă rece timp de 3-4 ore
150ml lapte integral
20g parmezan, ras fin
50g frunze de busuioc
30g mărar
2 ouă, albușuri și gălbenușuri separate
Sare și piper negru
140g ricotta (sau doar 60g dacă se servește cu ouă prăjite)
40g unt nesărat, pentru prăjit
Pentru salsa
60 ml oțet de vin alb
2 lingurițe sumac
¾ linguriță zahăr tos
Coaja fin rasă de la 1 lime
1 cățel de usturoi, lăsat necojit
½ ceapă roșie, curățată și tăiată în felii groase de 2 până la 3 mm
1 ½ lingură de ulei de măsline, plus după gust pentru servit
1-2 lămâi mici conservate, tăiate fin
10g frunze de coriandru, tocate
Mod de preparare:
Începeți cu salsa. Combinați oțetul, sumacul, zahărul, coaja de lime, usturoiul și ceapa într-un castron mediu cu jumătate de linguriță de sare, apoi lăsați la murat cel puțin trei ore (și de preferință peste noapte).
Pentru a face aluatul pentru clătite, puneți hrișca, laptele, parmezanul, busuiocul, mărarul și gălbenușurile într-un robot de bucătărie cu o jumătate de linguriță de sare. Amestecați la viteză mare până când aveți un aluat uniform, apoi răsturnați într-un castron mare, amestecați 60g de ricotta și puneți-o pe o parte.
Bateți albușurile, apoi, folosind o spatulă, împingeți-le treptat și ușor în aluat.
Scurgeți ceapa murată, aruncând coaja de lime și usturoiul și puneți-le într-un castron mediu cu ulei, lămâie conservată, coriandru și piper. Se amestecă pentru a combina și se pune deoparte.
Topiți 10g unt într-o tigaie mare, antiaderentă, la foc mediu-mare. Veți avea nevoie de aproximativ trei linguri de aluat per clătită și va trebui să le gătiți în loturi de câte două sau trei, la distanță. Odată ce clătitele sunt în tigaie, prăjiți-le timp de aproximativ patru minute, întorcându-le pe jumătate, până devin aurii pe ambele părți, apoi transferați-le într-o farfurie tapetată cu prosop de bucătărie.
Serviți două sau trei clătite calde cu o porție cu salsa și ricotta rămasă (dacă nu adăugați un ou) alături. Adăugați la final un strop de ulei de măsline și piper și serviți fierbinte.
Poftă bună!