Cele mai bune asane pentru prevenirea si mentinerea diabetului sub control Skip to main content
Cele mai bune asane pentru prevenirea si mentinerea diabetului sub control

Practica yoga regulata, pe langa un regim alimentar sanatos si alte obiceiuri de stil de viata sanatos, previne diabetul si ii poate ajuta pe diabetici sa-si mentina nivelul de zahar din sange sub control, in limite normale.

Practica yoga pentru prevenirea si controlul diabetului include exercitii de respiratie si posturi care stimuleaza pancreasul. Prin imbunatatirea fluxului sanguin catre pancreas, tehnicile yoga pentru diabetici contribuie la intinerirea celulelor organismului si la sporirea productiei de insulina.

CITESTE Asane pentru o mai bună digestie

Prin exercitii regulate, sanatatea fizica si mentala se imbunatateste. Yoga ajuta intreg organismul, de la nivel celular al fiecarui organ, la sistemul endocrin. Posturile yoga antreneaza pancreasul si stimuleaza producerea insulinei si a celulelor beta, totodata contribuind la echilibrarea greutatii corporale si a atitudinii mentale. Diabeticii au neaparata nevoie de exercitiu fizic, iar practica yoga este ideala in acest caz.

Iata patru asane recomandate in caz de diabet:

yoga diabet

Bhujangasana sau postura cobrei

Contribuie la buna functionare a sistemului digestiv. Se repeta postura de 3-5 ori. De retinut pentru exersarea acestei asane: sprijinul nu se face pe maini si nu se tine respiratia, se respira normal. Nu se ridica brusc sau fortat corpul, ci lent, treptat. Se evita grimasele, ridicarea ochilor sau a sprancenelor, in timpul executiei, deoarece aceste gesturi pot afecta ochii. Asana nu este recomandata femeilor insarcinate, deoarece comprima abdomenul.

pavanamuktasana

Pavanamuktasana sau postura eliberarii vantului

Este deosebit de eficienta pentru stimularea pancreasului, a ficatului, a splinei, a abdomenului si a muschilor abdominali. Energizeaza sistemul digestiv, sporeste arderile grasimii din peretele abdominal si restrictioneaza marirea ficatului.

CITESTE 3 asane pentru sanatatea ficatului

Se repeta executia de 3-5 ori, mentinand faza finala timp de 3-10 respiratii. Se evita presarea genunchilor prea tare pe piept. Se mentine respiratia in ritm normal, pe tot timpul executiei. Asana nu este recomandata femeilor insarcinate, deoarece comprima abdomenul.

vajrasana

Vajrasana sau postura diamantului sau a fulgerului

Este excelenta pentru ajutarea digestiei si pentru problemele abdominale. Contribuie la topirea grasimii de pe talie. Imbunatateste circulatia sanguina in regiunea abdominala inferioara. Se respira lent in timpul executiei. La inceput, se executa timp de cel putin 2 minute, apoi se mareste treptat timpul la 5-10 minute. Asana nu este recomandata celor care au probleme grave la genunchi sau au suferit recent o operatie la genunchi.

tadasana

Tadasana sau postura muntelui sau a palmierului

Este o asana care mentine echilibrul general al corpului. Este de folos in caz de gastrita, indigestie, aciditate gastrica si flatulenta. Postura se repeta dupa o pauza de 5-10 secunde. Se poate repeta de cate ori se doreste. De evitat in caz de afectiuni cardiace, palpitatii, diaree sau dizenterie. De asemenea, postura este contraindicata femeilor cu probleme de menstruatie (menstruatie prelungita sau sangerari intre menstruatii).

! Dacă sunteți începător, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.

*In februarie 2020 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com

Comenteaza cu Facebook