Cele 6 scoli din hinduism – dharsanas Skip to main content
Cele 6 scoli din hinduism – dharsanas

Exista 6 curente filozofice care s-au dezvoltat din Vede. Acestea stau la baza celor 6 scoli din hinduism. Iata care sunt particularitatile fiecareia.

Nyaya si Vaiseshika sunt scolile care indeamna la folosirea intelectului pentru a descoperi Divinitatea. Samkhya, pe de alta parte, ajuta practicantul sa inteleaga cursul evolutiei sale. Yoga permite detinerea controlului asupra mintii si simturilor. Purva mimamsa pregateste practicantul pentru ultima etapa a spiritualitatii. Vedanta propune distrugerea ignorantei pentru atingerea unui nivel inalt de spiritualitate si pentru descoperirea divinitatii.

Nyaya darshana

Aceasta este cunoscuta si sub denumirea de Tarka sastra, iar intemeiatorul acestei scoli este inteleptul Gautama, care a fondat-o in secolul VI i.Hr. Principala trasatura a acestei scoli consta in metodologia bazata pe un sistem logic care a fost ulterior abordat si de alte scoli indiene. Adeptii acestei scoli sunt de parere ca obtinerea cunoasterii este singura cale de eliberare din suferinta.  Ei au identificat 4 surse ale cunoasterii:

  • Perceptia
  • Deductia
  • Comparatia
  • Marturia

Aceasta scoala este echivalentul indian al filozofiei analitice si are multe in comun cu teoriile lui Aristotel.

Citeste: DIFERENTA DINTRE SHASTRE, VEDE SI UPANISADE

Vaiseshika darshana

Aceasta scoala a fost fondata de inteleptul Kanada in jurul secolului II i.Hr. Potrivit filozofiei acestei scoli, dorinta lui Dumnezeu este cauza creatiei. Brahman este considerat ca fiind forta fundamentala care insufla constiinta de sine atomilor. Aceasta scoala se bazeaza pe ideea potrivit careia sufletele sunt eterne si exista intr-un anumit corp pe o perioada determinata. Lumea este alcatuita din 9 substante (drayas): Pamant, Apa, Foc, Eter, Timp, Spatiu, Atman (n.r. suflet) si Minte. Vaiseshika este filozofia realista a Indiei Antice.

Samkhya darshana   

Inteleptul Kapila a fondat aceasta filozofie, ea fiind cea mai veche filozofie indiana. Aceasta are la baza o teorie dualista care trateaza constiinta si materia. Potrivit invataturilor din Samkhya, nimic nu poate aparea de nicaieri, adica niciun lucru nu poate fi produs din nimic. Universul este astfel rezultatul contactului dintre prakriti si purusha, adica dintre natura si persoana. Evolutia este rezultatul acestei uniuni. Primul stadiu de evolutie este Mahat – intelectul cosmic, din care se naste Ahamkara, adica ego-ul cosmic. Din ego-ul cosmic se nasc: cele 5 organe ale intelepciunii, cele 5 organe ale actiunii, dar si cele 5 elemente subtile.

Yoga darshana

Patanjali este fondatorul acestei scoli hinduse, iar cartea de capatai este Yoga Sutra. Filozofia yoga este explicata, de asemenea, si in Baghavad Gita. Aceasta scoala sustine teoria dualitatii. Cosmosul apare in urma interactiunii dintre Prakriti si Purusha. Spre deosebire de Samkhya, in Yoga, Purusha are un rol activ, nu este numai martor. Purusha este considerat cel care controleaza mintea. Agitatia mintii este principalul obstacol in calea eliberarii. Pentru a controla mintea, Yoga darshana ofera 8 cai practice si ce tin de etica si moralitate. Partea practica a yoga este alcatuita din 8 pasi si include:

  • Yama
  • Niyama
  • Asana
  • Pranayama
  • Pratyahara
  • Dharana
  • Dhyana
  • Samadhi

Citeste: VEDELE: ORIGINE, SEMNIFICAȚII ȘI IMPACT ASUPRA FILOZOFIEI EUROPENE

Purva mimamsa

Inteleptul Jaimini este fondatorul acestei scoli, care e considerata cea mai ortodoxa scoala filizofica indiana. Adeptii acestei scoli cred in puterea mantrelor si a yajnasurilor (n.r. ofrandelor). Acestia practica ritualuri vedice si sunt convinsi ca aceasta lume este cea reala. In functie de activitatile avute in timpul acestei vieti, sufletul transmigreaza si se reincarneaza.

Vedanta darshana

Aceasta scoala are la baza ultima parte din Vede – Upanisadele. Potrivit acesteia, eliberarea, adica moksha, este obtinuta prin cunoastere. Potrivit acestei filozofii, suntem una cu Dumnezeu insa trebuie sa ne “trezim” pentru a-L descoperi in noi.

Comenteaza cu Facebook