Cele 4 Yugas - sfârșitul vremurilor noastre | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
cele 4 yugas

Hindușii antici nu erau conștienți de teoria relativității, dar erau familiarizați cu conceptul de spațiu și timp relativ. Au realizat că timpul este diferit la un plan de conștiință la altul și că timpul nostru pământesc nu este absolut. Dintr-o perspectivă spirituală, timpul există doar în starea de dualitate și dispare în starea samadhi.

În cartea Autobiografia unui yoghin, (capitolul 16), Paramahansa Yogananda descrie modul în care Sri Yukteshwar, gurul său, a calculat cele patru mari perioade de timp, yuga, care se repeta ciclic.  

Sri Yukteswar a descoperit calculul  matematic al timpului, sub forma unui ciclu de 24000 de ani. Ciclul este împărțit într-un arc ascendent și un arc descendent, fiecare de câte 12.000 de ani. Fiecare Arc cuprinde cele patru Yuga sau Epoci, numite Kali, Dwapara, Treta și Satya, care corespund termenilor grecești, Epoca de Fier, Bronz, Argint și Aur.

Gurul meu a determinat prin diferite calcule că epoca de fier sau Kali Yuga, a Arcului Ascendent, a început în jurul anului 500 d.Hr.. Cu o durată de 1200 de ani, a fost o perioadă marcată de materialism, încheiată în jurul anului 1700 d.Hr., an care marchează trecerea în Dwapara Yuga, o perioadă de 2400 de ani de dezvoltare a energiei electrice și atomice, epoca în care au apărut telegraful, radioul, avioanele etc. 

Perioada de 3600 de ani a lui Treta Yuga va începe în anul 4100 d.Hr. și va fi marcată de familiarizarea oamenilor cu comunicarea telepatică […]. În cei 4800 de ani ai Satya Yuga, ultima perioadă a arcului ascendent, inteligența umană va atinge dezvoltarea maximă și va lucra în armonie cu planul divin.

Urmează un arc descendent de 12.000 de ani, care va începe cu o Epocă de aur de 4.800 de ani ai Satya Yuga; treptat, umanitatea se va cufunda iar în ignoranță.

Aceste cicluri, imagini ale jocului etern al maya, subliniază contrastele și relativitatea universului fenomenelor. Unul după altul, oamenii scapă din închisoarea dualității, a creației în timp ce se trezește la conștiința unității sale divine inseparabile cu Creatorul.”

Din punct de vedere astrologic, umanitatea a făcut trecerea de la era Peștilor, la era Vărsătorului. Fiecare eră este marcată de atributele propriului semn și cele ale semnului opus. Pentru Pești, opusul este Fecioara.  

Provocările majore ale epocii astrologice a Peștilor, care a durat aproximativ 2000 ani, au fost generate de opoziția dintre valorile credinței, religiei și intuiției (specifice zodiei Pești) în comparație cu știința, dovada, logica și ierarhia (specifice zodiei Fecioara). Ne putem uita înapoi la sfârșitul Epocii Berbecului, când Imperiul Roman era la putere. Hindușii au sacralizat vaca chiar în timpul Epocii Taurului.

Epoca Vărsătorului, care durează aproximativ 2000 de ani, aduce binele general, cu detașarea personală și cu preocupările pentru „întregul” eclectic. Opusul, Leul, crede în suveranitatea individuală, sentimentele pasionale și capacitatea de a decide singur cursul de acțiune potrivit. Cu siguranță vedem că această dihotomie începe să se manifeste în realitatea noastră actuală. Trucul este să recunoaștem ambele părți, să evităm o luptă între ele.

Image

 

Există și opinia care susține că suntem în Kali Yuga și mai avem încă 300.000 de ani de parcurs înainte de a trece in Dwapara Yuga. Sursa acestei teze se află în mitologia hindusă, în care timpul nu este liniar, ci are o reprezentare ciclică, oarecum concentrică. Calculul inițial al timpului a fost realizat de înțeleptul Ganita, menționat în Manusmriti și Mahabharata. El a  calculat durata fiecărui ciclu de creație în ani umani, împărțind timpul cosmic în Kalpas (o zi și o noapte în timpul și spațiul lui Brahma), egale cu 8,64 miliarde de ani (Vishnu Purana). Fiecare Kalpa are 4,32 miliarde de ani fiecare, reprezentând ziua și noaptea lui Brahman. Fiecare Kalpa conține 1000 de maha yuga, formate din cele patru yuga.

Citește și: timpul-cosmic-o-dimensiune-iluzoriului-maya

Cu toate acestea, în 1894, Swami Sri Yukteswar, în cartea sa, The Holy Science susține că spre sfârșitul Dwapara Yuga cea descendentă, (aproximativ între anul 900 până la 700 î.Hr.) s-au strecurat erori în modul de calcul al calendarelor hinduse. Greșeala a apărut prima dată în timpul domniei lui Raja Parikishit, ultimul succesor Pandavas, care, observând apariția întunericului Kali Yuga (descendentă) s-a retras în Himalaya împreună cu toți înțelepții curții sale, lăsându-l pe nepotul său ca succesor la tron. Astfel, la curte nu mai exista nimeni care să poată înțelege principiul calculării corecte a celor 4 yuga. Un factor agravant l-a constituit și efectul de întunecare specific perioadei, care fiind în descendență i-a influențat  negativ pe cei care au efectuat calculele și astfel ciclurile au devenit mult mai lungi.     

Calculul făcut de Sri Yukteshwar conform astrologiei vedice, s-a bazat pe următoarele:

  • Lunile (sateliții naturali) se învârt în jurul planetelor lor.
  • Planetele, în timp ce se învârt în jurul axelor sale, se învârt în jurul soarelui împreună cu lunile lor.
  • Soarele nostru este binar și are o natură duală; el se rotește în jurul altui soare (dual), împreună cu tot sistemul solar.
  • O revoluție a soarelui în jurul soarelui său (dual) durează 24000 ani pământeni.
  • Soarele (dual) se învârte în jurul marelui centru galactic numit Vishnu Nabhi, sediul lui Brahma.  
  • In timpul mișcării, când soarele ajunge aproape de Vishnu Nabi, inteligența universului este total dezvoltată și omul are acces la cunoaștere cu ușurință (Satya yuga).
  • Când soarele se află în punctul cel mai îndepărtat de centrul universului, cunoașterea universală se află la cel mai scăzut nivel (Kali yuga)
  •  

 Există mistici care leagă sistemul tradițional Yuga de precesia echinocțiului (perioada de timp necesară pentru ca axa Pământului să treacă printr-un ciclu complet al zodiacului), durata sa fiind 25.920 de ani. Această durată este interpretată ca două jumătăți de ciclu de 12.960 de ani fiecare, în care fiecare jumătate de ciclu este compus din cele patru Yuga, Satya, Treta, Dwapara și Kali, ce au un raport de durată 4:3:2:1, iar durata unei ere astrologice este de 2160 ani.

Image

Dacă calculăm numărul de respirații pe minut, ca medie, pentru un adult, observăm că rezultatul este similar:

18 respirații/1 minut x 60 minute x 24 ore = 25 920 respirații pe zi

Trecerea de la o perioadă de timp la alta se face lent și gradual; acestea sunt denumite Sandhyas, iar caracteristicile fiecăreia se estompează și încep să apară caracteristicile perioadei care urmează. Fiecare Yuga începe cu un Yuga Sandhya, apoi Yuga propriu-zisă, apoi Yuga Sandhyansha și ciclul se reia.

După teoria lui Sri Yukteshwar ne aflăm în prima jumătate a perioadei Dwapara yuga ascendente, când încă se mai simt influentele negative ale Kali yuga ascendente, reflectate în actuala criză ecologică și în problema fundamentalismului religios și a terorismului.

Dwapara Yuga nu este o eră spirituală ca Satya Yuga. Este o epocă a materialismului subtil care aduce o oarecare dezvoltare peste materialismul grosier al Kali Yuga. Dar energia din Dwapara de la electricitate la cea nucleară creează provocări ce pot duce la un colaps civilizațional mai mare, deoarece energiile sunt mai puternice.

Perioada actuală este marcată de o dezvoltare rapidă a cunoștințelor umane, speranța de viață crește de la 40 de ani la 70 de ani.

Manifestându-se în dualitate, ciclul celor 4 yuga nu decurge într-un mod uniform, ci sunt influențate de o serie de transformări, care pot avea o latură distructivă. Adesea, forțele întunericului cresc sau se coagulează înainte de a fi eliminate. Așadar, luptele dintre puterile luminii și puterile întunericului pot crește chiar și într-o eră a luminii, în general în creștere, așa cum vedem astăzi.

Dificultățile globale actuale nu sunt un semn că am rămas în Kali Yuga, ci că aspectul Kali al Dwapara Yuga este încă activ. În această perioadă avem noua energie a lui Dwapara Yuga, dar încă nu am învățat înțelepciunea de a o folosi în mod corespunzător.

 

Surse: ananda.org – Autobiography of an yogi by Paramhansa Yogananda,  anandacollege.org, vedanet.com, akashic.space, almanac.com, thejaipurdialogues.com, ancient-wisdom.com,

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook