Ce citim despre yoga și spiritualitate in 2024(recomandările Yogasat) | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
Recomandare de carte Yoga

Yoga contemporană cuprinde numeroase abordări, cu diferite grade de înțelegere și practică a esenței spirituale tradiționale. Despre „cum s-a pierdut esența yoga” și dacă yoghinii contemporani mai practică sau nu în spiritul autentic al acesteia, poti citi acest material aici. De aceea, iată o selecţie de titluri de carte care să te ajute să întelegi mai mult despre ce este Yoga de fapt.  Poţi găsi link în titlul fiecărei recomandări, de unde le poţi achiziţiona. Lecturează cu atenţie şi notează ideile  principale astfel încât să poţi reţine mai uşor punctele esenţiale expuse. Lucrările reprezintă câteva repere importante a unora dintre cei mai mari maeștri spirituali ai tradițiilor spirituale originale.

 

INTRODUCERE GENERALĂ ÎN STUDIUL DOCTRINELOR HINDUSE René Guénon In acest volum, René Guénon oferă o prezentare exhaustivă a filosofiei și a intețelepciunii hinduse,  explorând conceptele centrale ale hinduismului, precum Brahman (realitatea suprema), Atman (sinele individual) și ciclurile de naștere și reîncarnare (samsara). De asemenea, Guénon analizeaza principalele ramuri ale hinduismului, precum vedanta, yoga, tantra si bhakti, cu accent pe aspectele metafizice și spirituale ale hinduismului, evidențiind înțelegerea sa profundă și complexă asupra naturii și a existenței umane.

HATHA YOGA Context, teorie, practică Mikel Burley

Dintre diferitele ramuri ale yoga, hatha-yoga este probabil cea mai cunoscută, dar poate și cel mai puțin înțeleasă. In Vest, practica yoga este definită prin āsane sau postùri ale corpului, cel mai ușor de perceput pentru mintea occidentalului, orientată spre exterior. Hatha-yoga înseamna mult mai mult decat āsane ; ea este un sistem complet și integral de dezvoltare spirituală a corpului, minții și a sufletului. Nu este doar un sistem fizic sofisticat, ci include cunoștinte aprofundate despre corpul subtil, centrii și chakrele sale și practici ascetice intensive pentru purificarea fizică și psihică, cale către Iluminarea  deplină sau realizarea Sinelui.   Mikel Burley este doctor in filosofie și actualmente profesor asociat de religie și filosofie la School of Philosophy, Religion and History of Science (PRHS), în cadrul Universității din Leeds, specializat în teologie și studii religioase, domeniul său de cercetare predilect fiind „Immortality and Human Finitude: A Philosophical and Theological Study”. 

TANTRA ILUMINATĂ Filozofia, istoria și practica unei tradiții nemuritoare Christopher D. Wallis  „Tantra iluminata” este un adevarat manual pentru căutatorul secolului al XXI-lea, conținând informații destinate mai multor niveluri de ințelegere, ataâ despre istoria și filozofia tantrei, cât și despre practicile șivaismul non-dualist - sistemul ei cel mai inalt. Christopher Wallis, « cărturar-practicant » din noua generație de cercetatori ai spiritualității Indiei, deținând mai multe titluri academice, printre care un doctorat în sanscrită și un Master of Philosophy la Oxford, oferă o îndrumare competentă, într-un stil accesibil, despre viziunea acestui sistem și informații valoroase pentru completarea cunoașterii legate de teoria sau practica tantrică

FII CEEA CE EȘTI David Godman, Ramana Maharshi David Godman, în timp ce citea compilația de texte ale lui Arthur Osborne, discipol apropiat și biograf al lui Ramana Maharshi, a simțit că întreaga sa viziune asupra lumii s-a transformat,  dedicându-și apoi toate eforturile studierii și răspândirii invățăturilor lui Sri  Ramana Maharshi. In acest volum sunt reunite conversații cu diferiti căutatori care au venit la ashram pentru indrumare, Bhagavan raspunzand la intrebările ce apar pe drumul spre iluminare. Sri Ramana Maharshi prezintă o cale clară și un plan viabil, un sistem de interogare, asa cum il numește el, pentru a depăși anxietatea, a liniști mintea, a găsi pacea și mulțumirea interioară eternă și pentru a descoperi adevăratul Sine, sau cum ar putea spune și mai bine, „Fiind” Sinele.

***

Recunoașterea dimensiunii noastre spirituale, individuale sau universale, depind în cea mai mare parte de gradul în care reușim să practicăm, în mod constant și concentrat, esența învățăturii. De-a lungul timpului toate tradițiile spirituale au dezvoltat practici meditative și de rugăciune care să-l ajute și să-l îndrume pe căutătorul devotat al unei căi divine, așa cum sunt și cele prezentate în continuare.

MANTRA YOGA ȘI SUNETUL PRIMORDIAL Secretele mantrelor-"sămânţă" (bija mantra) David Frawley Practica mantrei - a sunetului și invocației sacre, legată de toate celelalte ramuri ale tradiției yoghine și tantrice, străbate întregul spațiu al spiritualității hinduse pe o perioadă de peste trei milenii. Cartea analizează subiectul atât la nivel teoretic, cât și  practic, constituind un manual indispensabil oricărui căutător spiritual. Dr. David Frawley - Pandit Vamadeva Shastri, autorul a peste 30 de carti despre spiritualitatea hindusă, este unul dintre cei mai apreciați maeștri ai ințelepciunii vedice antice – Vedacarya, din ultimele decenii și, de asemenea, de asemenea, profesor (acarya) de Yoga, Ayurveda și astrologie vedică.

RUGAȚI-VĂ NEÎNCETAT Enciclopedie a invocației și rugăciunii în tradițiile spirituale ale lumii  Patrick Laude Această enciclopedie a căii Numelui divin - calea rugăciunii și a invocației - conține un mare număr de texte alese din tradițiile spirituale ale lumii, fie din surse esențiale, cu autoritate scripturală - Bhagavad Gita, Sepher ha Zohar, Norul necunoașterii, Filocalia etc., fie aparținând unor savanți sau autorități spirituale din toate perioadele istorice: Kabir, Sf. Simeon Noul Teolog, rabinul Abraham Abulafia, seicul Ahmad Al-'Alawi, Ramakrsna, Ramana Maharsi, Frithjof Schuon, Martin Lings, D.T. Suzuki etc. Cartea cuprinde atat textele din ediția franceză, cât și din cea engleză, fiind astfel o adevarată ediție integrală a lucrării. Patrick Laude, profesor la Universitatea Georgetown, este cunoscut pentru studiile sale comparative despre misticism, imaginația simbolică în religie și literatură, precum și interpretări occidentale ale tradițiilor contemplative asiatice.

DUMNEZEU - O ISTORIE A REVELAȚIEI SALE Deepak Chopra Concepută ca un adevărat roman de învățăminte, o poveste care relevă însăși evoluția naturii lui Dumnezeu, lucrarea este scrisă de cel mai ilustru maestru contemporan al filozofiei orientale, autor de referință în domeniul spiritualității și religiei.

NEOISIHASMUL  Vasile Andru (1942-2016), scriitor și eseist, autor de cărți de înțelepciune creștină, a cercetat în anii ’80 « oratio mentis » - Rugăciunea Inimii, esența spiritualității filocalice, care exprimă credința ca „iubire de frumusețe divină” sau „iubire de virtute”. Călător neobosit la Muntele Athos, participant la numeroase congrese internaționale dedicate istoriei religiilor, Vasile Andru a structurat și coordonat timp de aproape două decenii Centrul de Practică Isihastă și Studiu al Filocaliei.

***

LECTURĂ FRUMOASĂ ȘI FOLOSITOARE!

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook