Știm deja că practica yoga trebuie abordată treptat, de la nivelul de începător, la cel intermediar și mai apoi la cel avansat, deoarece sistemul nervos al unui începător nu este pregătit să facă față fluxurilor de energie declanșate de o practică avansată.
Etapa inițială a practicii yoga poate consta în hatha yoga de bază, cu exerciții simple de respirație. Scopul yoga în această etapă este de a recăpăta și menține un nivel normal de sănătate.
În societatea de astăzi, majoritatea umanității pare să trăiască sub un standard acceptabil de sănătate. Un corp rigid cu un nivel scăzut de energie, organe suferinde și o minte plină de frici, îngrijorare și anxietate sunt comune pentru cei mai mulți dintre noi, însă rutina unei practici de yoga, ne va ajuta să depășim aceste condiții.
Pentru începători este recomandat să înceapă cu o alimentație corectă, cu un consum de alimente potrivite, într-o proporție potrivită, cu un program de somn echilibrat. Posturile de yoga mai ușoare, care presupun întinderi, aplecare înainte și înapoi, răsuciri, au ca rezultat obținerea unei flexibilități mai bune a coloanei vertebrale și a șoldurilor, o deschidere a pieptului și în final o postură mai bună a întregului corp.
În paralel, se pot folosi și exerciții de respirație simple, care permit reglarea mișcării diafragmei și întărirea acelor organe implicate în procesul de respirație abdominală - mușchii abdominali, diafragma și plămânii. Prin exercițiu constant, vom dobândi mai multă conștientizare și control asupra corpului și a respirației.
Vom ști că suntem pregătiți pentru următoarea etapă atunci când vom înlocui respirația toracică cu respirația profundă, realizată cu ajutorul diafragmei, atunci când corpul a devenit suficient de flexibil astfel încât putem sta confortabil cu capul, gâtul și trunchiul aliniate, atunci când rezistența organismului a crescut și putem merge repede fără să obosim sau putem face exerciții fizice timp de o oră, fără probleme. Atunci când mâncam, dormim și ne trezim la timp, când avem constant o mișcare intestinală regulată, putem trece treptat la următorul nivel de yoga.
Scopul nivelului intermediar de practică yoga nu înseamnă doar să menținem progresul obținut deja, ci și dezvăluirea potențialului uman, care de obicei rămâne latent în noi.
Nivelul intermediar include exerciții clasice de yoga, tehnici de curățare yoghină și pranayama - nadi shodhanam, kapalabhati, bhastrika, ujjayi, bhramari, agni sara, etc. Practicarea regulată a acestor posturi și tehnici de respirație yoghină va întări nu numai mușchii, ci și organele interne și ne vor permite să ne curățăm sistemul la un nivel profund, activând astfel organe și glande precum inima, ficatul, plămânii, pancreasul, ovarele și testiculele.
Posturile avansate de yoga și tehnicile de pranayama au un efect uimitor asupra sistemului nervos simpatic și a celui parasimpatic. Atât energiile active cât și cele pasive, solare și lunare, energiile masculine și cele feminine sunt forțate să curgă într-o manieră echilibrată, curățând și hrănind sistemul nervos. Această curățare și hrănire reprezintă o pregătire importantă pentru a avansa în practica yoga.
Un sistem nervos slab și impur poate fi perturbat, chiar distrus, atunci când această energie adormită se trezește. Prin urmare, este de preferat să nu practicăm tehnicile avansate de yoga dacă nu ne simțim confortabil cu practicile de la nivelul intermediar și nu le exersăm regulat.
Dacă suntem sinceri cu noi înșine, vom ști automat dacă suntem sau nu pregătiți pentru practicile avansate.
Semnele atingerii unui nivel intermediar includ un foc digestiv puternic, echilibrat, senzație de lumină și energie la nivel fizic, o stare de inspirație, entuziasm și motivație la nivel emoțional, o dorință puternică de a știi mai mult, de a dobândi mai multe cunoștințe și experiență, la nivel intelectual. Când aceste semne sunt evidente, înseamnă ca suntem gata să trecem la nivelul avansat.
Etapa avansată de yoga este personalizată, tocmai pentru a se potrivi nevoilor și obiectivelor fiecărui individ.
Citește și, evoluția-ființei-umane-de-la-dependenta-la-libertate
Atunci când avem un nivel scăzut al elementului foc, ne simțim obosiți și nu avem răbdare cu cei din jur. Aceasta cantitate mică de foc se poate transforma în furie care seamănă mai mult cu focul unei mici petarde ce explodează pentru scurt timp și apoi se prăbușește rapid într-un întuneric dens de tristețe și depresie. Oamenii care au elementul foc scăzut, au de fapt, o constituție slabă, de aceea experimentează aceste simptome.
Yoghinii cu experiență spun că astfel de oameni au probleme în zona primelor trei chakre, unde energia este de obicei scăzută și stagnantă. Practici precum ashvini mudra, uddiyanabandha, mulabandha, ajută enorm. Dacă ați avut vreo intervenție chirurgicală în această zonă și dacă simțiți că încă nu s-a vindecat complet, sfătuiți-vă cu instructorul, ce tip de tehnică vă este potrivită.
Agni sara prin contracțiile abdomenului și ale pelvisului, vizează organele abdominale și chakrele responsabile cu susținerea vieții primare. Prin urmare, afectează sănătatea fizică, vitalitatea și viața emoțională, facilitând creșterea și transformarea spirituală. Numele însăși ne spune asta: agni, înseamnă foc, elementul responsabil de digestie, discernământ și transformare, și sara - esență.
O variantă a asanei, care implică contractarea și ridicarea mușchilor abdominali în timpul expirației, relaxarea și eliberarea lor în timpul inspirației, este deosebit de utilă, pentru că energiile primelor două chakre inferioare sunt activate și forțate să curgă către Manipura ( a treia chakra).
Oboseala, lenea, inerția, greutatea, frica și tristețea cauzate de eșec și pierdere sunt asociate cu prima chakră, Muladhara. Practici precum ashvini mudra și mulabandha au un efect direct asupra acestei chakre, unde se află focul kundalini shakti. Situată anatomic la baza coccisului, această zonă este bogată în terminații nervoase. Potrivit yoga, aceasta este zona care guvernează cele mai primitive porniri ale noastre - frica și simțul de conservare. Activând și mișcând în sus energia din aceasta chakră, transcendem tendințele noastre animalice.
Dorința, senzualitatea, frustrarea și furia sunt asociate cu cea de-a doua chakră, Svadhishthana. Această chakră asociată cu elementul apă, este extrem de subtilă, fiind ascunsă adânc în interiorul regiunii pelvine. Activarea acesteia este extrem de dificilă. Cu ajutorul agni sara, totuși, îi putem debloca energia și o putem mișca în sus, așa cum am făcut cu energia primei chakre.
Manipura, este centrul elementului foc. Când forțele primei și celei de-a doua chakre întâlnesc focul celei de-a treia chakre, toate energiile fizice, emoționale și biologice pot fi controlate, pentru că acest foc are proprietăți alchimice de transformare a acestor energii.
Profesorii cu experiență nu vor preda niciodată tehnici avansate de yoga decât dacă elevul este pe deplin pregătit – sănătos din punct de vedere fizic, matur emoțional și inteligent. Fără aceste premise și fără îndrumări adecvate, un student care încearcă să facă practici avansate poate avea o experiență mai mult negativă decât pozitivă, deoarece sistemul său nervos nu este încă pe deplin pregătit. Astfel de riscuri nu exista în etapele inițiale și intermediare. De aceea este important să le perfecționăm treptat și sistematic înainte de a trece la practici avansate.
Cel mai bun mod de întărire a sistemului nervos pentru a începe o practică avansată de yoga este exercițiul regulat, cu perfecționarea fiecărui nivel înainte de a trece la următorul. Clădirea unei baze solide în practică este esențială.
După ce practicile de bază devin o rutină, trebuie să rămânem la nivelul intermediar mult timp, pentru că prin asane, pranayama și kriyas - tehnicile de curățare, ne întărim sistemul nervos.
Vom simți la un moment dat în practică, nevoia să punem mai mult accent pe tehnicile pranayama care ne energizează Manipura. Acesta este un indiciu că sistemul nervos este suficient de curat și este gata să absoarbă și să asimileze forța pranică suplimentară generată din Manipura.
Un sistem nervos nepregătit, impur este afectat atunci când energia vitală (prana) încearcă să treacă prin ele. Este ca și cum ai oferi o masă bogată unei persoane cu un stomac slăbit.
Asanele cu răsucire, pranayama, precum bhastrika, kapalabhati și surya bhedi, tehnicile de purificare ca mulabandha, uddiyana bandha, trataka și nauli kriya sunt câteva tehnici de la nivelul intermediar de yoga care întăresc și energizează sistemul nervos. Practica regulată a lor în timp, ne va pregăti pentru practica avansată.
Atunci când ne hotărâm să începem orice fel de practică yoghină, să ne amintim că nu putem avansa fără a respecta cu strictețe regulile de bază, yama și niyama. Fără acestea nu vom ajunge prea departe.
Surse yogainternational.com, yogamedicine.com