Bucatarul ayurvedic: reteta de orez salbatic, cu toate cele sase gusturi Skip to main content
Bucatarul ayurvedic: reteta de orez salbatic, cu toate cele sase gusturi

In Ayurveda, toate mesele ar trebui sa aiba incluse cele sase gusturi: dulce, amar, sarat, acru, picant si astringent. Cele sase gusturi, amestecate, reprezinta o mare sansa de armonizare a savorii nutritionale, pentru o mai buna sanatate.

Reteta de orez salbatic, cu sfecla coapta, avocado, salata verde, broccoli copt, pate de nuci si dressing de ghimbir, o sa-ti furnizeze aroma echilibrata a celor sase gusturi.

Ingrediente:

  • 3 broccoli mici, buchetele curatate de pe tulpina
  • 1 pulverizare de ulei de masline
  • 1 lingurita de suc proaspat de lamaie
  • 1 cana de orez basmatic maroniu
  • 1/3 cana de orez salbatic
  • 2 x ¾ cani cu apa purificata sau filtrata
  • 1 sfecla rosie, coapta in coaja
  • 1 sfecla galbena, coapta in coaja
  • 2 lingurite de busuioc uscat
  • 1 lingurita de aminoacizi din cocos
  • Tulpini de sfecla sau salata verde, maruntite
  • Vlastari de seminte de floarea soarelui, pentru decor
  • Felii de avocado

CITESTE RETETA: PILAF INDIAN, CU CAJU

Pate de nuci:

  • 1/3 cana de nuci, usor prajite
  • 3 rosii uscate la soare, in ulei de masline
  • 3 linguri de seminte prajite de chimion, coriandru si fenicul, rasnite
  • 10 frunze de salvie
  • 3 linguri de ulei de masline sau ghee
  • Sare si piper, dupa gust

Dressing:

  • ½  cana de ulei de masline
  • 2 lingurite de suc proaspat de lamaie
  • ½ lingurita de miere curata
  •  1 lingurita de turmeric proaspat, ras
  • 1 lingurita de ghimbir proaspat, ras
  • 1 lingura de coriandru maruntit fin
  • 1 varf de cutit de piper negru
  • ½ lingurita de mustar Dijon
  • 2 lingurite de amestec de condimente (chimion, coriandru, fenicul)
  • 1 lingurita de aminoacizi din cocos
  • 1 praf de sare

Prepararea pateului de nuci:

Se pun nucile in blender, se adauga uleiul de masline sau ghee, rosiile uscate la soare, amestecul de condimente, frunzele de salvie, piperul si sarea. Se mixeaza pana cand compozitia devine o pasta grosiera, de consistenta pateului.

CITESTE DESERT VEGAN: BUDINCA DE OREZ CU CAJU

Prepararea dressing-ului:

Se amesteca bine, cu un tel, toate ingredientele de dressing.

Prepararea orezului:

Se coace broccoli timp de 40 de minute, apoi se pulverizeaza cu ulei de masline, zeama de lamaie, se presara sare si piper.

Se pun ambele feluri de orez intr-o oala si se acopera cu 2,75 cani de apa filtrata. Se aduce orezul la fierbere, se adauga sare, apoi se fierbe la foc mic pana cand se absoarbe tot lichidul. Se inchide focul, se pune capac la oala si se pastreaza orezul cald.

Se curata sfeclele coapte de coaja, se adauga piper negru, aminoacizii din cocos, busuiocul uscat, zeama de lamaie, se asezoneaza cu sare si piper.

Servire:

Se asaza intr-o farfurie adanca orez, sfecla, broccoli, felii de avocado, pate de nuci si salata verde (sau tulpini de sfecla). Se toarna dressing deasupra, se garniseste cu seminte de vlastari de floarea soarelui si se serveste.

Comenteaza cu Facebook