Bandha: cum se practica si ce beneficii are Skip to main content
Bandha: cum se practica si ce beneficii are

Bandha se traduce prin blocaj. Blocajul face referire la blocarea energiilor intr-o anumita zona din corp. Dupa deblocare, fluxul sanguin este stimulat in zona respectiva.

In timpul bandhas-urilor, se practica apneea – adica respiratia este oprita. Unele se practica imediat dupa inspir, in timp ce altele sunt practicate dupa expir.

Beneficii bandhas

Beneficiile bandhas-urilor sunt atat fizice, cat si spirituale. Din punct de vedere fizic, bandhas-urile stimuleaza circulatia sanguina, facilitand astfel eliminarea toxinelor si a celulelor moarte. In acest fel, organele sunt fortificate si intinerite.

Citeste: DESPRE KAPALABHATI PRANAYAMA

De asemenea, bandhas-urile energizeaza trupul si mintea, combat oboseala, ofera o stare de bine, elimina stresul si anxietatea.

Pe plan spiritual, bandhas-urile purifica toate canalele energetice, deblocheaza zonele cu probleme si faciliteaza experientele spirituale.

In functie de zonele pe care lucreaza bandhas-urile, se stimuleaza activitatea mai multor glande/ organe printre care: glanda tiroida, sistemul reproducator, tractul digestiv, tractul urinar.

Exista 4 tipuri de bandhas-uri:

Mula Bandha – blocheaza zona perineului

Uddiyana Bandha – ridica diafragma

Jalandhara Bandha – blocheaza barbia in zona pieptului

Citeste: CE ESTE KUMBHAKA SI CE BENEFICII ARE

Maha Bandha – presupune practicarea tuturor celor 3 bandhas-uri simultan

Intrucat tehnicile de respiratie sunt extrem de importante in practicarea bandhas-urilor, acestea nu sunt recomandate incepatorilor. Abia dupa stapanirea tehnicilor pranayama, bandhas-urile pot fi executate fara sa prezinte niciun risc. Acestea se vor practica sub indrumarea unui instructor cu experienta, care va ghida practicantul astfel incat procedura sa fie una sigura, fara sa puna in pericol sanatatea acestuia.

Comenteaza cu Facebook