Laptele reprezinta o sursa pretioasa de calciu si proteine pentru vegetarieni, insa daca ai ales o alimentatie vegana, trebuie sa gasesti un inlocuitor cel putin la fel de nutritiv ca si laptele. Nu te descuraja, exista o multime de variante gustoase si sanatoase pentru cei care nu consuma lapte sau alte alimente de provenienta animala.
Laptele vegetal poate fi folosit pentru a inlocui paharul de lapte baut seara, inainte de culcare, dar si pentru a inlocui laptele din cafea sau din retetele de prajituri.
Alternative vegane pentru lapte
Laptele de soia – laptele de soia are aproape la fel de multe proteine ca si laptele de vaca, insa cu mai putine grasimi, fara colesterol si, daca alegi o varianta fortificata, cu o cantitate considerabila de calciu. Recomandat ar fi sa alegi o varianta de lapte de soia care sa fie fortificata si cu vitamina B12. Un alt avantaj al acestui lapte este ca se gaseste in toate supermarketurile si are un pret accesibil.
Poti prepara si tu lapte de soia folosind: 100 g de boabe de soia, lasate la inmuiat peste noapte, apa, cateva curmale si un praf de sare. Foloseste blenderul pentru a face o pasta din boabele de soia si apa, apoi strecoara laptele si fierbe-l la foc mic, amestecand din cand in cand.
Citeste si: Retete ayurvedice - Cum se gatesc legumele
Laptele de migdale – acest lapte este bogat in acizi grasi Omega-6 si grasimi nesaturate, dar si in antioxidanti. Un pahar de lapte de migdale vine la pachet cu doar 30 de calorii asa ca reprezinta o gustoare sanatoasa dar prietenoasa cu silueta ta.
Pentru a prepara lapte de migdale acasa ai nevoie de: 1 cana de migdale, lasate la inmuiat peste noapte si apa.
Foloseste blenderul pentru a amesteca migdalele cu apa. Apoi, consuma laptele crud sau, daca iti doresti, fierbe-l.
Lapte de orez – laptele de orez nu este la fel de consistent ca si laptele de soia sau de migdale. Totodata, acesta are si un continut mai mic de proteine. Pentru a prepara acest lapte ai nevoie de: 1 cana de boabe de orez, 3 cani de apa si 1 curmala. Inmoaie orezul in apa, apoi macina-l cu ajutorul unei rasnite si amesteca-l cu curmala. Pune acest amestec la fiert in cele 3 cani de apa. Amesteca din cand in cand si, daca este necesar, completeaza cu apa.
*In cadrul festivalului YogaSat vei avea ocazia sa mananci (si) preparate vegane, gatite de chef Daniel Ciobanu. Mai multe informatii gasesti aici.