12 obstacole pe care le întâmpiniîn timpul meditației Skip to main content
femeie-yoga-meditatie-lotus

La fel ca jocul de golf sau obținerea oului fiert perfect, meditația sună mult mai ușor decât este de fapt. La început poate părea că doar trebuie să stai nemișcat, însă, inevitabil, după un timp apar gânduri și nevoi pe care le putem numi obstacole care te împiedică să continui.

12 din cele mai comune obstacole care apar în timpul practicii meditative

  1. Nu îmi pot opri gândurile

O primă interpretare eronată a meditației este faptul că trebuie să ne oprim din gândit, altfel considerăm că nu facem corect. Cu cât judecăm mai mult acest aspect, cu atât sunt însă mai puține șanse să putem medita și apare renunțarea.

La început meditația este o formă de concentrare întreruptă (dharana) ce include observarea gândurilor făra a ne atașa însă de ele. Prin practică fluxul mental se diminuează și se poate atinge un nivel de concentrare neîntreruptă (Dhyana) care este pasul următor către Shamadi.

  1. Adorm în timpul meditației

Meditația este starea de turiya, care se aseamănă cu starea de somn, însă în care rămânem vigilenți și atenți. Fiind o stare pe care nu o practicăm iar mintea asociază tuiya cu theta, adică cu starea de somn și astfel deseori se întâmplă să adormim. Prin continuitatea și perseverență în practică vom dezvolta alte abilități în care mintea va intra în timpul meditației în starea de turiya fără să adoarmă. 

  1. Nu am suficient timp

Unul din cele mai mari „obstacole” în practica meditativă este scuza „Nu am timp”. Însă dacă gândim rațional putem observa că o parte din timpul  nostru alegem să îl petrecem urmărind seriale, scrolând pe facebook, vorbind la telefon etc. Așadar, putem alege să ne oferim zilnic câteva minute benefice pentru a medita. Vor fi zile când poate vom reuși o ora, în altele 30 de minute sau doar poate 10. Fiecare minut ales pentru practică meditativă ne va schimba percepția și vom avea acel sentiment că meditația este o oportunitate de păși în yoga, nu de ne forța să o acceptăm.

Image
  1. Nu pot să “nu fac nimic”

A sta liniștit și a „nu face nimic” este unul din obstacolele agitației exterioare în care trăim. Oferindu-ți la început doar 10-15 minute de meditație vei observa că această stare de contemplare și liniște îți readuce aminte de starea ta naturală de a fi și îți oferă șansa unei noi perspective de a asculta înțelepciunea interioară și de a face alegeri mai conștiente legate modul în care îți trăiești viața.

  1. Am crezut că meditația trebuia să fie formală

De multe ori renunțăm la practica meditativă pentru că ne legăm de lucruri exterioare și considerăm că doar așa trebuie practicat. Ca de exemplu: trebuie să meditez în lotus și înainte de răsăritul soarelui, trebuie să mă concentrez asupra respirației. Acestea nu sunt însă altceva decât capcane exterioare. Meditația înseamnă retragerea celor 5 simțuri, deci retragerea din exterior către interior. Pe acest drum este imperios nevoie însă de un ghid autentic care să te poată ajuta să ieși din aceste capcane și să transformi meditația într-o stare naturală de a fi.

  1. Îmi vine să mă mișc permanent

Atunci când ne apucăm de meditat apar și tot felul de senzații fizice care ne fac să ne mișcăm, precum: cascat, amorțirea piciorelor, senzații de mâncărime. Ceea ce unii oameni nu vor să audă este faptul că durează mult până când meditația devine „ușoară”. Pentru aceasta este nevoie de dedicare, perseverență și răbdare. Dacă practici zilnic în câteva săptămâni, o lună senzațiile fizice se diminuează și începi să devi mai calm, mai prezent, mai concentrat. De asemenea, cauzele cele mai frecvente ale agitației sunt alimentația rajastică.

Citește aici despre: Sattva, Rajas și Tamas: Cele 3 gunas de care depinde viața ta

  1. Nu îmi pot liniști mintea

În momentul în care închizi ochii și vrei să te apuci să meditezi gândurile vin năvală și cu cât te lupți să te liniștești cu atât sunt mai puternice. Intelectul/mintea este învățat că permanent să facă ceva iar în această situație concentrarea pe rostirea în liniște a unei mantre este de un real ajutor ghidând mintea spre o experiență mai profundă și mai calmă.

Image
meditatie-mudra
  1. Mă doare spatele și îmi amorțesc picioarele

În timpul meditației corpul nefiind obișnuit să stea nemișcat cu coloana dreaptă și în lotus sau semilotus apar deseori dureri și amorțeli. Pentru acestea la început te poți ajuta de o pernă, o cărămidă yoga pe care să o așezi sub șezut. Astfel vei reuși să păstrezi un aliniament corect al corpului și coloana va deveni mai puternică.

De asemenea, conform lui Patanjali rolul asanelor în Hatha Yoga este să ajute practicantul să stea mai ușor în meditație.

Citește: Hatha yoga, de la A la Z

  1. „Mai durează mult?”

„Mantra” începătorului în meditație este „mai durează mult”. Este ca și cu ne jucăm ping pong cu mintea noastră. gândul fuge de la lista cu „to do”, la durerea de șold și spate, la autocritica ca nu ne putem concentra.

Este nevoie de timp pentru căile noastre neuronale să se reconecteze, așa că ne construim încet atenția, la fel cum construim mușchi prin exercițiile fizice. De asemenea, trebuie să fim puțin răbdători cu noi înșine, pe măsură ce învățăm o nouă abilitate. Odată ce renunțăm să mă avem așteptarea ca mintea să fie liniștită și să nu mai judecăm experiențele, totul începe să curgă mult mai ușor.

  1. Nu sunt constant

Una din cele mai mari provocări în practică meditativă este inconsecvența. Sunt perioade în care practicăm cu rigurozitate și perioade în care oscilăm cu neregularitate. Orice am reușit să întreprindem în aceasta viața a fost atunci când am foat consecvenți. De aceea este important ca meditația să incorporam în viața noastră, printre obiceiurile deja stabilite și consecvente. Astfel circumstanțele vieții și dispozițiile variabile nu ne vor mai scoate atât de ușor din fluxul practicii.

  1. Retrăiesc emoții intense

Din copilărie, învățăm să reprimăm (mai degrabă decât să exprim) sentimente precum frica, furia și dezamăgirea. De-a lungul multor ani, dezvoltăm strategii de adaptare dezadaptative pentru a menține aceste emoții îngropate, cum ar fi dependența față de muncă, drogurile și alcoolul. Dificultatea pe care o regăsim în meditație este că atunci când ne concentrăm spre interior, emoțiile reprimate ieși la suprafață și ne simțim anxioși și incapabili să ne concentrăm sau să stăm liniștiți. Însă cu cât vom persevera cu atât vom putea observa și natura efemeră a emoției. Emoția durează doar câteva secunde, doar gândurile, rezistențele și atașamentele noastre le fac să persiste pe perioade lungi de timp.

  1. Continui să mă judec

Aveam un ideal despre cine ar trebui să fim și simțim în mod cronic că suntem imperfecți. Același lucru se întâmplă și în meditație. Avem așteptări și ne criticăm permanent că nu ne iese sau că ar trebui să fie diferit. Yoga și meditația ne învață acceptarea acestei vieți și ne conduce către capacitatea de a ne simți mulțumiți și a ne bucura de lucruri așa cum sunt. (citește și Samtosa)

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.

Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

 

Comenteaza cu Facebook