Daca dai cautare pe google “yoga ayahuasca” gasesti primele multe rezultate despre retreaturi si promisiunea unor experiente profunde. Cautatorii spirituali, practicantii sau fie si numai curiosii isi doresc experiente traite, direct experimentate. Sa simta, sa vada, nu doar sa citeasca, sa auda teoretic. Dar sunt, oare, experientele psihedelice, autentice sau spirituale? Uzul unor droguri, precum ayahuasca, poate sa eleveze experientele practicii? Pentru a intelege raspunsul corect trebuie, mai intai, inteleasa practica adecvata sau corecta.
In ce consta practica? Practica sau actiunea inseamna diferenta dintre a citi despre o reteta si a face acea reteta. Implica efort sa te informezi ce iti trebuie, deci sa studiezi. Ca altfel risti sa dai foc la bucatarie si alte neplaceri. Apoi, sa cauti si sa gasesti ingredientele de care ai nevoie. Apoi sa muncesti, sa gatesti. La final, gusti si experimentezi direct reteta respectiva.
La fel este si in practica yoga si in practica spirituala. Meditatia este calea experimentarii directe, a realizarilor spirituale autentice. Stiinta yoga este calea pregatitoare pentru meditatie, acesta este scopul sau. Pe foarte scurt si simplu spus, pentru a educa si obisnui corpul si mintea sa stea relaxate si linistite, astfel incat perceptia sa sporeasca, iar constiinta sa se eleveze de la realitatea imediata cu care este obisnuita.
Insa orice cale spirituala autentica, orice ghid spiritual autentic insista asupra regulilor necesare elevarii constiintei prin meditatie. Mintea nu poate rezista elevarii fara o pregatire prealabila. In caz contrar, s-ar arde ca becul prin care trece un voltaj mai mare decat poate suporta. Precum adesea imi place sa spun, nu poti atinge performantele Nadiei Comaneci fara antrenament, altfel risti sa iti rupi gatul.
Regulile spiritulitatii autentice, din toate timpurile, exclud la modul absolut uzul oricaror droguri sau substante cu efect psihedelic. Acestea nu fac decat sa tulbure mintea si sa ii ofere experiente inselatoare, in niciun caz accesul catre adevarul ultim si catre experimentarea directa a realitatii autentice. Servesti o alta iluzie in locul cunoasterii.
CITESTE Trezirea celui de-al treilea ochi: Tehnici, efecte și beneficii
Sunt strict interzise in orice practica autentic spirituala toate drogurile, substantele halucinogene, etnobotanice sau psihedelice. Acestea influenteaza chimic creierul si ii altereaza perceptia. Efectul lor nu e diferit de halucinatiile unui nebun sau de vise. Totusi, multi refuza sa inteleaga ca astfel de experiente nu pot avea nicio calitate, nicio valenta spirituala.
Multi au impresia ca ar putea fi atat de simplu, precum folosirea unui adjuvant extern, precuma o pastila sau un drog, pentru a arunca o privire prin poarta iluminarii autentice, la care spune Biblia sa bati si ti se va deschide. In sine, o astfel de gandire se autosaboteaza. O astfel de abordare a spiritualitatii nu are nicio legatura cu spiritualitatea. Nicio realizare spirituala autentica, de cand e lumea, nu poate fi obtinuta printr-un supliment exterior, cand esenta ei este interioara. Interioara, in sensul retragerii atentiei, eliberarii de simturi, a concentrarii focusate etc.
Altfel, un astfel de supliment ar fi, probabil, cel mai vandut de pe planeta. Calea spirituala nu se cumpara si nu se vinde, la fel realizarea realitatii autentice. Acestea sunt interioare si nu depind de nimic exterior, dimpotriva. A pune practica yoga si uzul ayahuasca in acelasi context si a le combina e ca si cum ai vrea sa traiesti experienta sofatului expert si relaxat consumand alcool inainte de a te urca la volan.
Exista o legatura chimica intre experientele psihedelice si al treilea ochi, amigdala sau glanda pineala. Glanda pineala consta in tesut retinian si lichid vitros, la fel ca ochiul. Ea se activeaza in timpul somnului si al meditatiei si este considerata poarta la care spune Biblia sa bati si ti se va deschide, calea de acces catre o constiinta si o perceptie elevate. De la 17 ani, glanda pineala incepe sa se calcifieze. Fluorul si aditivii alimentari contribuie foarte mult la acest proces. Insa procesul nu este ireversibil si glanda pineala poate fi decalcifiata prin antrenament si stimulare adecvata.
Avand o glanda pineala calcifiata si consumand droguri, oare experientele halucinogene ce valoare asa-zis spirituala ar putea avea? Unii pretind ca ayahuasca ar avea efect de decalcifiere a glandei pineale. Datorita efectului antiinflamator al plantei respective. Eu i-as intreba pe acestia de ce nu prefera un paracetamol, ca tot efect antiinflamator are si efecte adverse mult mai putin periculoase decat ayahuasca?! Daca un animal ar consuma ayahuasca, oare s-ar ilumina si el?!
Cat despre efectul relaxant al uzului de droguri: ai impresia ca te relaxezi, dar e doar o impresie de anestezie locala, de moment. De fapt, e ca un praf in ochi, in al treilea ochi. Acopera starea ta adevarata, de la care e firesc sa pornesti. O stare de lipsa de autocontrol, in acest caz.
Despre viziuni, stari extatice si alte “revelatii”: cum ai putea sti, cu siguranta, ca experienta ta “revelatorie”, ca un vis, ca o halucinatie, este reala, in lipsa autocontrolului?! In acest caz, am putea spune ca si visele sunt la fel de reale precum experientele halucinogene. Pana la urma, tot cu al treilea ochi sau cu glanda pineala au legatura. Am putea trage concluzia ca visele reprezinta experiente spirituale autentice, nu?
Daca ar fi asa, daca experientele din somn, din vis, cele halucinogene, cele rezultate in urma consumului de droguri ar fi reale si spirituale, atunci individul le-ar putea repeta, dupa voie, la fel! Ar insemna ca are autocontrol si detine calea sau stiinta generarii unor astfel de experiente identice, dupa voie. Daca ele sunt intamplatoare, atunci ce stiinta si ce cunoastere sa fie? Iar daca nu stii, nu cunosti exact, atunci cum poti fi sigur si cum poti avea certitudinea ca este real si autentic ceea ce experimentezi?
Exista vise constiente. In ele, cel care doarme este constient de faptul ca doarme si viseaza, deci este partas si experimenteaza simultan ambele stari. Daca il trezesti din meditatie pe un practicant serios si il intrebi cum il cheama si unde se afla, indiferent de ceea ce experimenta in stare de meditatie, constiinta lui ramane activa, treaza, si iti va raspunde corect. Daca il intrebi pe un om in stare de ebrietate, in stare psihedelica, habar nu va avea cine este in aceasta realitate si iti va indruga ce halucinatii sau vedenii are. Aceasta este, pana la urma, si diferenta dintre vedeniile nebuniei, generate de deteriorari ale creierului, si “vedeniile” spirituale autentice, care se bazeaza pe un creier “curat” si complet functional.
De aceea spiritualitatea este asemanata, uneori, cu “nebunia”. Insa spiritualitatea autentica se diferentiaza tocmai prin starea de deplin discernamant, prin deplina functionalitate a creierului. Tocmai de aceea uzul drogurilor este contadictoriu si absolut daunator pentru orice cautator spiritual autentic si devotat acestei cautari sincere.
Mai multe detalii despre chimia drogurilor si asemanarile colaterale cu experientele spirituale sunt explicate aici:
CITESTE Meditatia in camera intunecata, chimia iluminarii si ce se intampla intre reincarnari
Nu exista niciun sfant, niciun maestru spiritual autentic, in toata istoria omenirii, despre care sa se fi povestit ca umbla beat sau drogat. Daca ar putea fi atat de usor si la indemana, atunci s-ar vinde spiritualitatea la kilogram. Sau la doza. S-ar trage pe nas sau s-ar injecta in vena.
Insa nu poti ajunge sa te cunosti pe tine insuti prin astfel de metode. Poti doar sa deteriorezi pana si vaga constiinta pe care o ai despre tine insuti. Orice vanzator de droguri nu este decat un vanzator de iluzii. Si orice consumator de droguri nu este decat un consumator de iluzii.
Asadar, este o ipocrizie constienta sau o lipsa de discernamant inconstienta sa confunzi spiritualitatea cu orice stare psihedelica. Ascensiunea spirituala autentica este imposibila in contextul consumului de droguri. E cat se poate de simplu, de logic, de bun simt si implica discernamant minim sa iti dai seama ca daca ar fi posibila iluminarea prin droguri, atunci ar plina lumea de iluminati in zilele noastre, si nicidecum de oameni cu creierul din ce in ce mai avariat, din ce in ce mai lipsiti de responsabilitate si autocontrol. Multi morti, daca ar putea vorbi, ar putea marturisi ca au gresit calea si ca in loc de iluminare au inceput sa traiasca un vis intr-un alt vis, pana cand nu au mai putut discerne ce este real de ceea ce nu este.
Pe scurt, despre controversata ayahuasca:
- Poate fi cel mult folosita in scop terapeutic, psihologic sau recreational, iata ce efecte are asupra creierului
- Studiile spun ca ar putea avea efect terapeutic, in caz de depresie, anxietate, parkinson, diabet.
- Ayahuasca este inclusa in ritualuri samanice periculoase, devenite business, care chiar pot pune viata in pericol:
- Contine substante interzise legal in majoritatea tarilor, iar DMT-ul sintetic este dovedit ca fiind periculos pentru creier si pentru sanatate, neavand nicio legatura cu spiritualitatea