Yoga online: da sau nu? Interviu exclusiv Yogasat cu 5 instructori de marca din Romania Skip to main content
Yoga online: da sau nu? Interviu exclusiv Yogasat cu 5  instructori de marca din Romania

Din cauza situatiei actuale, a pandemiei virale de Covid-19, se vehiculeaza practica yoga online. Instructorii au fost nevoiti sa inchida studiourile si unii si-au mutat cursurile in spatiul virtual. Oare e acelasi lucru? Se poate preda si invata yoga la fel de bine de pe net, este la fel de eficienta, ca practica, fara contact, ghidare si supraveghere directa? Se mai transmite energia la fel? Ce se intampla daca i se face rau unui cursant, de pilda, si profesorul nu observa imediat aceasta, din cauza conexiunii la internet?

I-am intrebat pe cativa instructori romani marcanti despre toate acestea, iar parerile lor le puteti afla in continuare, intr-un interviu colectiv unic si inedit, oferit in exclusivitate cititorilor Yogasat.

CITESTE Yoga tradițională versus yoga modernă

Denis DochioiuEvolutie inseamna adaptare la ceea ce este

Este Yoga Master Trainer si initiator in meditatie, preda in cadrul unor academii de yoga ce formeaza profesori de yoga, atat in India, cat si in Romania. Este fondator LIFE YOGA Center si a dezvoltat programe de mentoring pentru yoga teachers, dar si pentru persoane ce nu au experienta in yoga, dar isi doresc sa evolueze. Preda yoga online.

denis dochioiu

“Am mutat activitatea studio-ului in spatiul online, dand posibilitatea abonatilor sa continue practica de acasa, in confortul casei, acolo unde suntem nevoiti cu totii sa ramanem pe perioada pandemiei.

Cred ca principala calitate a unui yogi, a unei persoane ce isi doreste sa evolueze, este adaptabilitatea. Timpurile in care traim, faptul ca suntem obligati prin lege sa ramanem in casa, implica adaptarea la ceea ce este.

Yoga online este complet diferita fata de cea experimentata fata in fata, dar este relevanta si necesara. Implica mult mai multa atentie la detalii, mult mai multe explicatii clare, concise, la obiect, astfel incat participantii sa inteleaga exact ce au de facut, evitand accidentarile, avand in vedere ca nu pot fi corectati individual. Implica mult mai multa responsabilitate, de ambele parti, atat a profesorului, cat si a participantilor la clase, si cred ca, pentru buna desfasurare a lucrurilor, e necesar sa ramanem la practici cat mai simple, basic as spune, evitand acrobatiile ori actiunile ce vin din ego, din dorinta de a atrage atentia si oamenii cu orice pret.”

Carlos L’Abbate Cursantul trebuie sa devina propriul profesor

Este argentinian de origine, a calatorit mult si a urmat cateva cai spirituale, a studiat numeroase tehnici pentru corp si minte, combinate cu invatarea fundamentelor artei, filosofiei, psihologiei si sanatatii. Actualmente preda Yoga of Presence sau Yogilates, un amestec de Ashtanga yoga, Hatha yoga si Pilates. Preda yoga inclusiv online.

carlos l'abbate

“Cred ca e grozav ca exista aceasta posibilitate (n.t.: yoga online). In circumstantele actuale, pentru majoritatea oamenilor, este singura modalitate de a putea face cursuri colective de yoga. In ce ma priveste, oricat de grozava este aceasta posibilitate, nimic nu poate inlocui interactiunile personale directe (n.t.: nemijlocite).

Acestea fiind spuse, e infinit mai bine sa faci un curs de yoga online decat sa nu faci deloc. Incerc, in timpul cursurilor mele, sa fiu foarte precis si clar in privinta indicatiilor, sa repet iar si iar ca, in aceste conditii, cursantul trebuie sa devina propriul profesor, ceea ce inseamna ca trebuie, mai mult ca niciodata, sa fie constient si prezent in ceea ce face. Insa, mai mult de atat, nu stiu ce se mai poate face.”

(n.t.=nota traducatorului)

 

CITESTE Ashtanga yoga autentica este pe cale de disparitie

Monica Tudora Multe persoane intra pe stream-ul instructorului pentru distractie

Monica Tudora a predat Hatha yoga traditionala, plus stilurile Hot, Vinyasa sau Yin yoga, dar cel mai bine spune ca se regaseste in Ashtanga. Este instructor yoga cu doua diplome YTTC (yoga teacher training course), acreditate prin Yoga Alliance SUA (RYT-200). Preda yoga online.

monica tudora

“Am avut cateva clase pana acum si intentionez sa continui. Online e cu totul altceva, nu poti simti oamenii si nici nu-i poti ajusta ca atunci cand le-ai fi alaturi. Nu sunt deloc fana a conceptului si de-abia astept sa-mi reiau clasele obisnuite.  Nu are nici pe departe acelasi impact, se transmite o oarece energie, intr-adevar, dar 'sticla' care ne desparte e rece si destul de impenetrabila.

Plus, intervin probleme lumesti, de tipul camera, trepied, microfon, unghi de filmare si altele, cu care trebuie sa invatam sa ne obisnuim. Foarte multe persoane care intra pe stream-ul live al instructorului il urmaresc pentru entertainment (n.t.: distractie, amuzament), nu ca sa si practice efectiv, si asta ma descumpaneste. Uneori mi se pare ca in loc sa ghidez/predau, impartasesc practica mea (care ar trebui sa ramana intima si solitara) cu tot internetul.

(In cazul in care i se face rau unui cursant sau are o problema) N-as avea cum sa observ din capul locului, pentru ca nu ii vad. Nu folosesc Zoom, platforma unde iti poti vedea coparticipantii la videoconferinta, din motive de securitate. In plus, nu am un program regulat de clase, pentru ca eu nu functionez asa, ci oarecum ad-hoc. E inutil oricum, din punctul meu de vedere, pentru ca nu poti supraveghea si ajusta cursantii.”

Julio Dieguez Papi Energia si invatatura sunt conditionate... Daca nu observ, nu observ

De origine spaniola, supranumit “Legenda fitness-ului”, Julio a lucrat in peste 45 de tari, inainte de a se stabili in Bucuresti. Este Product Manager la World Class Romania si Manager Director la Move On Fitness Education. Detine multiple diplome si certificari, in Sport Sciences si fizioterapie, este instructor autorizat de yoga si are centura neagra in Kyokushinkai Karate. Preda yoga dupa metoda lui Iyengar, inclusiv online.

julio dieguez papi

 “Da, predau yoga online. Aceasta abordare a invataturii este o alta oportunitate de a raspandi yoga in comunitatea noastra. Azi, comunitatile online reprezinta o realitate virtuala care exprima nevoi similare celorlalte comunitati. Pandemia actuala de Covid-19 a accelerat si sporit digitalizarea multor domenii, in mod exponential.

Ma simt moral dator sa predau yoga online, raspandind un subiect care ajuta categoric comunitatea. Daca azi si in urmatoarea perioada, online este aproape singura modalitate, atunci s-o facem.

Impactul predarii (n.t.: online) depinde mult de cursant. Nu pot masura impactul, ci nivelul de interactiune. Interactiunea este conditionata de insusi canalul online, de imaginea partiala si de perceptia limitata, cat si de conditiile transmisiei si receptiei mesajelor. Energia si invatatura sunt conditionate, de asemenea. Dupa parerea mea, nu este deloc acelasi lucru. Nu este ca si cum ai fi ghidat de maestru, langa maestru. Insa, in acest moment, orice poate fi de folos oamenilor este mai mult decat binevenit, la nevoie. Asadar, pentru mine, online este un mare da.

Daca nu observ (n.t.: un accident sau o problema a cursantului), nu observ. Nu apare intrebarea. Nu fac daca nu vad si nu simt nevoia de a face. Dar este ceva important de luat in considerare, de asemenea. Deoarece multe lucruri si intamplari pot scapa perceptiei profesorului, multe actiuni legate de predare nu se pot aplica, nefiind judecate ca necesare. Relatiile de feedback despre cursul exercitiilor limiteaza procesul. Pe de alta parte, trebuie spus si intrebat, inainte de practicile online, elevii trebuie sa anunte daca sufera de anumite afectiuni sau daca intervin probleme de sanatate.

Noi, ca profesori, suntem aici pentru a ghida si a ajuta, in masura posibilitatilor noastre. Iar in acest domeniu specific, se poate sa avem nevoie sa fim ajutati de elevi pentru a-i ajuta pe elevi. Este, totodata, o modalitate de a spori responsabilitatea de sine, care face parte tot din invataturile yoga.

Predarea online este un alt instrument de a raspandi cunoasterea. Pentru a patrunde orice tip de cunoastere, e nevoie sa fii pregatit pentru ea. E valabil pentru noi toti sa ne pregatim.”

Val Voicu Practicantul nu poate dobandi cunostintele transmise de maestru decat in prezenta acestuia

Val Voicu este Yoga artisan & scientist, cu o experienta de peste 28 ani in Hatha yoga, Jnana yoga, Raja yoga si Bhakti. A petrecut mult timp in India, practicand alaturi de maestri importanti din Rishikesh si Punjab, Himalaya, Nepal si Athos. Sesiunile sale abordeaza o arie vasta si bine structurata de informatii teoretice si practice din Hatha Yoga, Jnana Yoga, Krya Yoga, autocunoastere si control (corp si minte), metode de intretinere a sanatatii corpului si mintii, precum si tehnici de concentrare si meditatie. Nu preda yoga online.

val voicu

“Yoga posturala, in special varianta asta sportiva, pe care o practica acum majoritatea,  poate fi predata online ca si Pilates, de altfel. Insa celelalte forme de yoga, de genul  Kriya, Jnana sau diverse tehnici de meditatie si constientizare profunda,  sunt  imposibil de transmis pe net.

In  Stiinta Yoga (cea predata de maestri), inca se pune accent pe forme de transmisiune exclusiv ‘orale’ . Fiind vorba, in esenta,  de o stiinta Initiatica sacra. Este ceea ce inseamna Krama sau Darshan, de fapt.

Practicantul nu poate dobandi cunostintele transmise de maestru decat in prezenta acestuia. Pentru ca e vorba de anumite conexiuni subtile, la nivel de subconstient si chiar si mai profund, care au legatura cu spatiul eteric specific, generat doar in acel moment si loc. Cum e, de exemplu, si Invocarea Duhului Sfant in altar.

Stiu ca digitalizarea a patruns aproape peste tot acum, insa Yoga pe care o predau eu este netransmisibila prin internet. Cursantii mei stiu ce sa practice si li s-au dat instructiuni individuale.” 

Comenteaza cu Facebook