Yoga ca stil de viață Skip to main content
femeie-yoga-meditatie

Este o expresie des întâlnită în ultimii ani, de obicei în articolele sau emisiunile de promovare a practicii yoga. Doar că yoga nu este doar un stil de viață, în esența ei, yoga este un sistem și, de fapt, o renunțare la viața mundană.

Nu este nimic greșit în a aplica în lifestyle valorile yoghine. Societatea actuală ar arăta infinit mai bine dacă practicanții de yoga posturală ar aplica Yamas și Niyamas în viața de zi cu zi, dacă ar respecta nonviolența și adevărul, dacă ar înțelege cu adevărat non-atașamentul. Din păcate, yoga ca stil de viață este, în majoritatea cazurilor, doar o lozincă de marketing, menită să lase loc de interpretări variate ale unor principii sacre.

“Yoga ca stil de viață” dă bine pe rețelele de socializare, însă dincolo de acest hastag nu e nimic.

Citește și: Virtuțile unui Yoghin adevărat. SatYog. (yogasat.ro)

Deviații ale practicii

Odată cu promovarea “stilului de viață” yoghin, au apărut și deviații ale practicii și, odată cu ele și tendințele spre sectarianism ale practicanților. Nu vorbim aici despre deviații ale practicii posturale (yoga cu capre, cu bere sau alte accesorii) sau de InstaYoga (asane complexe cu scopul de a le posta pe Instagram) ci de o deviație mult mai periculoasă, unde practica este una care funcționează, însă scopul ei este unul greșit.

În nici o practică spirituală agățarea de ritualuri sau dogme nu poate aduce cu sine ceva bun, ci doar o disociere de calitatea umană a ființei. Orice formă de atașament, preconcepție cu privire la practică sau agățarea de rezultatele ei, presupune o excludere a celor care nu au aceleași trăiri, principii, forme de manifestare a practicii. Deci, automat, presupune o exacerbare a ego-ului în care practicantul se simte superior, deținătorul singurei chei spre succes, al adevărului absolut.

Practica autentică este atunci când ai un ghid care să îți arate Calea sau măcar să ți-o lumineze atunci când nu mai găsești drumul. Atunci când cunoști principiile (alimentare, relaționale, sociale), însă aplicarea lor este o chestiune de simțire și de trăire, nu una impusă.

Citește și: Sawan Singh, un mare sfant si maestru spiritual (yogasat.ro)

Datoria yoghinului

Atunci când vezi că yoga este mai mult decât un stil de viață și te decizi să o trăiești autentic, vei începe să înțelegi că vine la pachet cu o responsabilitate uriașă. Impactul practicantului asupra semenilor este unul semnificativ. Ceea ce faci, felul în care îți trăiești viața în care ai integrat deja principiile yoghine, este unul care va servi drept model celor din jurul tău.

Într-un fel, ești un mic guru, responsabil pentru cei care ți s-au alăturat ca urmare a vibrației pe care o emiți. Iar din acest moment, datoria ta morală este să înveți oamenii, să dai mai departe ceea ce ai învățat până acum.

Este în datoria noastră să formăm noi generații de oameni care văd mai mult, pot mai mult, sunt apți să dea mai departe, pentru ca, la rândul lor, să formeze alți oameni, cu principii corecte și cu valori reale.

Mihaela Dragomir: mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook