Yin Yoga și practicarea conștientă Skip to main content
yin-yang

În ultimii zeci de ani, occidentalizarea practicii yoga a adus în Europa și Statele Unite tot felul de subcategorii de yoga, marketate și vândute în funcție de nevoile populației: Ashtanga pentru cei mai sportivi, Vinyasa pentru cei mai hiperactivi și Yin Yoga, în special pentru femeile care nu se simt suficient de feminine. La bază, clasificarea tipurilor de yoga nu este nici pe departe atât de variată precum pare în zilele noastre.

Citește și: Tipuri de Yoga 

Ce este Yin Yoga

Împreună cu “sora” sa mai mică, yoga restaurativă, practica Yin se bazează pe asane așa-zis pasive, în care este folosită greutatea propriului corp, iar musculatura rămâne relaxată, eventual izolând sau activând doar anumite grupe muscular, cu mai mult accent pe alungirea ligamentelor și tendoanelor. Din punct de vedere fiziologic, practica Yin se vrea a fi un instrument eficient de activare a sistemului nervos parasimpatic, oferind în timpul și la finalul practicii o stare de relaxare și chiar ușoară somnolență.

Din punct de vedere energetic, însă, este bine să înțelegem aspectele dualității în asane. Nici o postură yoga nu este complet Yin sau complet Yang. La fel cum nimic nu este complet bun sau complet său. Fiecare asană are un aspect pasiv și unul activ. Da, practica Yin vrea să aducă acceptare și detașare, însă atâta vreme cât se presupune că sunt făcute conștient, a apărut imediat partea Yang. Conștiința este yang. Subconștientul este yin.

Yin-ul simbolizează partea întunecată, nevăzută, neasimilată și neconștientizată a minții. Yang-ul presupune acțiune conștientă. De exemplu, din punct de vedere fizic, organele de suprafață precum pielea sau sistemul muscular sunt considerate yang, iar sistemul osos și ligamentele/tendoanele sunt considerate yin. 

Statistic, cele mai multe accidentări au loc în timpul ședințelor de Yin Yoga

O statistică făcută în urmă cu doi ani în Statele Unite a arătat că practica ce predispune cel mai mult la accidentări este Yin Yoga.

Și are sens să fie așa, întrucât asanele în Yin Yoga sunt ținute mai mult timp, fără a exista neapărat o încălzire viguroasă, pentru că există iluzia lipsei efortului în asane plus că atunci s-ar duce aspectul de liniște și pasivitate al practicii. Accidentările în yoga apar atunci când ego-ul este implicat prea mult în practică. Iar asta automat înseamnă că practica este yang, căci și ego-ul are această calitate energetică.

Image
femeie-yin-yoga

Conștientizarea practicii

Chiar dacă am ales să practicăm asanele pentru motive de sănătate sau din rațiuni pur fizice, în timpul oricărei practici de yoga este bine să căutăm echilibrul, calea de mijloc, starea de neutralitate a minții. Ideal este să fim în egală măsură și yin și yang.

Practica Yin nu te va ajuta să devii mai feminină, mai flower-power sau mai supusă. Ba dimpotrivă, dacă este făcută corect și conștient, te va ajuta să “sapi” mai adânc în tiparele subconștientului, iar atunci vei avea nevoie de focul yang ca să “arzi” aceste tipare în mod conștient.

Cu toate acestea, din punct de vedere fizic, practica poate fi un real ajutor pentru persoanele hiperactive, pentru ameliorarea efectelor produse de burnout sau oboseală cronică.     

Mihaela Dragomir 

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook