Trezirea spirituală - între New Age și supraconștiință Skip to main content
Trezirea-spirituală

Este îmbucurător că lumea caută din ce în ce mai mult o ancoră spirituală, eventual “semne” că se află pe Cale, indiferent dacă această Cale a apărut spontan sau ca urmare a unei practici spirituale îndelungate.

Din perspectiva yoga, trezirea despre care se tot vorbește este, în esență, o stare de supraconștiință, de dezvoltare a unor siddhis, puteri așa-zis supranaturale, care apar, de cele mai multe ori după o practică intensă și foarte rar pot apărea spontan. În mare, accesul la stările de supraconștiință depinde foarte mult de karma, dharma și de practică.

Trezirea spirituală de pe net

În ultimii ani, articolele despre trezirea spirituală au început să semene foarte mult cu testele de “personalitate” în funcție de ce animal vezi primul într-o fotografie. Titluri bombastice, cu click bait pentru trafic și cam atât. Sunt oameni care vorbesc despre asta din ignoranță, oameni care o fac dintr-o dorință de validare a superiorității și oameni care știu foarte bine ce fac și ce vând. 

Semne ale trezirii spirituale nu sunt neapărat cele pe care le citești pe net. Chiar crezi că dacă te trezești la 3 noaptea în fiecare zi ai devenit brusc “cel ales”? Ai luat în calcul faptul că ești într-un sindrom de burnout și că e o reacție normală a sistemului nervos să funcționeze pe mod de avarie? Așa suntem construiți cu toții.

Legile Universale funcționează la fel pentru toată lumea, trezită sau nu. Da, vei atrage oameni, situații, evenimente care să te ajute în dezvoltare oricum. Vei atrage ceea ce respingi mai mult. Vei plăti karmic fiecare acțiune conștientă sau nu. Vei găsi “semne” ale Universului în vorbe, fapte, evenimente pentru că ele sunt acolo tot timpul. Nu înseamnă că ești “trezit”, ci doar o idee mai ancorat în prezent. Ceea este ideal, dar nu te face special.    

Moartea și trezirea spirituală

În adevăratul sens al cuvântului, această trezire este un fel de moarte. Nu vorbim despre moartea fizică, ci o anulare completă a ego-ului, o dezvățare a condiționărilor mentale, o nouă viață care nu are nicio legătură cu lumea exterioară. De obicei, acest lucru apare după o perioadă destul de lungă de practică ascetică sau spontan la persoanele care au fost în comă, moarte clinică sau în vreo experiență care le-a făcut cunoștință cu alte dimensiuni ale conștiinței despre care nu știau că există.  

Trezirea înseamnă anihilarea Eu-lui, moartea lui, până la atingerea extazului, acolo unde nu există dualitate: plăcere sau durere, bine sau rău, Rai sau Iad.   

În general, practica autentică yoga se ocupă cu acest aspect al morții. Meditația este văzută ca un element de părăsire a corpului, de lăsare în urmă a materialului, în vederea accesării unor dimensiuni superioare ale conștiinței, de multe ori incompatibile cu corpul fizic. Abia după accesarea acestor dimensiuni apar și siddhis, la început mai greu de susținut și controlat. Pe măsură ce aceste puteri sunt integrate, ascetul le poate privi ca pe “borne” de confirmare că este pe Cale și că mai are mult de parcurs până la trezirea absolută.

Desigur, există și posibilitatea ca aceste stări să apară spontan, să nu dureze mult și să nu mai apară niciodată. Acest lucru se poate numi un moment de trezire. Dar nu Trezirea.

Citește și: Puterile oculte in practica Yoga – cele 25 de puteri Siddhi.   

Și Iisus i-a zis: „Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri în veac. Crezi tu aceasta?" Ioan 11: 25-26

Image
iisus-biblie-ucenici-apostoli-trezire-spirituala

Spiritualitatea are la bază credința. Credința absolută că dincolo de ceea ce crezi că ești, ești conștință pură și atât. Fără formă.

În creștinism, trezirii i se spune Înviere. Și se referă de la învierea de după moartea Eu-lui.

În budism, Tipitaka (cea mai veche scriptură a învățăturilor lui Buddha) descrie trezirea ca fructul obținut după eliminarea lanțurilor mentale (samyojana). Sunt amintite patru stadii ale trezirii spirituale, iar “lanțurile” sunt în număr de zece:

  • Ego-ul (proiecții ale eu-lui)
  • Incertitudinea
  • Atașarea de rituri și ritualuri
  • Poftele carnale
  • Voința bolnavă
  • Pasiunea pentru formă
  • Pasiunea pentru inform
  • Vanitatea
  • Neliniștea
  • Ignoranța

Primul stadiu al trezirii este atins după ce elimini primele trei lanțuri. Al doilea stadiu vine după eliminarea primelor trei lanțuri și slăbirea celui de al patrulea. Al treia etapă a trezirii este atinsă după eliminarea completă a primelor cinci lanțuri. O persoană complet trezită spiritual, conform Tipitaka, este cea care a eliminat definitiv toate cele zece înlănțuiri mentale.

Dacă ai dubii cu privire la autenticitatea trezirii tale spirituale, îți recomandăm să citești și acest articol. În liniște, solitudine și sinceritate: When your big awakening is really just narcissism 

Namaste!

Mihaela Dragomir 

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook