Simbolul svasticii este asociat cu crucea, cu soarele, cu luna, cu trecerea timpului, chiar si cu galaxia. Insa svastica hindusa nu are nimic in comun cu acestea.
In hinduism, svastica este un cuvant, dar si un simbol ritualic, folosit inca din perioada vedica. Pe taram indian, svastica este folosita din anul 2500 i.Hr., poate chiar inainte.
Triburile de pastori foloseau diverse simboluri pe post de totem, in timpul ritualurilor magice. Printre acestea se numarau si unele similare svasticii.
Citeste: MANTRA “OM” – SEMNIFICAȚIE, EFECTE ȘI INDICAŢII
Insa svastica pe care o stim noi exista de mai bine de 4000 de ani in India. Budismul si Jainismul au preluat-o si au adaptat-o.
Din cauza folosirii ca simbol de catre partidul nazist din Germania celui de-al Doilea Razboi Mondial, svastica si-a capatat o reputatie negativa. Insa pentru hindusi are o valoare aparte si o insemnatate cat se poate de pozitiva.
Simbolul svasticii a devenit popular odata cu raspandirea practicii yoga, insa in India Antica cuvantul svastica este sacru si folosit adesea in timpul ritualurilor religioase.
In traditia vedica, cuvantul svastica provine din “swasti”, cuvant cu mai multe intelesuri, printre care:
- Cuvant folosit cu sensul de ramai cu bine, ramas bun.
- Cuvant folosit pe post de adjectiv, inainte de o fraza care semnifica bunastarea, sanatatea.
- Cuvant folosit cu sensul de practici ritualice menite sa aduca pacea si prosperitatea.
- Un substantiv sau verb ce se refera la vorbitul frumos, incantatul mantrelor.
- Cuvant care semnifica “felicitari” sau transmite intentii bune, urari si binecuvantari.
- Cuvant care semnifica finalul, incheierea unui ritual. Participantii spun “swasti”, se ridica si pleaca. Ritualurile vedice incepeau cu “swasti” si se terminau la fel.
Svastica insa era folosita ca o expresie care pleca de la swasti. Iata care sunt cele mai frecvente semnificatii ale svasticii:
- Simbol mistic care marcheaza corpul unei persoane sau un anumit loc pentru a atrage lucruri bune.
- Simbol menit sa aduca noroc, pace si fericire.
- Locul de intalnire a 4 cai diferite.
- Simbol care semnifica postura corpului adoptata in timpul Lakshmi Tantra.
- Simbol care purifica, protejeaza si invoca pacea si prosperitatea in minte, in trup si in locurile care ne inconjoara.