In aceste vremuri moderne, yoga si meditatia au inceput sa faca parte din programul cotidian al oamenilor. Toate practicile yoga si de meditatie isi au radacinile in traditia hindusa.
Tipuri hinduse de meditatie
Poti afla din acest articol care sunt principalele tipuri de meditatie, din hinduism, in ce constau si ce beneficii au.
CITESTE Diferite tehnici hinduse de meditatie si beneficiile lor. Partea I.
Meditatia “Eu sunt”
Origine: Acest tip de meditatie se numeste, de fapt, “Atma Vichara”, ceea ce inseamna a “investiga” natura noastra adevarata sau a plonja in cunoasterea directa si practica a raspunsului la intrebarea: “Cine sunt?” A fost intens raspandita de Ramana Maharshi, in secolul al XX-lea.
In vremurile moderne, meditatia originala a inspirat diferite variatiuni, precum miscarea non-dualista sau mai cunoscuta neo-Advaita. Multi invatatori contemporani au adoptat aceste tehnici. Printre acesti se numara cativa renumiti: Mooji, AdyaShanti si Eckhart Tolle.
Cum se practica: Desi practica este foarte simpla si subtila, e foarte dificil de explicat, deoarece suna abstract. Prima etapa consta in intrebarea fundamentala, daca eul (egoul) este centrul universului. In toate gandurile si emotiile tale, este prezent egoul, dar nu ne este clar daca el chiar exista si ce rol joaca in corpul, mintea si modul nostru de viata.
Prin aceasta tehnica, intrebarea cheie este: “Cine sunt eu?” si aceasta intrebare se repeta in interior. Orice raspunsuri verbale sunt respinse si sunt folosite ca simple instrumente de focusare asupra senzatiei subiective de “eu” si de “eu sunt”. E nevoie sa devii una cu aceasta senzatiesi numai atunci poti ti se poate revela sinele autentic sau adevaratul “eu”. Nu este un demers intelectual sau rational. Nu este un test d epersonalitate. Este conectarea cu sine si recunoasterea existentei pure, a constiintei fara obiect si fara alegere.
In anumite variatiuni, eu-l este concentrat pe insusi obiectul sau, complet diferit de intern sau exter, fizic sau mental. Atentia este concentrata pe sursa. In timp ce alte tipuri de meditatii necesita anumite pozitii, acest tip nu implica niste posturi anume.
Cui i se recomanda sa practice: Meditatia aceasta poate fi foarte greu de practicat, mai ales pentru cei care nu au deloc experienta in meditatie. Mooji a facut cateva tutoriale in acest sens. Desi poate parea dificila, aceasta practica este foarte puternica si capabila de a instaura o senzatie de pace si de libertate.
Meditatia yoga
Origine: Cand meditatia yoghina este mentionata, termenul acopera o larga varietate de practici yoga. Traditia dateaza din anul 1700 i.H. si se spune ca poate eleva practicantul la sinele spiritual superior si la cunoasterea de sine. Exista cateva diziviuni ale practicii: regulile conduitei morale (Yamas si Niyamas), posturile fizice (asanele), tehnicile de repiratie (Pranayama) si tehnicile contemplative ale meditatiei (Pratyahara, Dharana, Dhyana, Samadhi). Toate acestea reprezinta cele 8 ramuri descrise de Patanjali in Yoga Sutra.
CITESTE Ajna chakra sau cel de-al treilea ochi
Cum se practica: Iata cateva dintre cele mai raspandite variatiuni:
1. Meditatia celui de-al treilea ochi
Se practica prin focusarea atentiei asupra zonei dintre sprancene, cunoscuta ca fiind locul in care se afla al treilea ochi.
2. Meditatia Kundalini
Este una dintre practicile complexe. Principalul obiectiv este identificarea energiei kundalini, aflata la baza coloanei vertebrale, si descoperirea modalitatii de a o trezi, care duce catre iluminare.
3. Meditatia contemplativa
Se face cu ochii deschisi. Practicantul se focuseaza asupra unui corp exterior si isi foloseste puterea mintii pentru concentrare si vizualizare.
4. Meditatia chakrelor
Practicantul se focuseaza pe anumite zone ale corpului, in care se afla cele sapte chakre.
5. Krya yoga
Este recomandata celor cu temperament devotional. Este o colectie de tehnici de energie, respiratie si meditatie.
6. Meditatia sunetului
Practicantii se focuseaza pe sunet si incep meditatia cu muzica ambientala, uneori incluzand incantarile mantrei “Om”.
7. Meditatia Tantra
Tantra are o traditie foarte veche si are propriile sale reguli de meditatie. Cateva exemple ale practicii acestui tip de meditatie sunt:
- mintea si simturile se contopesc in spatiul interior din inima spirituala
- cand un obiect este perceput, toate celelalte obiecte devin goale., iar concentrarea se focuseaza asupra acestui vid
- practicantul se concentreaza asupra spatiului care intervine intre doua ganduri
- se fixeaza atentia in interiorul craniului si se inchid ochii
- se mediteaza asupra momentelor de mare incantare si bucurie
- se mediteaza asupra sentimentului de durere
- se fixeaza pe realitatea care exista intre durere si placere
- se mediteaza asupra vidului din corp, extinzandu-l simultan in toate directiile
- se concentreaza asupra unei fantani fara fund sau asupra unui loc aflat la mare inaltime
- se asculta sunetul emis de anahata (chakra inimii)
- se asculta sunetul unui instrument muzical pe asura ce se stinge si dispare
- se contempla universul sau corpul uman ca fiind pline de binecuvantare
- se concentreaza intens pe ideea ca universul este complet vid
- se contempla realitatea ca aceeasi constiinta exista in toate fiintele
8. Pranayama
Acest tip de meditatie este complet bazat pe tehnici de respiratie. Sunt tehnici precum 4-4-4-4-4, cand inspiri timp de secunde, expiri 4 secunde, iti tii respiratia 4 secunde, expiri 4 secunde si iti golesti tot aerul alte 4 secunde. Se practica foarte multe variatiuni.
Cui i se recomanda sa practice: In functie de ceea ce doresti sau iti propui, poti incerca diferite tipuri de meditatii hinduse. Depinde ce doresti sa realizezi.
*In februarie 2020 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.