Suferinta, din perspectiva yoga Skip to main content
Suferinta, din perspectiva yoga

Din perspectiva yoga, suferinta are doua surse: actiunile noastre din prezent si amintirile (n.r. samskaras) stocate in constiinta noastra.

Suferinta este prezenta in fiecare aspect al existentei noastre din cauza instabilitatii si impermanentei lucrurilor care ne incojoara. Chiar si momentele care sunt in aparenta fericite sunt umbrite, macar putin, de suferinta.

Vietile noastre sunt alcatuite din momente marcate de suferinta sau de lipsa ei. Potrivit Yogasutra, un yoghin poate sesiza ca totul din jur este suferinta, din cauza procesului de transformare si evolutie permanenta, care modifica calitatile naturii – gunele. Oamenii care nu acorda atentie laturii spirituale si se lasa prinsi in rutina zilnica, vor percepe mai greu acest tip de suferinta.

Citeste: YOGASAT FESTIVAL 2ND EDITION (17 – 22 IUNIE)

Yoga clasifica suferinta - dukha – astfel:

  • Suferinta cauzata de sine
  • Suferinta cauzata de altii
  • Suferinta cauzata de zeitati

Fiecare persoana isi creeaza propria suferinta prin prisma egoismului, a ignorantei, a slabiciunilor, a dorintelor si a actiunilor.

Suferinta poate fi cauzata si de actiunile celor din jur, ale prietenilor, ale colegilor, ale cunostintelor si ale oamenilor cu care interactionam.

Suferinta poate fi cauzata si de actiunile zeilor care intervin in vietile noastre sub forma destinului, a accidentelor, a coincidentelor sau a calamitatilor.

Dorintele, sursa suferintei

Hinduismul, jainismul si budismul sunt de parere ca dorintele stau la baza suferintei. Potrivit practicii traditionale yoga, dorintele se nasc din activitatea simturilor, precum si din pasiune, care sta in natura umana. Pasiunea declanseaza 5 cele mai comune probleme ale existentei umane: dorinta sexuala (kama), furia (krodha), mandria (mada), invidia (matsarya) si lacomia (lobha). Acestea declanseaza, la randul lor, ignoranta, dezamagirea, egoismul si dependeta de ciclurile de nastere-moarte.

Citeste: CELE 5 STADII ALE PROGRESULUI SPIRITUAL, DIN PERSPECTIVA LUI GURU NANAK

Patanjali sustine ca acestea pot fi infranate prin urmatoarele tehnici:

  • Studiu
  • Discernamant
  • Devotiunea fata de sine
  • Detasarea
  • Purificarea sinelui
  • Incantarea mantrei AUM

 

*Vrei sa iti imbunatatesti respiratia? Suferi de rinita sau sinuzita? Vino la workshopul Jala Neti pentru a invata cum sa iti cureti si purifici caile nazale. Mai multe informatii gasesti AICI.

**Vrei sa iti imbunatatesti practica yoga si tehnicile de meditatie? Participa la o Bandhara - o zi intreaga de meditatie intensa si hatha yoga, sub indrumarea unui instructor cu experienta, gata sa iti arate ce sa faci pentru a evolua in practica ta. Mai multe informatii gasesti AICI.

Comenteaza cu Facebook