Oamenii de știință sunt de părere că, în curând, vom fi capabili să ne încărcăm creierul cu orice informație dorim, exact așa cum putem copia fișierele de pe un hard disk într-un computer.
Cercetătorii de la Laboratoarele HRL din California lucrează acum la un simulator care poate introduce informații de orice tip în creierul uman, cu un minimum de efort și într-un timp extrem de limitat.
Studiind semnalele electrice transmise în creierul unui pilot cu experiență, cercetătorii au reușit să reproducă aceste semnale în creierul unui novice. După ce au făcut asta, novicele a fost capabil să piloteze un simulator de zbor.
Dr. Matthew Philips, conducătorul studiului, a dezvlăluit: “Sistemul nostrum este primul de acest gen. Practic, este un sistem de stimulare a creierului. Sună puțin SF, însă există o bază științifică foarte precisă la baza dezvoltării acestui sistem. ”
Potrivit acestuia, atunci când învățăm ceva nou, structura fizică a creierului nostru se schimbă. Se fac conexiuni noi, care apoi se fortifică în timpul procesului numit neuroplasticitate. Se pare că anumite funcții ale creierului (cum ar fi vorbitul sau memoria) sunt localizate în zone specifice ale creierului. Așadar, oamenii de știință consideră că, stimulând acele zone, vom învăța în timp record anumite lucruri. Această metodă este folosită de mai bine de 4000 de ani, egiptenii folosind peștele țipar pentru a produce șocuri electrice în anumite zone, cu scopul de a reduce anumite dureri.