Solstitiul de vara: semnificatii si traditii Skip to main content
Solstitiul de vara: semnificatii si traditii

In data de 21 iunie 2017 va avea loc solstitiul de vara, adica va debuta vara astronomica. Denumirea de solstitiu provine din latinescul “solstitium” care inseamna “oprirea soarelui”. In aceasta zi a anului, soarele rasare din nord-est si apune in nord-vest, ceea ce inseamna ca este vizibil pentru o perioada mai indelungata.

Solstitiul de vara este celebrat inca din cele mai vechi timpuri. In Antichitate, solstitiul era folosit pentru intocmirea unui calendar care ii ajuta pe oameni sa stie cand trebuie sa cultive pamanturile. O dovada a acestui fapt este monumentul de la Stonehenge, Anglia, care era folosit de oameni pentru a stabili ziua solstitiului de vara.

De asemenea, in ziua solstitiului de vara multe cupluri se casatoareau pe vremuri.

In cultura chineza, solstitiul de vara era considerat simbolul fortelor “yin”, in timp ce solstitiul de vara simboliza fortele “yang”. Chinezii obisnuiesc sa spuna ca in ziua solstitiului de vara se gasesc cele mai “scurte” umbre.

Toate popoarele lumii savarseau ritualuri si tineau ceremonii pentru sarbatorirea soarelui, care in ziua solstitiului de vara statea cel mai mult pe cer.

Solstitiul de vara reprezinta prilejul ideal pentru a multumi soarelui, dar si pentru a-l cinsti. In aceasta zi e bine sa petreci cat mai mult timp afara si, daca este posibil, sa o faci descult. Totodata, e bine sa profiti de venirea verii pentru a elibera trecutul si pentru a incepe noul sezon cu inima si mintea “curate”. O baie ritualica intr-un rau sau intr-un lac este binevenita in ziua solstitiului.

Ce sa practici in ziua solstitiului de vara

Profita de energia puternica a acestei zile si practica Surya Namaskar (n.r. Salutul Soarelui) pentru a te conecta cu energiile emanate de soare. Daca practici deja yoga de ceva vreme, este recomandat sa faci 108 repetitii a Surya Namaskar in aceasta zi, pentru efecte uimitoare.

Surya Bhedana pranayama (n.r. tehnica de respiratie pe o singura nara) aromonizeaza energiile solare si energia cereasca a lunii asa ca este recomandata in ziua solstitiului de vara. Mircea Eliade spunea in cartea “Yoga: nemurire si libertate” urmatoarele: “In mare parte, fiziologia misticismului indian se bazeaaza pe identificarea “sorilor” si “lunilor” in corpul uman”.

Meditatia din ziua solstitiului de vara beneficiaza de energii foarte puternice din partea soarelui, mai ales daca este practicata la rasarit.

 

*Festivalul YogaSat se va desfasura in perioada solstitiului de vara - afla mai multe despre festival aici.

Comenteaza cu Facebook