Roxana Dobre a început practica yoga ca pe un antrenament fizic, însă, în timp, a ajuns să privească total diferit întreaga viață și acum consideră că sensul vieții este autocunoașterea. Practică aproape zilnic, învață pe acest drum și se bucură de proces.
Citește și: Degradarea practicilor originale
Mai multe despre Roxana în interviul oferit în exclusivitate pentru YogaSat.
„Dacă la început practicam yoga pentru a-mi întinde mușchii după un antrenament fizic intens, astăzi pot spune că yoga s-a “înfiltrat” subtil în toate aspectele vieții mele. Nu doar pentru că am ajuns să fiu instructor de yoga sau pentru că am propria practică, ci și pentru că yoga m-a ajutat să privesc lucrurile diferit în viața mea. Yoga înseamnă să fii sincer/ă cu tine însuți/însăți și să lucrezi cu tine zi de zi pentru a ajunge la o versiune mai bună a ta. Yoga nu este exclusiv fizică, deoarece poți aplica principiile acestei discipline și fără a practica posturi, aspirând către echilibru interior, autenticitate, asumare și blândețe.
În afara efectelor fizice evidente, mi-am dat seama că puteam să mă observ din exterior în diverse situații, să învăț din greșeli și să mă bucur de lecțiile primite atunci când mă loveam de câte un eșec. Nici o experiență nu este în sine negativă, ea te aduce mai aproape de cine ești tu cu adevărat și cred că acesta este sensul vieții până la urmă: autocunoașterea.
Yoga mi-a schimbat cu siguranță modul de viață. La nivel fizic mi-am îmbunătățit postura, mi-am consolidat musculatura, iar respirația a devenit mai liniștită și mai conștientă. De aici au apărut și efectele în plan mental și emoțional: reușesc să îmi controlez mai bine emoțiile, să las lucrurile să se așeze de la sine atunci când simt nevoia de control, iar când am zile mai grele îmi dau voie să trec prin ele așa cum pot mai bine, fără să îmi cer prea multe. Încerc, zi de zi, să cultiv un echilibru interior și să fiu mai blândă cu mine în orice moment.
Practic yoga aproape în fiecare zi la nivel fizic, însă nu trece o zi în care să nu practic conștientizarea în plan mental și emoțional. Mai am multe de învățat pe toate planurile, însă mă bucur de proces fără să mă grăbesc.
Cred că yoga ar aduce schimbări semnificative în lume dacă ar fi introduse în instituțiile de învățământ, în special pentru că drumul meu în yoga a pornit cu predarea sesiunilor de yoga pentru copii. Am avut oportunitatea de a preda atât la studio cât și în școli particulare și am realizat importanța implementării unui program de yoga special creat pentru cei mici. La fel se întâmplă și cu locurile de muncă, înainte de pandemie tot mai multe companii ofereau angajaților sesiuni de yoga pentru îmbunătățirea stării fizice și mentale. Trăim într-o perioadă măcinată de stres și supraîncărcare, iar oamenii au nevoie acum mai mult ca oricând de beneficiile practicii yoga, de conectarea cu ei înșiși și de cultivarea unui echilibru interior.
Dacă la început făceam yoga “sportivă”, acum pot spune că practica mea este mai degrabă axată pe partea conștientă, deoarece yoga înseamnă uniune minte-corp-spirit și nu pot intra într-o postură fără a fi atentă la respirație și la corp. Accept că nici o zi nu seamănă cu alta și aleg să practic yoga în siguranță și în acord cu nevoile mele din acel moment.
Un maestru de suflet pe care îndrăgesc este B.K.S. Iyengar, iar dintre profesorii contemporani îi urmăresc cu interes pe Laruga Glaser, Kino McGregor, Beko Kaygee, Veronica Miona, Denis Dochioiu și Georgiana Buta.”
Mulțumim Roxana.
Namaste!
Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga. Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.