Un yoghin este, de cele mai multe ori, adeptul unei diete sanatoase, echilibrate, bazată pe alimente sănătoase. Dacă vrei sa gătești potrivit principiilor ayurvedice, trebuie să știi câteva ponturi de preț - Iată câteva rețete ayurvedice pentru legume!
Legumele ocupă un loc important în alimentația unui yoghin, dar și a unui om sănătos, în general. Bogate în fibre dietetice și în nutrienți de preț, legumele asigură organismului tot ce îi trebuie, garantând totodată o diegestie fără cusur.
Metoda ayurvedică cea mai comună de gătit legumele constă în sotarea lor în apă sau în celebrul ulei ghee. Dacă adaugi sare la încputul sotării legumelor, vei reduce timpul de gătire. Nu e indicat să consumăm mereu legumele crude pentru ca acestea sunt greu de digerat și ne solicită foarte tare sistemul digestiv. Ideal e să consumăm legume crude pe timp de vară, de preferat la orele prânzului, atunci când digestia este mai accelerată.
Rețete ayurvedice pentru gătit legumele:
Legume gătite cu sos: poți prepara legume cu un sos făcut pe baza de unt ghee și chili. Tot ce trebuie să faci este să încălzești puțin unt ghee, în care să adaugi o linguriță de turmeric, apoi apa, legumele tocate marunt, ½ linguriță de coriandru, chilli după gust, un praf de scorțișoară și unul de cardamon. Poți adăuga, la final, o mână de migdale și un praf de sare.
Rețeta ayurvedică clasică pentru legume: alege legumele pe care le vei folosi, spală-le și usucă-le apoi cu un șervețel. Prăjește-le în unt ghee, alături de câteva boabe de muștar și semințe de chimion. După ce legumele se prăjesc, adaugă sare, turmeric și puțină pudră de chili.
Rețeta pentru legumele cu frunze: prăjește în tigaie, fără ulei, 2 linguri de semințe de susan. Adaugă apoi 4 căni de legume cu frunze tocate mărunt, alături de 2 căței de usturoi mărunțiți și 1 linguriță de ghimbir ras. Asezonează cu sare.
Curry vegetarian: încinge 2 linguri de unt de ghee, adugă ½ linguriță de chimion, semințe de muștar. Adaugă apoi ½ linguriță de turmeric și piper cayenne, împreună cu 4 căni de legume cu frunze și un praf de sare. Amestecă bine și lasă să se gătească preț de 20 de minute, la foc mic. Servește cu o felie de lămâie.