Padma Purana, textul sattvic al iluminării – a doua parte | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
Padma Purana, textul sattvic al iluminării

Textul sacru, Padma Purana, este o dovadă a puterii înțelepciunii antice. Narațiunile sale, profunzimea filozofică și învățăturile morale îl fac o resursă neprețuită pentru oricine caută iluminarea spirituală și o înțelegere mai profundă a culturii hinduse. Explorarea acestei scripturi este ca și cum ai porni într-o călătorie atemporală prin cosmosul cunoașterii.

Padma Purana, face parte din Mahapuranas si este un text sattvic, însă este adesea eclipsat de textele mai cunoscute precum Bhagavad Gita sau Ramayana. Este dedicat venerării lui Krishna, întruparea lui Vishnu.

Numele vine de la lotusul în care a apărut zeul Brahma, padma. Această floare simbolizează renașterea, puritatea, puterea, spiritualitatea și iluminarea. Este și simbolul care transcende atât religia cât și timpul. Padma Purana include și secțiuni mari dedicate lui Vishnu, iar in text apar dialoguri între Shiva și Shakti.

Manuscrisele au supraviețuit până în epoca modernă, textul având multe versiuni, care conțin comentarii făcute de-a lungul anilor de către diferiți înțelepți.

Este un text masiv, cu secțiuni despre cosmologie, mitologie, genealogie, geografie, râuri și anotimpuri, temple, pelerinaje și numeroase locuri din India si cuprinde aproximativ 55.000 shlokas, împărțite în cinci khanda sau secțiuni distincte.

Fiecare khanda se concentrează pe diferite aspecte ale vieții, spiritualității și mitologiei, oferind o înțelegere cuprinzătoare a modului de viață hindus, Srishti Khanda, Bhumi Khanda, Swarg Khanda, Patal Khanda și Uttar Khanda.

Din capitolul Sristhi Kanda, aflăm că în timpul fazei inițiale a Creației, zeul Brahma a creat mahattatvas din care au apărut cele trei gunas: sattva, rajas și tamas, originea tuturor organelor (de cunoaștere și acțiune – jnanendriyas și karmenindiyas) și a celor cinci elemente de bază: spațiu, aer, foc, apă si pământ.

Un ou cosmic enorm (Hyranyagharbha) a luat ființă odată cu combinarea celor cinci elemente menționate mai sus. În acest ou cosmic enorm există întregul univers, planetele, pământul, zeitățile, demonii și ființele umane. Zeul Vishnu însuși, sub forma lui Brahma, ajută la crearea râurilor și ia diverse încarnări pe Pământ, pentru a proteja omenirea de Rău.

Textul descrie și cele 4 yugas, (chaturyuga), care se succed ciclic, Sattya, Treta, Dwapar și Kaliyuga. O zi din viața lui Brahma este egală cu o mie de astfel de cicluri, 1000 de mahayugas. Când se termină noaptea pentru zeul Brahma, el își începe din nou Creația.

Citește și: timpul-cosmic-o-dimensiune-iluzoriului-maya

Legenda spune că atunci când zeul Brahma s-a trezit, întregul pământ era scufundat în apă. A luat rolul zeului Vishnu și s-a întruchipat ca Varaha, un mistreț sau o formă antropomorfă, cu cap de mistreț și corp uman. Demonul Hiranyaksha o furase pe Bhudevi, (personificarea Pământului) și o ascunsese în apele primordiale, iar Vishnu apărut ca Varaha, a ucis demonul și a recuperat Pământul din ocean, ridicându-l pe colți. Astfel a reașezat-o pe Bhudevi la locul ei în univers.

Referitor la apariția castelor, legenda spune ca Brahma i-a creat pe brahmani (preoți și învățați) și pe kshatriya (conducători, administratori și războinici) din gura și, respectiv, din pieptul său, iar pe vaishyas (artizani, negustori, negustori și fermieri) și shudras (muncitori, lucrători) din coapsa și din picioarele sale.

Tot el a creat „manasputra”, cei născuți din mintea lui, eliberați de dorințele lumești și extrem de virtuoși, cunoscuți sub numele de rishis sau sfinți, cărora le-a transmis Vedele, revelate din interiorul inimii lui.

Pentru a popula Creația sa, Brahma a creat două ființe din corpul său, un bărbat și o femeie, Svayambhuva Manu și Shatarupa din care se spune că a apărut omenirea. 

In continuare sunt descrise luptele dintre zeități și demoni, precum și implicarea zeului Vishnu, având diverse manifestări, în restabilirea ordinii  în Creație, dar și beneficiile unor plante sfinte, precum amla și tulsi.

Secțiunea Sristhi Kanda cuprinde dialogul dintre Bhishma, eroul central din Mahabharata și învățatul Pulastya despre începutul Creației,  durata vieții zeului Brahma și cronologia erelor.  De asemenea cuprinde și manifestarea zeiței Laxmi, cum Sati renunță la viața ei, originea zeilor și a demonilor. Manifestările lui Ganesh și Kartikeya. Trăsăturile unui brahman ideal, semnificația Gayatri Mantra, și importanța cultului Suryas.

Studiul Padma Purana dezvăluie o călătorie profundă și iluminatoare, care oferă cititorilor o perspectivă unică asupra vieții, eticii și spiritualității.

În cele din urmă, toate purananas sunt divine, menite să ridice societatea umană. Particularitatea acestor texte este că prezintă conținutul în acord cu nivelul de înțelegere al publicului.

 

Surse: vyasaonline.com, amarchitrakatha.com, wisdomlib.org, ganeshaspeaks.com, hindu-blog.com, hindutsav.com, bharatadesam.com.

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook