Obstacolele omului modern în meditație – partea I Skip to main content
femeie-meditatie

În orice practică spirituală, obstacolele fizice și mentale sunt inevitabile, chiar firești și de bun augur atunci când apar. O bună cunoaștere a acestora este indispensabilă în pratica ta, pentru a înțelege de ce apar și cum pot fi ele învinse.

Singurele obstacole ale meditației vin din tine, nu din afară. O spune și Swami Sivananda în “Practica Meditației”. Vechile impregnări mentale (Samskara) de impuritate, ură, gelozie, teamă, pot lua forme precise și pot bloca astfel drumul tău în meditație.

Citește și: Obiceiurile proaste iti pot fi de mare folos, conform lui Patanjali (yogasat.ro)

Obstacolele fizice

  1. Vagabondajul inutil

Unii practicanți au obiceiul de a rătăci fără motiv, căutând locuri noi de meditație, locuri care în care cred că vor găsi răspunsuri,  doar pentru că nu pot sta într-un singur loc. Nevoia de locuri noi și oameni noi este firească, însă, în practica nevoia de a fugi dintr-un loc în altul duce la slăbiciune și oboseală. La modul ideal, aspirantul are nevoie să se fixeze într-un singur loc, cel puțin în primul an, și să realizeze Sadhana.

  1. Încetarea Sadhana

La început, practicantul simte un oarecare entuziasm în practicarea Sadhanei. Este plin de zel, de interes și vrea să vadă rezultate rapide. Evident că acestea nu se manifestă imediat, așa că atunci aspirantul își pierde treptat entuziasmul și îți poate pierde și încrederea în eficacitatea practicii. Nu renunța niciodată la Sadhana! Oricare ar fi împrejurările, practica ta spiritual are nevoie de constanță și de determinare. În caz contrar, gândurile își vor face loc imediat în mentalul tău. Privește-te ca pe un paznic, apărător al mentalului și oferă-i protecție cu determinare și  perseverență. Cu cât ai mai puține așteptări de la practică, cu atât efectele ei se vor vedea mai repede.

  1. Atașamentul față de corp

Atâta vreme cât în meditație atenția se va duce spre corpul fizic, mentalul tău va fi agitat. Practică retragerea simțurilor, Pratyahara și îndreaptă-ți și menține-ți atenția spre meditație și obiectul ei, așa practica va putea continua fără întreruperi.

  1. Afecțiunile fizice

Din punctul de vedere al filosofiei yoga, bolile sunt efecte ale nerespectării Yamas și Niyamas, ale nerespectării Brahmacharya sau încărcări karmice. Atunci când apar aceste manifestări, ale reprezintă eliminarea impurităților. Doar un corp sănătos poate susține progresul spiritual, așa că dacă încă există impurități, ajută în practica meditației și practicarea asanelor și a pranayama pentru menținerea sănătății biologice.

  1. Discuțiile în exces

Unele persoane care și-au dezvoltat mult planul mental, caută discuții, dezbateri, controverse, orice care să le stimuleze mintea și care, eventual să le valideze convingerile și punctul de vedere. Doar că aceste discuții duc adesea la ostilitate, ceea ce irosește energia și o deviază de la scopul initial al meditației: Divinul. Intelectul, rațiunea, sunt bune atâta vreme cât sunt folosite pentru discernământ, pentru a putea găsi modalitățile prin care să ne apropiem de divinitate, însă are limitările sale. Intuiția este cea care trascede rațiunea, fără să o contrazică. Pentru planul transcendental, rațiunea este complet inutilă.

Citește și: 30 de lecții de viață oferite de marii maeștri spirituali ai lumii | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti

  1. Anturajul

“Cine se aseamănă se adună”. Este o maximă înțeleaptă, care confirmă principiul rezonanței. Este nevoie să te aperi de “dăunătorii” din exterior. Anturajul tău îți poate afecta negativ practica spirituală prin alăturarea cu oameni egoiști, mincinoși, bârfitori sau pur și simplu neautentici. La fel se întâmplă și în cazul știrilor, rețelelor de socializare, al filmelor, al evenimentelor exterioare care vin spre tine ca informație de vibrație joasă. Renunță la astfel de oameni și renunță la a mai privi spre exterior la astfel de evenimente. Rămâi cu atenția în interior și înconjoară-te de oameni buni, credincioși, autentici. Când vei fi mai stabil în practică, vei putea sta în compania oricăror oameni, fără să te mai lași influențat de exterior.

  1. Tendința de a critica

Mentalul practicantului care caută să îi critice întotdeauna pe ceilalți este orientat spre exterior. Cum să spui că faci meditație și că îl cauți pe Dumnezeu când tu cauți să descoperi defecte în ceilalți continuu? Mută atenția pe interior și pe propriile defecte, dacă tot simți nevoia să le cauți. Iar de acolo, caută să te îmbunătățești pe tine, nu pe cei din jur. Lasă lumea să își urmeze cursul și karma.

  1. Tendința de a te crede perfect

Cel care și-a dezvoltat o asemenea atitudine, nu poate progresa spiritual. Nu există smerenie sau posibilitatea de a empatiza cu ceilalți semeni, deoarece el însuși se crede fără cusur. Tendința de a crede că ești perfect are la bază o autosuficiență, înfumurare și falsitate și te va face să te scalzi într-o minciună continuă. Pentru a-ți susține imaginea perfecțiunii, vei fi nevoit să recurgi tot timpul la minciuni (către tine sau către ceilalți) pentru a-ți valida perfecțiunea. Aspirantul autentic va trebui tot timpul să își recunoască defectele, imperfecțiunile, erorile, slăbiciunile și să accepte că fiecare om are propriul nivel de percepție și de înțelegere. Numai astfel va putea progresa.

  1. Alimentația impură

Calitatea gândurilor tale este în stânsă legătură cu partea subtilă a alimentelor. Dacă acestea sunt impure, mentalul devine și el impur. Dacă acestea sunt grele, mentalul devine și el greu. Pentru cei care vor să evolueze spiritual, hrana trebuie să fie simplă, plăcută, ușoară, sănătoasă și nutritivă.

Mihaela Dragomir: mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

 

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook