Incepand din anul 1970, meditatia si alte practici de reducere a stresului au fost studiate ca posibile tratamente pentru depresie si anxietate. Yoga a primit mai putina atentie, in literatura medicala de specialitate, desi a cunoscut o din ce in ce mai mare raspandire in ultimele decenii. Un studiu a estimat ca aproximativ 7.5% din adultii americani au incercat yoga cel putin o data si aproape 4% practicasera in anul anterior.
Cursurile de yoga pot varia de la bland la provocator, alegerea stilului tinde sa se bazeze pe abilitatile fizice si pe preferintele personale. Hatha yoga, stilul cel mai raspandit in SUA, combina trei elemente: posturile fizice (asanele), respiratia controlata in conjunctie cu asanele si o scurta perioada de relaxare profunda sau meditatie.
CITESTE ANXIETATEA: 5 ALIMENTE CARE O COMBAT
Eliberare naturala de stres
Multe cercetari asupra practicilor yoga sugereaza faptul ca yoga poate reduce impactul reactiilor exagerate de stres si pot fi de folos atat pentru anxietate, cat si pentru depresie. In aceasta privinta, yoga functioneaza la fel ca alte tehnici de relaxare, precum meditatia, relaxarea, gimnastica sau socializarea.
Un studiu realizat la Universitatea Utah, ofera o perspectiva interesanta asupra efectului practicii yoga, analizand reactiile participantilor la durere. Cercetatorii au observat ca oamenii care au reactii dezechilibrate la stres sunt, totodata, mult mai sensibili la durere. Participantii au fost 12 practicanti experimentati de yoga, 14 oameni cu fibromialgie (afectiune influentata de stres si caracterizata de hipersensibilitate la durere) si 16 voluntari sanatosi.
Cand participantii din cele trei grupuri au exprimentat presiune mai mult sau mai putin dureroasa asupra unghiei de la deget, cei cu fibromialgie, precum era de asteptat, au perceput durerea la cote ridicate, comparativ cu ceilalti. Radiografiile au aratat ca acestia au inregistrat cea mai mare activitate in zona creierului, asociata cu durerea. Spre deosebire de acesti indivizi, practicantii experimentati de yoga au inregistrat cea mai ridicata toleranta la durere si cea mai mica activitate a creierului, legata de durere. Studiul dezvaluie valoarea practicii yoga de a ajuta omul sa-si regleze nivelul de stres si reactia la durere.
CITESTE COMBATE ANXIETATEA CU RESPIRATIA YOGHINA
Beneficiile practicii yoga
Desi multe forme de yoga sunt sigure, unele sunt mai dificile si nu sunt recomandabile oricui. Indeosebi indivizii mai varstnici sau cei cu probleme motorii pot avea mai intai nevoie de o consultatie de specialitate inainte de a alege yoga ca optiune terapeutica.
Insa pentru multi oameni care se confrunta cu depresie, anxietate sau stres, yoga poate fi o modalitate foarte buna de a ameliora simptomele. Studiile stiintifice asupra practicii yoga demonstreaza ca aceasta nu doar mentine sanatatea mentala si fizica, ci chiar o asigura. Dovezile sporesc in privinta faptului ca yoga prezinta riscuri mici si beneficii mari pentru imbunatatirea sanatatii generale.