Mukesh Kothari: „Yoga are un mare viitor în România.” Skip to main content
barbat-asana-mediatie

Mukesh Kothari s-a nascut în Rishikesh India într-o familia hindu. Practică yoga de la vârsta de 6 ani iar în momentul actual călătorește preda studenților care doresc să devină instructori și pentru a susține workshopuri.

Mai multe despe Mukesh în interviul oferit în exclusivitate pentru YogaSat.

YogaSat: Ce reprezintă yoga pentru tine? Este ceva cultural sau o chemare interioară?

M-am născut în Rishikesh, unde yoga este foarte populară și face parte din credințele de zi cu zi. Nu pot spune că la vârsta de 5-6 ani a fost o chemare interioară, dar crescând cu yoga, devine ușor să o introduci în viața de zi cu zi și să continui cu ea, pentru a te bucura de o sănătate bună și de o fericire a minții.

Image
barbat-pranayama

YogaSat: Este dificil ca indian să predai yoga în România sau este ușor pentru că vii din țara în care yoga este originară?

Să predai asane nu este greu, dar să predai adevărata esență Yoga este întra-adevăr un lucru dificil, pentru că studenții au tendința de a spicui informația. Deci, pentru a păstra yoga autentică validă și genuină până la cele mai mici detalii, este nevoie de timp pentru a motiva studenții să accepte.

Am venit în vest după o experiența de 7 ani de predat în India, deci mi-a fost ușor să încep. Mi-a luat câțiva ani să înțeleg culturile diferite, corpurile fizice, mentalitățile și barierele lingvistice din Europa. Nu locuiesc în România; călătoresc doar pentru a preda, în mare parte pentru a forma studenții care vor să devină instructori de Yoga și uneori țin workshop-uri.

Studenții din România sunt foarte pasionați. Cred că cei mai determinați din Europa estică, din câte am observat. Depun toată energia în practică lor, își împing limitele, pun întrebări inteligente adăugând astfel informații profunde la cunoștințele lor, provocându-se pe sine din suflet. Ei vor să crească conștient și perseverează pentru asta.

Chiar vorbesc serios! Yoga are un mare viitor în România.

Image
barbat-asana

YogaSat: Te-ai născut într-o familie în care se practică yoga?

Da, am fost norocos că m-am născut în capitala yoga. În familiile Hindu, este ușor să intri în contact cu cărți precum Bhagavad Gita, stiluri de viață și să practici Surya Namaskar. Tatăl meu este fizician Ayurvedic, iar asta face lucrurile și mai ușoare.

YogaSat: Cât de diferiți sunt yoginii din România comparativ cu cei din India sau alte țări?

Oamenii sunt diferiți în viața de zi cu zi, dar o dată ce au călcat pe salteaua de yoga, ei devin studenții, mai exact parte din suprem, care vor deveni yogini mai devreme sau mai târziu. Nu văd o diferență între ei, deși unii sunt mai silitori, în timp ce alții vor deveni pe viitor. Am răspuns mai devreme despre atitudinea studenților Români, despre perseverența lor și motivația să își depășească limitele.

Singurul lucru ciudat pe care l-am observat în România este că mulți studenți fumează după clasa de yoga. Contrar, în alte țări Europene, cel puțin se abțin de la fumat în apropierea claselor de yoga. În India, fumatul este interzis în yoga și studenților yoga.

De-asemenea, cei care sunt serioși în privința yoga ar trebui să se abțină de la fumat pentru că este o barieră via a vis de practicile Pranayama.

YogaSat: Cât de des practici și ce include practica ta?

Practic în fiecare zi, de trei ori pe zi. Dimineața între 5:30 și 7:30 este alocată pentru aspectul intern al practicii Patanjali, precum Pranayama și Dharana. Practica de la prânz implică asane și vyniase. Seara târziu este pentru practicile ritualice legate de mantre.

YogaSat: Cât de importantă este meditația în viața ta? Ce tip de meditație practici?

Am o Guru mantră primită în perioda de școală de yoga și pentru mine aceasta reprezintă baza meditației și a vieții mele.

Mulțumim Mukesh.

Namaste!

 

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.

Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook