Mistificarile de pe retelele sociale si banalizarea sacralitatii Skip to main content
Mistificarile de pe retelele sociale si banalizarea sacralitatii

Nu prea o sa vezi pe Instagram ceva despre faptul ca yoga este o stiinta straveche, menita sa pregateasca trupul pentru meditatie. Multi oameni asociaza yoga cu elasticitatea corpului si cu postura perfecta. In epoca retelelor sociale, linia de demarcatie dintre yoga, gimnastica si contorsionism a disparut. Multi instructori avertizeaza asupra faptului ca yoga moderna s-a indepartat mult de filosofia autentica a disciplinei si a stilului de viata yoghin.

Prin anii ’70-’80, oamenii percepeau yoga ca fiind ceva plictisitor, precum meditatia. Asanele pot atrage interesul, dar nu reprezinta decat un prim pas catre esenta yoga si o pregatire pentru concentrare superioara si meditatie.

Oamenii sunt mai preocupati de sanatate, de o buna conditie fizica, prefera ceea ce inteleg a fi fitness din yoga. Yoga moderna se focuseaza asupra sistemului nervos si a unei mai bune gestionari a stresului, asupra sistemului imunitar si reproducator. Se insista mai mult asupra beneficiilor fizice, nu asupra scopului spiritual al practicii.

CITESTE YOGA TRADIȚIONALĂ VERSUS YOGA MODERNĂ

In zilele noastre si din aceste motive, yoga a inceput sa semene mai mult cu gimnastica aerobica a secolului al XXI-lea. Multi instructori predau non-sens yoga, au aparut chiar noi stiluri amuzante de yoga pe piata. Nu se mai acorda aceeasi atentie alinieriii in executia corecta a asanelor. Si nu se respecta cei opt pasi descrisi de Patanjali in Yoga Sutra. Astfel de practici pot cauza accidente, raniri, dureri si tensiuni, stres, iar scopul practicii yoga scapa cu desavarsire.

Desi yoga este o practica holistica, astazi se practica mai mult pentru beneficiile exterioare, decat pentru cele interioare, pentru evolutia spirituala. Se pare ca sacralitatea yoga a fost trivializata. De asemenea, relatia dintre instructor si cursanti a avut de suferit. Cursurile de yoga se tin pe banda rulanta si nu se acorda suficienta atentie individuatiei, relatiei cu fiecare cursant in parte.

Se acorda cu mult prea mare usurinta diplome unor instructori insuficient pregatiti, in cursuri de mult prea scurta durata, care au acumulat mult prea putina experienta, mai ales prin propria practica, pentru a putea preda o disciplina sacra. Nu poti preda si nici invata yoga in decurs de 200 de ore, care astazi sunt suficiente pentru a elibera un certificat ce atesta calitatea de profesor. E aproape o insulta pentru ceea ce ar trebui sa reprezinta un profesor autentic de yoga sa dai un astfel de certificat si sa consideri ca posesorul este capabil de invete yoga pe oricine, din clipa in care l-a primit.

Retelele sociale mistifica masiv ceea ce reprezinta yoga autentica. In general, nu prezinta aspectul cunoasterii yoga. Nu conteaza daca postura este grozava si fotografia arata bine, daca esenta lipseste cu desavarsire.

CITESTE 10 MITURI DESPRE PRACTICA YOGA, DEMONTATE

Cristian Brezeanu, gimnastic olimpic medaliat la multiple concursuri, este de acord ca mass media reprezinta o mare putere, si nu intotdeauna una benefica. El declara “In aceste vremuri, ale Instagramului si ale retelelor sociale, oamenii cauta scurtaturi rapide catre faima, succes si reclama. Sunt profesori de yoga care incearca sa atraga cursanti, publicitate, si pentru a face asta, folosesc cat mai multe aptitudini impresionante vizual. Nu conteaza ca aceste aptitudini inseamna gimnastica sau flexibilitate maxima, contorsionism extrem, ei tind sa se focuseze pe aspectul fizic, deoarece considera ca este o cale rapida si usoara de a atrage atentia.

Multi oameni se orienteaza catre yoga, pornind de la dansuri sau gimnastica, adaptandu-se usor la partea care necesita flexibilitate si contorsiune. Alti instructori de yoga au inceput aproape sa concureze cu asta, ca si cum daca te contorsionezi ca un covrig nemtesc sau stai perfect in maini, asta te transforma intr-un profesor bun de yoga. A devenit un joc al ego-ului. Aceste abilitati nu au nimic de-a face cu modul in care acesti oameni isi duc viata sau cu capacitatea lor de a-i invata corect pe altii cum sa obtina un astfel de talent. Toata expunerea asta de pe retelele sociale, care au devenit pentru multa lume principala sursa de informare, creeaza o perspectiva eronata pentru aceia care vor sa practice.

E o mare responsabilitate pentru profesori sa transmita mesajul corect, in niste vremuri in care mistificarile sunt propagate tot de profesori. Suntem atat de bombardati cu astfel de informatii, incat se dezvolta confuzia despre ceea ce reprezinta yoga. E foarte intimidant pentru multi oameni. Cat despre cei care isi petrec timpul in studiouri, lucrand cu profesori buni, acestia sunt cei care realizeaza ca yoga este cu mult mai mult de atat.”

Retelele sociale sunt pline cu fete sexy in diferite asane si posturi yoga. Aceste imagini tind chiar sa devina noul model pentru fetele de azi, inlocuind tiparele anterioare de frumusete si atractivitate. Dar toate acestea pot servi cel mult drept reclama si sunt foarte departe de scopul holistic al practicii, in sine. Yoga este menita penru a atinge un nivel superior de constiinta, pentru evolutie spirituala, pornind de la nivel fizic si mental, nicidecum prin oprirea la unul dintre aceste niveluri si etalarea lui.

 

Hatha Yoga Seva va invita la Yoga Psychology Seminar, un eveniment unic, sustinut de Swami Abhishek Chaitanya Giri Maharaj. Swami este cel mai tanar din ultima generatie de preoti hindusi Maha Mandaleshwar. Astazi, India mai are doar 80 de calugari care detin acest titlu si care transmit mai departe invatamintele stravechi autentice. Seminarul va avea loc in zilele de 6-7 aprilie 2019, la Ramada Bucharest Convention Center. Detalii pentru inscrieri aici.

Comenteaza cu Facebook