Cum sa depasesti suferinta prin invataturile lui Buddha? Cateva principii buddhiste te pot indruma spre un trai mai linistit. Viata are suisuri si coborasuri. Intr-o zi te simti ca si cum toata lumea e a ta, plin de bucurie si entuziasm, datorita unei vacante sau unei promovari la munca. Apoi, toate acestea se pot prabusi la vestea neasteptata a pierderii cuiva drag sau a tradarii unui prieten.
Oricat am incerca sa mentinem experientele pozitive, suferinta este inevitabila. Desi gandul acesta poate parea descurajator, el poate fi foarte util. Ca sa intelegem ca, desi nu putem evita greutatile, putem schimba modul in care reactionam cand ne confruntam cu evenimente dureroase in viata. Astfel putem elibera emotiile negative care se nasc din suferinta si stres.
Acest concept l-a inspirat pe Buddha cand a inceput sa-si raspandeasca invataturile prin Asia. Precum spunea el: “Toata invatatura mea este despre suferinta si sfarsitul suferintei.” Chiar daca invataturile buddhiste dateaza de peste 2500 de ani, ele se aplica si astazi. Nu trebuie sa devii calugar buddhist ca sa inveti cum sa iti alini durerea. Sa intelegi cateva principii buddhiste te poate ajuta sa rezisti mai bine la suferinta, sa stii cum sa te linistesti si cum sa duci o viata mult mai senina.
CITESTE DOVADA CA IISUS A FOST UN BUDIST PE NUME ISSA, CARE A TRAIT 16 ANI IN INDIA
Sa accepti imperfectiunile vietii te ajuta sa scapi de suferinta
Cele patru adevaruri nobile spuse de Buddha reprezinta fundamentul buddhismului. Primul adevar este: “Viata este suferinta.” Pentru multi oameni, aceasta idee poate fi deprimanta. De fapt, Buddha a dezvaluit ceva foarte important. El admite ca suferinta face parte din viata, deci cu cat accepti mai mult imperfectiunile vietii, cu atat mai putin stresanta devine viata.
Ideea acceptarii, ca antidot al suferintei, pare inutila sau dificil de aplicat. Dar, daca ne gandim mai bine, ea ascunde cea mai buna si sigura metoda de a reduce suferinta si de a scapa de durere. Cand suferi, de pilda atunci cand ti-e inima franta sau esti indurerat de pierderea cuiva, incepi sa simti si mai multa durere daca opui rezistenta sau daca negi ca suferi. Reprimarea acestor emotii puternice nu poate decat inrautati lucrurile. Ne poate chiar determina sa actionam in moduri nesanatoase si distructive.
CITESTE SUFERINTA, DIN PERSPECTIVA YOGA
Sa traiesti in prezent te ajuta sa alini suferinta
Buddha atribuie toate formele de suferinta, indiferent ca este durere fizica sau emotionala, unui singur factor: efemeritatea. Totul se schimba. Insa oamenii se simt mai bine atunci cand au simtul predictibilitatii. Asta ii face sa nege adevarul simplu ca nimic nu ramane la fel. In loc sa cedeze schimbarii, oamenii au tendinta sa lupte contra ei. Incercam sa mentinem lucrurile la fel: locul de munca, partenerii de viata, prietenii, casele, comunitatile din care facem parte. Cand lumea din jurul nostru se schimba, asa cum sigur se intampla in cele din urma, schimbarea ne poate provoca furie, tristete si frustrare.
Si, totusi, schimbarea este inevitabila. Decat sa ne agatam de trecut sau sa cautam ceva mai bun, Buddha ne sfatuieste sa acceptam lucrurile asa cum sunt, chiar in acest moment, traind total in prezent. Asta inseamna sa dam drumul trecutului ca sa putem aprecia intru totul ceea ce este acum. Asa traim in armonie cu natura, care se schimba mereu. Ne deschidem catre tot ce are de oferit clipa prezenta si nu ne mai luptam impotriva curentului schimbarii.
*In februarie 2019 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.