Fasolea Mung, beneficiile sale uimitoare pentru sanatate si reteta de falafel ayurvedic Skip to main content
Fasolea Mung, beneficiile sale uimitoare pentru sanatate si reteta de falafel ayurvedic

Fasolea Mung este foarte apreciata si recomandata de nutritionisti, terapeuti holistici si experti ayurvedici pentru beneficiile sale asupra sanatatii. Provine din India si este foarte bogata nutritiv. In traditia ayurvedica, este recunoscuta pentru proprietatile sale terapeutice. Desi este mai putin cunoscuta, aceasta leguminoasa reprezinta o sursa vegetala excelenta de proteine, antioxidanti si fitonutrienti. Este bogata in aminoacizi esentiali, precum fenilalanina, lizina, arginina. Aminoacizii esentiali sunt cei pe care organismul nu-i poate produce singur.

CITESTE MENIU AYURVEDIC PENTRU O SĂPTĂMÂNĂ CURATIVĂ

In medicina holistica straveche, fasolea Mung era unul dintre alimentele cele mai pretuite. Este considerata tri-doshica, adica functioneaza pentru toate tipurile de organisme atunci cand este gatita cu mirodeniile potrivite. In Ayurveda, se recomanda ca fasolea Mung sa fie lasata la hidratat peste noapte si sa se gateasca alaturi de condimente precum ghimbir, chimion, coriandru si turmeric. Mung si Azuki sunt singurele tipuri de fasole care se consuma in stare germinata.

Fasolea Mung asigura cantitati generoase de potasiu, magneziu, folat (vitamina B9), fibre si vitamina B6. Foarte important: Mung nu baloneaza precum fasolea obisnuita si este mult mai usor digerabila. Nu contine foarte multe calorii, se poate gati si prin adaugarea in supe sau salate, spre a le spori aportul proteic. Se poate consuma de catre femeile insarcinate si de catre copiii mici, inca de la 8-10 luni. Datorita indicelui glicemic scazut, o pot consuma si diabeticii.

Fasolea Mung contine vitamine (A, E, D, C, K), minerale si stimuleaza productia de acid hialuronic, colagen si elastina. Raportul proteic al leguminoasei este echivalent cu acela furnizat de oua si carne de pui, curcan sau somon, in aceeasi cantitate.

O ceasca (aproximativ 200 gr) de fasole Mung fiarta contine:

  • Calorii: 212
  • Grasimi: 0.8 gr
  • Proteine: 14.2 gr
  • Carbohidrati: 38.7 gr
  • Fibre: 15.4 gr
  • Folat (B9): 80% din DZR (doza zilnica recomandata)
  • Mangan: 30% din DZR
  • Magneziu: 24% din DZR
  • Vitamina B1: 22% din DZR
  • Fosfor: 20% din DZR
  • Fier: 16% din DZR
  • Cupru: 16% din DZR
  • Potasiu: 15% din DZR
  • Zinc: 11% din DZR
  • Vitaminele B2, B3, B5, B6, seleniu etc

CITESTE PROTEINELE IN DIETA VEGETARIANA

Cateva moduri in care se poate gati si servi fasolea Mung: ca falafel, in pizza, in supe, curry, in salate sau ca topping de germeni incoltiti.

Reteta de falafel ayurvedic vegan

Falafel ayurvedic vegan

Ingrediente:

  • 1 ceasca de boabe de fasole Mung, hidratate peste noapte
  • 1 ceapa mica, tocata
  • 2-3 catei de usturoi
  • ½ ceasca de coriandru si patrunjel, tocate cat mai marunt
  • 1-2 lingurite de seminte de chimion si coriandru
  • 1 lingurita de boia si turmeric
  • 3-5 lingurite de amidon de porumb (optional)
  • Sare dupa gust

Preparare:

Gatiti fasolea Mung, preferabil la aburi. Cand este gata, moale, dar nu zdrobita, adaugati toate ingredientele in robotul de bucatarie, cu exceptia amidonului de porumb.

Mixati pana obtineti compozitia de falafel. Puteti folosi amidonul de porumb pentru a forma bilele de falafel. Puneti-le la frigider timp de 30-40 de minute, sa se intareasca. E mai usor sa le prajiti dupa ce sunt intarite la frigider si sotarea lor necesita mai putin ulei.

Le puteti presa putin, ca sa se patrunda mai bine in interior, atunci cand le prajiti. Puneti intr-o tigaie cateva picaturi de ulei de masline (sau orice ulei vegetal preferati) si intindeti-l bine in tigaia incalzita. Prajiti bilele de falafel, turtite, la foc mic-mediu, intorcandu-le pe fiecare parte.

Informatii nutritionale:

  • Falafel: 4-6
  • Calorii: 216
Comenteaza cu Facebook