Astmul este o afectiune respiratorie, caracterizata de inflamarea si ingustarea cailor respiratorii. Din pacate, astmul nu este o afectiune care se poate vindeca, insa exista o serie de lucruri care imbunatatesc calitatea vietii pacientului astmatic, reducand simptomele specifice acestei afectiuni respiratorii.
Cele mai comune simptome ale astmului sunt: respiratia suieratoare, tusea persistenta, durerea ce apare in piept si dispneea.
Exercitiile fizice sunt benefice pentru astmatici, insa trebuie facute cu mare atentie pentru ca efortul fizic poate declansa o criza de astm.
Yoga este o practica potrivita pentru pacientii care sufera de astm intrucat imbina exercitiile fizice cu cele de respiratie – iata 5 asane care amelioreaza simptomele astmului!
Sukhasana – aceasta asana presupune relaxarea pieptului, ofera relaxare fizica si mentala si induce o stare de calm, prevenind crizele de astm declansate de stres si tensiune. Fiind vorba despre o postura nesolicitanta din punct de vedere fizic, se poate folosi si in timpul exercitiilor de respiratie.
Ardha Matsyendrasana – aceasta asana presupune rasucirea coloanei vertebrale. Practica aceasta asana pe stomacul gol si mentine postura in jur de 30-60 de secunde pe fiecare parte. Ardha Matsyendrasana mareste capacitatea pulmonara.
Setu Bandhasana (Podul) – si aceasta postura este benefica pentru pacientii care sufera de astm intrucat mareste capacitatea pulmonara si deschide complet caile respiratorii. Mentine postura 30-60 de secunde si asigura-te ca o practici pe stomacul gol, dimineata.
Bhujangasana (Cobra) – aceasta postura amelioreaza simptomele astmului, imbunatatind oxigenarea intregului corp prin stimularea circulatiei sanguine. Totodata, Bhujangasana deschide complet caile nazale.
Purvottanasana – aceasta asana nu numai ca stimuleaza activitatea sistemului respirator, insa induce si o stare de calm si relaxare care previne aparitia crizelor de astm.