Diana Stilpeanu: Yoga castiga din ce in ce mai multa popularitate in Romania, ce parere ai despre faptul ca yoga devine un fenomen “la moda”?
Val Voicu: Asistam, in zilele noastre, la un fenomen contradictoriu cu principiile yoga: industrializarea acestei practici. Yoga a devenit o industrie si este promovata din ce in ce mai mult ca fiind o practica lipsita de spiritualitate. Din nefericire, studiourile de yoga s-au inmultit, insa este vorba despre studiouri care promoveaza yoga in scopuri pur financiare, fara sa puna accent pe esenta acestei practici. A face din yoga un business contravine principiilor Yama si Niyama.
Aceasta nu este insa singura situatie nefericita. Un alt fenomen care ma ingrijoreaza cu privire la acest subiect este cel al instructorilor de yoga care apar pe banda rulanta, dupa ce tin doar un curs de 30 de zile, pe repede inainte, fara sa fi practicat inainte in mod constant si serios. Asemenea instructori nu detin suficiente informatii pentru a evolua ei insisi in practica yoga, iar faptul ca predau yoga altor oameni este de-a dreptul ingrijorator. Cursantii se pot accidenta iar participarea la un asemenea curs poate avea consecinte grave. O scoala de yoga serioasa dureaza ani de zile. Din punctul meu de vedere, un practicant care urmeaza un curs de yoga de 30 de zile nu ar trebui sa predea. Din cauza “americanizarii” practicii, yoga si-a pierdut esenta.
Bineinteles, exista si cateva exceptii care confirma regula. In Bucuresti exista cativa instructori buni care au facut un asemenea curs de 30 de zile, insa in spate aveau ore bune de practica serioasa.
Diana Stilpeanu: De cat timp practici yoga?
Practic de 25 de ani. Pe vremea aceea se “muncea” mai mult si se obtineau rezultate concrete. Primul meu maestru a fost Dada Atmacetananda (foto).
Diana Stilpeanu: Care este stilul tau de predare?
Val Voicu: In primul rand, pentru mine este important ca cei care vin la cursurile mele sa acumuleze, pe parcursul sesiunilor, notiunile de baza intr-un mod gradat, succesiv. Nu sunt adeptul cursurilor de yoga “cu ora”. Eu tin cursuri doar primavara si toamna, cu durata de cate 3 luni. Odata ce incepe cursul, nu se mai accepta inscrieri intrucat acesta este structurat astfel incat sa fie parcurs de la inceput pana la final pentru a permite cursantului sa acumuleze informatiile si tehnicile de practica in mod "corect".
Diana Stilpeanu: Ce isi doresc cursantii tai de la practica yoga?
Val Voicu: Cei care vin la cursurile mele isi doresc sa afle mai multe despre yoga traditionala, practicata corect. Alte motive pentru care oamenii vin la cursurile de yoga sunt cele ce tin de sanatatea corpului, cea a mintii si cea emotionala.
Diana Stilpeanu: Ce trasaturi crezi ca trebuie sa aiba un cursant yoga pentru a evolua in practica sa?
Val Voicu: In primul rand, perseverenta si dorinta de a afla mai mult. Pentru a evolua trebuie parasita zona de confort.
Diana Stilpeanu: Care consideri ca este cartea de capatai a practicii yoga?
Val Voicu: Yoga Sutra a lui Patanjali este, in mod cert, cartea de capatai in aceasta practica. Nu este singura, insa in primii ani este suficienta. O alta carte extrem de importanta este Vijnana Bhairava Tantra si nici Hatha Yoga Pradipika nu trebuie neglijata.
Diana Stilpeanu: Cat de important este stilul de viata in practica yoga? Este obligatoriu sa adopti o dieta vegetariana si un stil de viata sanatos?
Val Voicu: Nu e nimic obligatoriu in practica yoga. Totusi, consumul de carne este daunator, iar cel de alcool este total nerecomandat (este nociv in practica yoga). Daca se doreste o evolutie in aceasta practica, e de preferat sa se adopte o dieta vegetariana, care faciliteaza experientele spirituale.
Diana Stilpeanu: Ce vei preda la festivalul YogaSat si de ce recomanzi practicantilor sa participe la un asemenea eveniment?
Val Voicu: La YogaSat Festival voi preda tehnici traditionale de hatha yoga, jnana yoga, raja yoga, kriya yoga si bhakti, dar voi preda, in cadrul satsang-urilor, si tehnici esentiale cu privire la directia pe care trebuie sa o adopte un practicant.
Din pacate, foarte multi oameni practica yoga in stil haotic. Este important sa ai o liniaritate intr-o anumita practica, pentru a obtine rezultatele dorite.
De asemenea, voi vorbi si despre cea mai “inalta” forma de yoga.
Citeste mai multe despre Val Voicu aici.
"Emotia magnifica si cea mai profunda pe care noi o putem resimti este starea inefabila a misterului, acolo exista germenul oricarei stiinte veritabile. Acela caruia aceasta emotie îi este straina, care nu stie sa se scufunde pierdut in sine de extaz, lasandu-se cuprins de admiratie, este deja un om mort. A sti ca ceea ce ne este enigmatic si de nepatruns exista totusi, manifestandu-se ca cea mai inalta intelepciune si cea mai radioasa frumusete pe care facultatile noastre obtuze nu o percep decat sub o forma primitiva – aceasta certitudine, acest sentiment imbatator este in centrul oricarei stari sublimeveritabile. Experimentarea profunda si intima a sublimului infinit cosmic este cea mai puternica si cea mai straveche sursa a cercetarii stiintifice. Trairea mea cea mai elevata consta dintr-o umila admiratie transfiguratoare a Spiritului Superior fara margini care se dezvaluie in infimele detalii pe care pot sa le perceapa fragilele si slabele noastre spirite. Aceasta convingere de ordin profund emotional pe care o am despre prezenta unei puteri rationale superioare dezvaluita de incomprehensibilul nostru Univers este aceea ce formează ideea mea de Absolut sau Dumnezeu." – Albert Einstein
*Val va sustine sesiuni zilnice de meditatie si yoga in cadrul festivalului YogaSat Festival. Intra aici pentru informatii suplimentare si inscrieri.